Hyviä kirjoja kotiopetuksesta ja kouluttomuudesta

Eri aineiden oppimateriaaleille on omat ketjut. Huomaa, että yhteensä viestiketjuja on jo kaksi sivua!

Hyviä kirjoja kotiopetuksesta ja kouluttomuudesta

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 07 Tammi 2014, 15:47

Tämän otsikon alle sopivat sekä tietopuoliset kirjat että esim. elämäkerralliset teokset, joissa kerrotaan kotiopetuskokemuksia.

Paras lukemani kotiopetusaiheinen kirja on edesmenneen Nancy Wallacen "Child's work. Taking your children's choices seriously". Se on äärimmäisen unschooling-henkinen ja antaa luottamusta mm. siihen, että lapset voivat itse ohjata oppimistaan, ja siihen, että lapselle ei välttämättä ole haitallista, vaikka hänen ikätoverikontaktinsa rajoittuisivat lähinnä sisaruksiin. Wallacen lapset ovat jo aikuisia ja ilmeisesti ihan ok; heillä on kotisivu netissä musiikin tiimoilta.

Lisa Rivero on kirjoittanut useita teoksia kotiopetuksesta. Olen lukenut niistä vain kirjan "Gifted education comes home: a case for self-directed homeschooling", jossa hän käsittelee nimenomaan lahjakkaiden lasten oppimisen erityiskysymyksiä (kirjaa voi lainata minulta). Mutta Bookplussasta löysin monta muuta kiintoisaa nimekettä, esim. "Creative home schooling: a resource guide to smart families" ja "The homeschooling option: how to decide when it's right for your family". Mielenkiintoinen yksityiskohta, jonka bongasin Riveron kotisivulta, oli, että hän on viettänyt lapsuutensa intiaanireservaatissa!

Kaikki eivät ole innostuneita unschoolingista tai kokevat sen vaikeaksi toteuttaa käytännössä. Valitettavasti en tunne juurikaan muuta kotiopetuskirjallisuutta - suomeksihan ei mitään käytännönläheistä ole julkaistukaan. Ainoa suomenkielinen kotiopetuskirja on tietääkseni Satu Hanhijoen toimittama kirjanen "Kotioppiminen. Vaihtoehto koulunkäynnille", jossa on mm. perheiden kokemuksia. Kotikouluperheet tai kotikoulua harkitsevat voisivat mielestäni hyötyä myös "vaihtoehtopedagogiikoista" kertovista kirjoista. Ne ovat yleensä valitettavasti kovin yleisellä tasolla eivätkä tarjoa juurikaan apua käytännön opetukseen. Lähimpänä käytäntöä lienee toistekin mainittu Helena Parkkosen "Auta minua tekemään itse. Montessori-menetelmän sovelluksia", mutta senkin ideat on tarkoitettu lähinnä esi- ja alkuopetukseen.

Kiintoisia kotiopetus- ja kouluttomuuskokemuksiaan ovat kertoneet mm. Agatha Christie omaelämäkerrassaan ja Gerald Durrell kirjassaan "Eläimet ja muu kotiväkeni". Sylvia Beach kertoo muistelmateoksessaan "Shakespeare & Company", että "ensimmäisen Euroopan-jakson aikana kävin ensimmäisen ja ainoan kerran koulua ja silloinkin vain muutaman kuukauden"; Beach oli tuolloin teini-ikäinen. Minusta on aina hauska bongata elämäkerta- ja muistelmateoksista näitä kuuluisia "kotioppineita"! Beach mainitsee myös Ernest Hemingwaysta: "Hemingwaylla oli nuoreksi mieheksi laaja sivistys, hän tunsi monta maata ja osasi useita kieliä; ja kaiken hän oli oppinut paikan päällä, ei yliopistoissa".

Suomessa Swanin sisarukset - Anni Swan siskoineen - saivat kukin useita vuosia kotiopetusta. Jean ja Aino Sibeliuksen kolme nuorinta tytärtä puolestaan olivat kotiopetuksessa, kunnes 13 - 14-vuotiaina lähtivät kaupunkiin oppikouluun. Tytär Heidi kertoo (http://www.sibelius.fi/suomi/ainola/muistoja_perhe.html):

"Äiti opetti meitä ja kun Piiu [vanhempi sisar] meni kouluun, jäin yksikseni pariksi vuodeksi. Itse menin vasta oppikoulun neljännelle. Mutta pappa ja mamma olivat kultaisia ja uhrasivat minulle näin jäljestäpäin ajateltuna tavattoman paljon aikaa."

Kääntäjä Saara Villa on koonnut kirjaksi (Kyllikki Villa & Saara Villa: "Äidin lokikirja", Like 2013) äitinsä matkapäiväkirjamerkintöjä heidän yhteisiltä matkoiltaan Saaran ollessa pikkutyttö. Pitkät matkat merkitsivät luonnollisesti joskus Saaralle myös pitkähköjä jaksoja poissa koulusta. Saara Villa on lisännyt kirjaan omia ajatuksiaan matkoista, ja yksi luku käsittelee nimenomaan kouluttomuutta ja unschooling-tyyppistä oppimista. Mahtava luku, suosittelen!!!

Kotiopetuksessa oleville lapsille olisi kiva löytää vertaistukea edes kirjoista, kun sitä on tosielämässä vaikea saada. Moderneissa lastenkirjoissa koulunkäynti on yleensä itsestäänselvyys, onhan kotiopetus esim. Suomessa hyvin harvinaista. Kiva poikkeus on Mary Hoffmanin kuvakirja "Meidän ja muiden perheet", jossa kerrotaan perheiden erilaisuudesta ja ainutlaatuisuudesta - siinä mainitaan kotiopetus koulunkäynnin rinnalla! Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -sarjassa pikkuruisen Vaaksanheimon perheen lapset ovat kotiopetuksessa, opettajinaan äiti, isä ja isoäiti. Runsaammin kotiopetuskuvauksia löytyy todella vanhoista lastenkirjoista, esim. Anni Swanin romaaneista. Laura Ingalls Wilder opiskeli useita vuosia kotona äitinsä opastuksella.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Hyviä kirjoja kotiopetuksesta ja kouluttomuudesta

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 01 Syys 2014, 00:41

Riitta Konttisen kirjassa "Onnellista asua maalla - Tuusulanjärven taiteilijayhteisö" kerrotaan perusteellisesti taiteilijayhteisön lasten kotiopetuksesta, joka tapahtui osittain vanhempien, osittain yksityisopettajien (esim. paikallisen kansakoulunopettajan) ja osittain perheiden yhdessä palkkaamien kotiopettajien voimin. Yhteisön lasten muistelmissa korostuu kiireettömyyden tuntu, joka varmasti oli myös kotiopetuksen ansiota.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Hyviä kirjoja kotiopetuksesta ja kouluttomuudesta

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 22 Maalis 2015, 11:59

Vaihtoehtopedagogiikkoja käsittelevistä kirjoista voi saada hyviä ideoita kotiopetukseen. Margaretha Starckin freinetpedagogiikkaa esittelevässä kirjassa "Kotkat eivät käytä portaita" on mm. 6. luokan viikko viikolta etenevä vuosiopetussuunnitelma malliksi!!!

Kristillisen Kotikouluverkoston sivuilla (http://www.kotikoulu.net/) mainostetaan Taru Kolehmaisen kirjaa "Koulu kotona", jota en ole lukenut, mutta joka varmaan ilahduttaa ainakin kristittyjä kotiopetusperheitä, suomenkielistä materiaalia kun ei todellakaan ole liikaa saatavilla!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Hyviä kirjoja kotiopetuksesta ja kouluttomuudesta

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 31 Tammi 2017, 18:57

Sid Fleischmanin "Hokkuspokkus-perheen" lapset saavat opetusta vanhemmiltaan, kun perhe kiertää sirkusvankkureineen Yhdysvaltoja; tapahtumat sijoittuvat samoihin aikoihin kuin Laura Ingalls Wilderin kirjat.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Kotiopetus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron