Kirjoittaja rumaelsa » 29 Touko 2016, 22:44
Kesällä tulee syötyä erityisen yksinkertaisesti. Uunimakkaraa (lihaisaa) syömme silloin tavallista enemmän, koska makkara on usein tarjouksessa. Jos hyviä vanhoja perunoita saa, teen paistikkaita (kuorineen uunissa kypsennettyjä perunoita) uunimakkaran seuraksi. Toisinaan saamme kalastavalta sukulaisperheeltä haukifilettä. Huonommista vanhoista perunoista voi vielä valmistaa perunakeittoa. Kun vanhat perunat menevät kerta kaikkiaan syömäkelvottomiksi, keitän lapsille makaronia, ja lisukkeena voi olla myös paistettua nuorta sipulia, kurkku-villivihannessalaattia tai kaupasta ostettuja salaatteja (aviomiehellä on tapana ostaa niitä silloin tällöin).
Uusien perunoiden tulo on meille aikuisille juhlaa. Monen viikon ajan syömme joka päivä uusia perunoita ja voita sekä makkaraa tai silliä, lisänä ehkä paistettua sipulia, ja huokailemme onnesta: niin yksinkertaista ja niin hyvää! Lapset kyllästyvät nopeammin ja alkavat kaivata etenkin perunakeittoa. Uusista perunoista se ei tule kunnollista (perunat kovettuvat keitossa), joten rupean jälleen laittamaan sitä vasta loppukesästä.
Meillä on harvoin jälkiruokaa, mutta marja-aikaan syömme lähes päivittäin marjoja jälkiruoaksi, joko ihan sinänsä tai kermavaahdon kanssa (ilman sokeria).