Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

ViestiKirjoittaja Vanilja » 15 Huhti 2017, 11:43

Minulla oli pitkään tapana pestä valtaosa pyykeistä 40:ssä asteessa, vain lakanat ja pyyhkeet 60:ssä. Kun pyykkikoneesta hajosi huuhteluainesysteemi ja pulveri oli tuoksutonta tajusin, kuinka kamalalle 40:ssä pestyt vaatteet haisivat :shock: . Sittemmin olen pessyt mm. poikien collegehousut 60:ssä, kuten monta muutakin vaatetta, joiden merkintä on 40 astetta, ja hyvinä ovat pysyneet. Nyt olen huomannut, että kun pikku vessassamme ei ole mitään kunnollista ilmanvaihtoa ja käsipyyhe alkaa haista nopeasti, niin se haju ei lähde edes 60:ssä asteessa. Olen niitä nyt välillä pessyt 90:ssä asteessa. Ei tunnu kovin ekologiselta, mutta haju lähtee. Mutta jos siis seuraisin pesuohjeita, suurin osa vaatteista haisisi kamalalle.
Vanilja
 
Viestit: 793
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 16 Huhti 2017, 23:05

Minä pesen suurin piirtein niin kuin sinäkin olet pessyt: lähes kaikki vaatteet 30 - 40 asteessa, mutta liinavaatteet 60:ssa. Käytän hajusteetonta Omo Color Sensitiveä (puolet suositellusta annoksesta), jonka panen pesupalloon, en koskaan koneen lokeroon. Huuhteluainetta käytän harvoin enkä pane sitä pesukoneeseen, vaan alushameet ja kovasti sähköistyvät vaatekappaleet upotan pesun jälkeen vatiin, jossa on vahvaa huuhteluaineliuosta. Talvella kuivaan pyykit sisällä (saunassa ja takkahuoneessa), kesällä ulkona.

Minulle tulee mieleen pari juttua, joita voisi kokeilla hajun muodostuksen estämiseksi, ellet ole vielä sattunut kokeilemaan... Meidän pyykeissä tuntuu "rätin hajua", jos ne ovat jääneet liian pitkäksi aikaa lojumaan pesukoneeseen tai koriin märkinä; edes ulkona kuivatus ei siinä tapauksessa raikasta niitä. Siis pikainen ripustus, noin parin tunnin sisään - mikäli unohdan asian, on yleensä pakko huuhdella pyykit uudestaan... :oops:

Hajua kehittyy myös, jos pyykki kuivuu liian hitaasti. Kosteuden on päästävä nopeasti haihtumaan. Niinpä ripustan sisällä kuivatessani vain ohuet, nopeasti kuivuvat pyykit yhdelle narulle - suurimman osan panen kahden narun varaan, vaikka se viekin kaksinkertaisen määrän ripustustilaa. Sillä tavalla haihduttavaa pintaa on enemmän. (Eri juttu tietysti, jos käyttää pyykkipoikia, jolloin vaatekappaleet eivät ole kaksin kerroin narulla, mutta minä käytän pyykkipoikia vain ulkona.) Paksuja flanellipaitoja, collegevaatteita ja toppavaatteita kuivaan usein henkariin ripustettuna, jotta kosteus pääsisi mahdollisimman hyvin haihtumaan joka puolelta.

Haihtuvan veden on myös päästävä jonnekin, joten kuivaustilassa ilman täytyy vaihtua. Meillä saunalla pyykki kuivuu normaalisti yön aikana, mutta jos tuuletusventtiili unohtuu kiinni, sauna on kuin pullo ja pyykit ovat vielä aamulla kosteita - ja pahanhajuisia.

Sinänsä pesukoneen hygieenisyydelle tekee hyvää, että silloin tällöin pyörittää 90 asteen ohjelman. Minäkin pesen muutaman kerran vuodessa nenäliinoja (ja niiden seurana muuta valkopyykkiä koneen täytteeksi) "keitto-ohjelmalla", jotta niissä eivät pöpöt rupea muhimaan.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

ViestiKirjoittaja Vanilja » 17 Huhti 2017, 11:01

Joo, yritän kyllä tyhjentää koneen nopeasti pesun jälkeen. Suurimman osan vuodesta pyykit saa kuivumaan nopeasti joko ulkona tai sisällä, kun lähistöllä on kuuma uuni. Mutta nyt olen tosiaan huomannut, että nuo pyyhkeet haisevat sen 60:n asteen pesun jäljiltä, vaikka ne kuivuisivat nopeasti. Kone ei mielestäni ole erityisen likainen. Pesen joka tapauksessa sen 90:n asteen ohjelman joitain kertoja vuodessa ja puhdistan rätillä konetta (kyllä sinne möhnää kertyykin).
Vanilja
 
Viestit: 793
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

ViestiKirjoittaja Tiina H » 18 Huhti 2017, 09:17

Onko, Vanilja, nykyisessä pulverissanne taikka entisessä zeoliittia? Meillä ei kerry koneeseen möhnää eikä hajua, mutta olen käyttänyt siinä aina nestemäistä tuoksutonta pesuainetta (Ole hyvä) samoin kuin edellisessä koneessamme, joka ei myöskään haissut ennen kuin hajosi. Huuhteluainetta emme käytä, etikkaa lorotan joskus tilkan huuhteluainelokeroon, jos on saatuja tai kirppisvaatteita, joissa on vahva huuhteluaineen haju. Sehän ei lähde ennen kuin monen pesun jälkeen, ja jos erehtyy pesemään samassa koneessa muuta pyykkiä, koko satsi haisee keinokukkasille tai muulle. Etikka hieman helpottaa.

Pesen puuvillapyykin aina 60 asteessa, sekä käyttövaatteet että liinavaatteet. Hienopyykin pesen noin 30--40 asteessa, isommat määrät koneessa ja pienemmät määrät käsin pesuvatissa. Jonkin kerran vuodessa pesen jotakin valkopyykkiä tai siivousluutuja keittopesussa ja pesen samalla koneen (joko niin, että ensin pelkkä kone sitruunahapolla, sitten pesuainepesu perään vähän pyykkiä mukana, tai pelkästään pyykkiä kuumassa pesuaineella). Tuuletan vaatteita usein ja pesen vain tarpeen mukaan. Alkkarit ja sukat menevät päivittäin pesuun kultakin, muut ihoa vasten olevat sen mukaan, miten likaantuvat, joskus päivän käytön jälkeen, joskus parin--kolmen päivän, muut harvemmin. Pyykki haisi tosiaan vain silloin, kun vanha kone meni rikki eikä enää lämmittänyt vettä, ja joitakin koneellisia pesin ennen kuin huomasin. Ihmettelin vain, miksi on alkanut haista, ja luulin, että ilmankosteus oli vuodenajan takia niin suuri, etteivät pyykit kuivu kunnolla. No ei se siitä toki sitten johtunut, ovathan ne kuivuneet muinakin syystalvina. Haju lähti tekstiileistä sitten, kun sai pestyä taas kuumemmassa, paitsi että pari vanhoista trikoista leikattua luutua heitin pois.

Kuivatan pyykit taitettavalla kuivatustelineellä kylppärissä, jossa on hyvä ilmanvaihto. Pölyttömään ja kuivaan aikaan saatan nostaa telineen takakuistille. Petivaatteet kuivaan rummussa, koska esimerkiksi pitkiä pyykkinaruja ei ole käytettävissä. Pyyhkeet mahtuvat yleensä telineelle. Käytän pyykkipoikia, ripustan paidat helmasta, housut taitan narulle (telineelle) joko yhden tai kahden langan ylitse sen mukaan, ovatko ohuet trikoohousut vai paksummat. Jos on tilaa ja isoja yksittäisiä vaatteita, kuivaan ne vaakatasossa telineen päällä. Käytän myös henkareita tarvittaessa. Siinä vähentää silitystarvettakin. Pesen pyykkiä tasaiseen tahtiin niin, että ei tarvitse ripustaa kuin yksi koneellinen kerrallaan kuivumaan. Jos olisi toinen tahti, tarttisi toisenkin telineen.
Tiina H
 
Viestit: 995
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

ViestiKirjoittaja Vanilja » 18 Huhti 2017, 14:20

Mielestäni noissa meidän pulvereissa/pesunesteissä ei ole ollut zeoliittia enää vuosikausiin. Minäkin yritän pestä pyykkiä säännöllisesti, kun ei ole kuivausrumpuakaan, jotta ne mahtuvat kuivumaan hyvin. Meillä on yläkertaan vievä portaikko sellainen, että askelmissa on rakoja, niihin on hyvä ripustaa paitoja henkarilla kuivumaan. (Vähän täytyy turvallisuutta silti aina arvioida, ettei kukaan kompastu rapuissa.) Kun voi kuivata ulkoa, voi tietysti pestä kerralla enemmänkin.
Vanilja
 
Viestit: 793
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Kuinka kuumalla vedellä pesette pyykit?

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 21 Huhti 2017, 13:54

Ainoa ero pesuohjelmien välillä ei välttämättä ole lämpötila - 40 ja 60 asteen ja myös 60 ja 90 asteen ohjelmien välillä saattaa olla eroa linkousnopeudessa, mikä vaikuttaa siihen, paljonko kosteutta vaatteisiin jää. Alemmissa lämpötiloissa on usein pienempi linkousnopeus. Kannattaa tarkistaa! Yleensä linkousnopeutta pystyy säätämään, ja tehokkaampi linkous nopeuttaa kuivumista.

Minulla on muuten tapana ohjelmoida aina myös ylimääräinen huuhtelu, koska perheessä on atoopikkoja ja haluan olla varma, että pesuainejäämät vaatteista poistuvat. Siitä huolimatta tummissa pyykeissä näkyy joskus pesuainepilkkuja, jos kone on ollut (liian?) täynnä, ja silloin huuhtelen ne uudelleen kahteen erään jaettuna. Vaaleissa pyykeissä pesuainejäämiä ei ehkä vain huomaa? :? Nykypesukoneiden muuttumisella entistä vähemmän vettä kuluttaviksi on siis ikävä kääntöpuolensa, ja loppujen lopuksi ylimääräisten huuhteluiden takia (tai sen takia, ettei konetta voi enää lastata täyteen) veden säästö taitaa olla olematon!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron