Pyristelyä irti ruokateollisuuden ja markettien vallasta

Ruokaohjeet ja muu ruokakeskustelu; terveyteen liittyvät ruokavaliot Terveys, kauneus ja hyvä olo -otsikon alla.

Pyristelyä irti ruokateollisuuden ja markettien vallasta

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 17 Elo 2014, 23:47

Viisaskin voi mennä vipuun - ajattelin viimeksi kaupassa, että jättäisin marinoidut, lisäaineilla kyllästetyt lihat hyllyyn, ja valitsin jauhelihaa, porsaan palapaistia ja porsaan ulkofileepihvejä (kaikki alennuksessa päivämäärän vuoksi). Luulin ostavani ihan pelkkää lihaa, ja vasta kotona ryhtyessäni valmistamaan pihvejä huomasin, että käsittelemättömän näköisiin ulkofileepihveihin olikin lisätty vettä, suolaa, hapettumisenestoainetta, kasvikuitua, glukoosia, stabilointiainetta ja happamuudensäätöainetta! :x Olen yleensä hyvin tarkka tuoteselosteiden suhteen, mutta ei tullut edes mieleeni, että liha olisi jotain muuta kuin lihaa... Sitä paitsi tarkemmin katsoen lihan alkuperämaa olikin Saksa, vaikka valmistaja oli suomalainen. Olen pyrkinyt ostamaan kotimaista lihaa ekologisista syistä: lähellä tuotettua ruokaa on tarvinnut kuljetella vähemmän.

"Ruokapyramidihuijaus" sai minut taas aktiivisemmin kiinnittämään huomiota paitsi ruoan terveellisyyteen myös eettisiin kysymyksiin ja ennen kaikkea siihen valtaan, joka ruokateollisuudella ja marketeilla on syömisiimme. Kaupan valikoima määrää aika pitkälle, mitä syödään! Niinpä kaikki, mikä lisää omavaraisuutta ja toimii ohi suurten ketjujen, on anarkistista ja vallankumouksellista toimintaa: marjastus, itse kasvattaminen, suoraan tuottajilta ostaminen, vaihtokauppa, pienten liikkeiden suosiminen...
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2306
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Pyristelyä irti ruokateollisuuden ja markettien vallasta

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 18 Elo 2014, 13:26

:( Sain naapurista ilmaiseksi kauranjyviä, kun jyväkärry oli kaatunut, ja kuvittelimme jo pääsevämme leipomaan omista jauhoista, mutta luinkin, että kaura pitäisi käyttää myllyssä kuorittavana, ennen kuin sitä voisi käyttää ihmisravinnoksi... Onneksi ne sentään käyvät pikkulinnuille ja versotettaviksi - kananruoaksi myös, mikäli saamme kesäkanoja. Onko kellään kokemusta kauran versoista: mihin niitä voi käyttää?
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2306
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Pyristelyä irti ruokateollisuuden ja markettien vallasta

ViestiKirjoittaja Tiina H » 29 Elo 2014, 11:44

Ei ole kokemusta kauranversoista. Toivottavasti löydätte käyttöä jyville!

Tosi hyvä aihe tämä. Olemme vuosikaudet tehneet juuri noita listaamiasi, ja kyllä varsinkin tähän aikaan vuodesta pystyy olemaan aika paljon erillään marketeista ja tehdastekoisesta ruoasta. Muutenkin toive ja tavoite on olla edes jonkin verran omavarainen ja suosia pieniä yrittäjiä. Minusta on jotenkin ahdistavaa, että kun menee melkein kauppaan kuin kauppaan, tismalleen samat tuotteet ovat hyllyissä ja liki samoilla paikoillakin. (Toki se nopeuttaa kaupassa asiointia, mutta silti.)
Tiina H
 
Viestit: 1046
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48


Paluu Ruoka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron