Jättipalsami

Multasormien ja sellaisiksi aikovien ajatustenvaihtoa.

Jättipalsami

ViestiKirjoittaja Vanilja » 04 Elo 2014, 09:40

Tänä kesänä olen jatkanut tuhoavaa puutarhanhoitoani kitkemällä jättipalsamia, joka on määritelty haitalliseksi tulokaslajiksi. Kasvi viihtyy kosteilla paikoilla, ja kun meillä on tuota ryteikköistäkin rantaa ihan kiitettävästi, jättipalsami rehottaa. Laajensin kyllä toimintaani jo reilusti oman tontin ulkopuolellekin kaupungin maalle, ja olen tavoitteeni jo ylittänyt. Tuossa kaupungin uimarannan läheisyydessä jättipalsamit ovat todella jättimäisiä, eikä siellä monin paikoin kasva enää yhtään mitään muuta, mutta nyt ollaan valitettavasti jo siinä vaiheessa kesää, että siemenet alkavat sinkoilla ympäriinsä, eikä kitkeminen juuri kannata. Täytyykin jo antaa periksi ja siirtyä takaisin kohti omaa tonttia ja kitkeä niitä pienempiä kasveja, jotka ovat vasta myöhemmin lähteneet kasvuun.

Tylsä puoli tuossa kitkemisessä on, että tilalle kasvaa parhaassa tapauksessa nokkosta (ehkä myöhemmin jotain muutakin?), pahemmassa muita holtittomasti puutarhoista leviäviä lajeja... Itse asiassa tuolla yhdellä kitkemälläni alueella kasvoi vuosia sitten lähinnä haitallista jättiputkea, minkä mieheni on hävittänyt, mutta se sitten korvautui jättipalsamilla. Nyt siellä kasvaa pihlajalehtistä spireijaa (?), joka levinnyt kovasti ja saa nyt sitten lisää vauhtia sitä mukaa, kun hävitän jättipalsamia. Joskus tulee mieleen, kasvaako täällä mitään normaalia :? . Onneksi lupiinia ei vielä ole tässä ihan lähistöllä.
Vanilja
 
Viestit: 891
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja Tiina H » 04 Elo 2014, 11:27

Nuo invasiiviset vieraslajit ovat kyllä hankalia. Tarkoitatko pihlajalehtisellä pihlaja-angervoa (viitapihlaja-angervoa) Sorbaria sorbifolia? Sekin on listattu vieraslajiportaaliin, johon voi käydä merkkaamassa havaintonsa vieraslajeista ja josta löytyy paljon tietoa. Sivu on osoitteessa vieraslajit.fi .
Tiina H
 
Viestit: 1074
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja Vanilja » 05 Elo 2014, 14:26

Viitapihlaja-angervohan se taitaa olla, huoh. Tuo on siis ainakin jo kolmas haitallinen vieraslaji siinä samassa paikassa. Jättipalsamia on sillä tavalla mukava kitkeä, että se irtoaa helposti juurineen, mutta teen siinä samalla vain tilaa toiselle haitalliselle kasville. Kävimme heinäkuussa Keski-Suomessa äitini luona ja matkalla Hämeestä sinne kiinnitimme huomiota siihen, että tienpenkoilla kasvoi paljon pihlaja-angervoa, lupiinin ohella.
Vanilja
 
Viestit: 891
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja Tiina H » 05 Elo 2014, 16:36

Mitenkä, jos otatte yhteyttä kunnan ympäristövirastoon? Sieltä voisi saada apua haitallisten vieraslajien hävittämiseen, etenkin nyt, kun niistä on entistä enemmän alettua puhua.
Tiina H
 
Viestit: 1074
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja annimonni » 06 Elo 2014, 09:32

Istutin joku kesä sitten pihlaja-angervontaimia pihaan aitapuskaksi...
Nyt muuten sain vastauksen ihmetykseeni mikä valtaa takapihan takaosaamme eli juurikin tuo jättipalsami :)

Löytyisiköhän vastaus tähän ihemtykseeni eli puska/puumainen jossa on nyt pienet punaiset marjat (ensin ihan pient vaaleat kukat) ja lehdet on sellasia suippomiaisia ja vähän sahalaitaisia. Siirsin sellaisen alun meidän jättikuusen alta keväällä. Laittaisin kuvan, mutta en onnistunut vaikka yritin...
annimonni
 
Viestit: 275
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja Vanilja » 06 Elo 2014, 13:47

Mies on jättiputken hävittämisestään raportoinut kaupungille ja sieltäkin on käyty hävittämässä jättiputkea. Tänä kesänä kävi taas joku, joka myrkytti siitä jotain muutakin putkikasvia, mutta appiukko arveli kyynisesti, että taisi olla joku kesätyöntekijä, joka ei ollut ihan perillä siitä, mitä oli tekemässä. Joitakin vuosia sitten, kun jättiputkea oli siis tuhansittain (nyt muutamia), kävi myös myrkyttäjä joka oli suureen ääneen valittanut, että näin kaunis kasvi pitää hävittää :? . Jättipalsamia ja kai viitapihlaja-angervoakin on niin hirveästi, että se taitaa olla kaupungilla tiedossakin. Sitä olen joskus miettinyt, että kun kitken ja heilun tuolla kaupungin mailla, niin voiko joku tulla valittamaan? Jättipalsamin kanssa rohkaistuin, kun lehdessäkin oli juttu siitä, kuinka lähikunnassa oli järjestetty kansainvälinen työleiri, jossa nimenomaan hävitettiin jättipalsamia. Vähän vaan arvelutti, että kun olin puskassa piilossa (joo jättipalsami on tosi korkeaa!), kuulin kuinka läheisellä polulla joku nainen valitti miehelle, että kun täällä on niin kauheasti tätä nokkosta :shock: . Ja minä juuri nyhdin pois jättipalsamia nokkosten riemuksi. Toki joku jättipalsami onkin kivemman näköinen kuin nokkonen, eikä edes polttele.
Vanilja
 
Viestit: 891
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja Tiina H » 14 Elo 2014, 19:02

annimonni kirjoitti:Löytyisiköhän vastaus tähän ihemtykseeni eli puska/puumainen jossa on nyt pienet punaiset marjat (ensin ihan pient vaaleat kukat) ja lehdet on sellasia suippomiaisia ja vähän sahalaitaisia. Siirsin sellaisen alun meidän jättikuusen alta keväällä. Laittaisin kuvan, mutta en onnistunut vaikka yritin...

Jäävätkö marjat punaisiksi kypsinäkin? Tiedätkö, miten korkeaksi kasvi kasvaa lopulta? Entä onko se mahdollisesti luonnosta peräisin vai puutarhakarkulainen?
Tiina H
 
Viestit: 1074
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Jättipalsami

ViestiKirjoittaja annimonni » 15 Elo 2014, 07:46

Löysin sittenkin ihmettelemäni kasvin nimen eli Terttuselja :)
annimonni
 
Viestit: 275
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47


Paluu Piha ja puutarha

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron