Keinoja vähentää sokerin käyttöä?

Ruokaohjeet ja muu ruokakeskustelu; terveyteen liittyvät ruokavaliot Terveys, kauneus ja hyvä olo -otsikon alla.

Keinoja vähentää sokerin käyttöä?

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 10 Marras 2014, 19:26

Olen viime aikoina käynyt toden teolla taistoon sokeria vastaan. Omaan ruokavaliooni sokeri ei enää aikoihin ole kuulunut kuin satunnaisena poikkeuksena. Lasten ruokavaliosta olen karsinut sitä mahdollisuuksien mukaan. Mehuja meillä ei juoda kuin juhlissa, makeutettuja jugurtteja ei osteta. Ulkomaisia hedelmiähän meillä ei käytetä juuri lainkaan, vaan vitamiinit tulevat talvisin lähinnä juureksista, säilötyistä marjoista ja omenista sekä omatekoisesta viherjauheesta. Omenasoseen ja uuniomenat olen aina valmistanutkin sokerittomina, koska kaikkein happamimmista villiomenoistakin tulee makeahkoja kyllin pitkään haudutettuna - vieraat tosin pyytävät lisää sokeria... Makeuttamattomuuteen pystyy totuttautumaan vähitellen.

Tänä syksynä pakastin ensimmäistä kertaa marjat kokonaan ilman sokeria! Tosin ainakin sokerinvalmistajat väittävät, että sokeri säilyttäisi jossain määrin marjojen C-vitamiinia, mutta ensiksikin epäilen, voiko sillä olla juurikaan vaikutusta ainakaan kokonaisina säilöttyihin kovakuorisiin marjoihin, kuten mustaherukoihin, ja toiseksi, kun sokerin haitoista on tullut yhä uutta tietoa, olen kallistunut sille kannalle, että vähäinen C-vitamiinin menetys on sokeria pienempi paha! Pakastemarjoihin ja raakapuolukkasurvokseen on tarjolle tuotaessa yleensä lisättävä hieman sokeria, samoin marjaruokiin - teen nykyään niin, että lisään sokeria vähitellen, puolisen teelusikallista kerrallaan, kunnes happamuus tuntuu siedettävältä.

Hunaja, intiaanisokeri tai kuivatut hedelmät voivat toimia välivaiheena sokerin vähentämisessä, mutta en usko, että terveys paranee, jos niitä syödään yhtä paljon kuin sokeria aiemmin! Hunaja ja intiaanisokeri ovat onneksi niin paljon kalliimpia, että jo siitä syystä tulee esim. leivottua vähemmän makeita leivonnaisia. Tavoitteena voisi pitää, että lapset pääsisivät nykysuositusten mukaisista sokerimääristä (12-vuotiaalla 15 sokeripalaa päivässä mahtuu vielä suositusten sisään :o ) vaikkapa enintään pariin teelusikalliseen hunajaa tai intiaanisokeria päivässä. Lauantaisin meillä on karkkipäivä, joka ei todellakaan tarkoita kokonaisten karkkipussillisten ahmimista, vaan kukin lapsi syö varastoistaan ehkä 3 - 5 karamellia. Joskus heiltä pääsee koko karkkipäivä unohtumaan!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Keinoja vähentää sokerin käyttöä?

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 01 Tammi 2015, 21:04

Sain eilen sämpylöitä leipoessani idean kokeilla "uuden vuoden munkkien" paistamista sämpylätaikinasta. Onnistui loistavasti! Taikinassa ei siis ollut lainkaan makeutusta; sokeria pintaan kaipasivat vain kyläilevät sukulaislapset, mutta en antanut sitä, ja hekin joka tapauksessa söivät lämpimiä munkkeja hyvällä halulla. :) Meidän lapset olivat sitä mieltä, että tällä reseptillä ehdottomasti tehdään myös vappumunkit! Paistorasvaksi vain hankitaan kookosrasvaa, kun nyt jouduttiin tyytymään jääkaapissa olleeseen auringonkukkaöljyyn.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Keinoja vähentää sokerin käyttöä?

ViestiKirjoittaja Tiina H » 22 Tammi 2015, 19:44

Jos sokeria käyttää, voi esimerkiksi makeissa leivonnaisissa aika surutta vähentää sokerin määrää ainakin kolmanneksella. Voi vähitellen hakea sen määrän, jonka kanssa leipomus vielä onnistuu. Monissa piirastäytteissä tms. voi vähentää reilumminkin, ja esimerkiksi kuivakakkutaikinoissa voi käyttää hedelmäsurvosta osana taikinaa, jolloin tulee luontaista makeutta. (Ite kun emme käytä kananmunia, teemme kakkuja usein niin, että sekoitetaan märät ja kuivat ainekset erikseen keskenään ja sitten ne kaksi jaetta sekaisin, ja tässä esimerkiksi banaanisurvos tai omenasose käyvät sekä kananmunan sijaan että makeutukseksi.)
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Keinoja vähentää sokerin käyttöä?

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 19 Syys 2016, 15:15

Banaani sopii makeuttamaan myös happamat marjat. Vanhempi poika ei syö viinimarjoja eikä puolukoita sinänsä, mutta ne menevät hyvin pirtelössä, jossa on myös banaania. Tänä syksynä saimme käydä naapurista poimimassa pari litraa tyrnimarjoja, ja ne vasta happamia ovatkin! Niissä on kuitenkin ihanan hedelmäinen tuoksu ja aromi, joka pääsee esiin, kun marjat surauttaa tehosekoittimessa banaanin kanssa.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Keinoja vähentää sokerin käyttöä?

ViestiKirjoittaja annimonni » 20 Syys 2016, 08:42

Meillä kanssa poika ei syö mustikoita muuta kuin piirakassa ja smoothiessa :D
Muuten ne maistuu kuulemma pahalta. Äitini kehotti laittamaan sokeria mustikoiden päälle. En varmasti laita.
Tuohon smoothieen laitan raakamaitoa (muuten tytär ei suostu maitoa juomaan) ja banaania. Lisäksi laitan magnesiumia ja astaxanthinia (puukolla puhkasen sofgeelpintaisen pillerin ja puristan sisuksen smoothien joukkoon). Tuo smoothien pyritään tekemään joka ilta.
Pojallamme kun on välillä kova sokerin himo niin annan lusikallisen hunajaa. Meillä on nyt käytössä karkkipäivä kerran viikossa (vihdoin ja viimein).
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47


Paluu Ruoka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron