Päättötutkinnot ja -todistus

Eri aineiden oppimateriaaleille on omat ketjut. Huomaa, että yhteensä viestiketjuja on jo kaksi sivua!

Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja annimonni » 10 Joulu 2014, 11:41

Suomen kotiopettajien sivuilla oli tällainen uusi asia:

Suomen valtio tunnustaa ensimmäistä kertaa kotiopetusperheiden perus- ja ihmisoikeudet. Kotiopetus on opetuksen alkuperäinen muoto. Jukisen tahon oikeus opetuksen järjestämiseen on sekä ajallisesti, että hierarkisesti toissijaista. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on lainvoimaisessa tuomiossaan R 14/2989 todennut, että kunta ei voi yksipuolisesti määrätä oppivelvollisen edistymisen valvonnasta, vaan valvonnan tavoista pitää sopia yhteistyössä vanhempien kanssa, "säännöksessä ei ole myöskään annettu kunnan viranomaiselle tai valvovalle opettajalle toimivaltaa määrätä huoltaja toimittamaan kotiopetuksessa oleva oppivelvollinen valvontatilaisuuteen tai suorittamaan tietyt oppisisällöt".

Mitäköhän nuo viimeiset kolme sanaa pitää oikein sisällään? Miten ja kuka tekee sitten ns. loppukokeet joilla saa yläasteen päättötodistuksen vai antaako vanhemmat käydyn materiaalin valvovalle koululle joka niiden mukaan tekeen päättökokeet? Onkohan kaikista aineista olemassa valtakunnalliset testit? Mielenkiintoista.
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 05 Touko 2016, 13:13

Vanhempi poikamme on yläasteen alusta lähtien käynyt tenttimässä aineen kerrallaan pois. Hän ei siis ole lainkaan osallistunut välikokeisiin; kerroin opettajalle, että jätämme ne väliin, koska kotikoululaisen lopulliset arvosanat määräytyvät lain mukaan vain loppututkinnon perusteella.

Aluksi ajattelimme, että kaikki aineet saisi tentityksi kolmen vuoden aikana, mutta lopulta oli pakko varata yläasteen suorittamiseen viisi vuotta, sillä poika ei kerta kaikkiaan jaksa opiskella kovin pitkään kerrallaan, mihin vaikuttavat varmaan sekä hänen erityispiirteensä (hänellä on Aspergerin syndrooma ja ADD) että fyysinen hentous. Ratkaisu on meille loppujen lopuksi oivallinen, sillä muuten pojalle olisi jäänyt peräti kaksi välivuotta ennen lukion aloittamista: hän menee aikuislukioon täytettyään vasta 18 vuotta, jotta ei tarvitse suorittaa hänelle hankalia käytännön aineita. Aikuislukio sopii hänelle, koska hän tulee parhaiten toimeen aikuisten kanssa eivätkä tunnitkaan ala aikaisin aamulla! :)

Ensimmäisenä vuonna hän tentti muun muassa itselleen helpoimmat aineet, joissa oli paljon ikäisiään pitemmällä: matematiikan, fysiikan ja kemian. Matematiikasta opettaja piti hänelle 9. luokan valtakunnallisen kokeen, joka testaa sopivasti kaikkea peruskoulun aikana opittua. Fysiikasta ja kemiasta oli sekä teoriakokeet että käytännön kokeet. Musiikin loppukokeena oli sama musiikin historian ja teorian koe kuin muillekin seitsemäsluokkalaisille. Kotitaloudesta oli kaksi teoriakoetta ja käytännön koe; lisäksi piti toimittaa portfolio, johon koottiin esimerkiksi pojan valmistamien ruokien ohjeet. Kotitalouden käytännön koe oli erittäin vaikea: piti muun muassa valmistaa annetuista aineista määrätty ruokalaji - ilman ohjetta! Se koe ei mennyt läpi ja teoriakokeetkin vain hädin tuskin. Poika ei suostu uusimaan koetta, ellei opettaja vaihdu...

Seuraavan vuoden keväänä oli kaksi varsinaista lopputenttiä: historiasta ja maantiedosta. Kumpikaan ei ollut hänen lempiaineitaan, mutta kokeet menivät varsin hyvin jo pelkästään pojan hyvän yleissivistyksen ansiosta. Historian ja maantiedon kokeissa oli opettajan harkinnan mukaan tehtäviä sieltä täältä yläasteen oppisisällöistä. Historiassa oli kysymyksiä Ranskan vallankumouksesta eteenpäin, muun muassa esseetehtävä talvisodasta. Suurin osa oli onneksi monivalintatehtäviä ja muita vastaavia, joissa ei tarvinnut kirjoittaa pitkästi; pojan vaikeudet oli siis selvästi otettu huomioon. Maantiedon kokeessa kysyttiin muun muassa lämpövyöhykkeistä, Euroopan teollisuudesta ja jääkaudesta. Kaiken kaikkiaan kokeet olivat hyvin yleisluontoiset ja mittasivat ennen kaikkea kokonaisuuksien hallintaa; eihän pikkuseikkoihin voisi mennäkään, kun parin tunnin kokeessa (noin nelisivuisessa) kysytään usean vuoden aikana opittuja asioita. Samana keväänä jätettiin kuvataiteen tuotokset opettajalle; mukana oli kirjoitelma elokuvataiteeseen liittyvästä aiheesta.

Kolmantena keväänä poika suoritti loppuun terveystiedon, biologian, yhteiskuntaopin ja käsityön. Kolmesta ensiksi mainitusta oli tietenkin teoriakoe, ja lisäksi biologian loppukokeeseen kuului 40 lajin kasvion kerääminen. Käsityön suorittamiseen tarvittavien töiden valmistaminen vei paljon aikaa. Itse suunnittelemamme työt eivät kelvanneetkaan, vaan opettaja halusi aivan tietynlaiset suoritukset: ommellun kynäpenaalin, saumurilla valmistetun myssyn (opettaja opasti poikaa koulun saumurin käytössä), ommellut housut (jotka heitettiin valmistuttuaan pois :lol: ) sekä viidellä puikolla neulotut sukat - joiden sijasta poika onneksi sai tehdä rannekkeet, niin ettei tarvinnut opetella kantapäätä... Välillä täytyi käydä näyttämässä keskeneräisiä töitä opettajalle ja antaa esimerkiksi neulomisesta työnäyte, ettei vain äiti kotona ollut tehnyt niitä pojan puolesta! :lol:

Tänä neljäntenä keväänä on saatu suoritetuksi elämänkatsomustieto sekä työläs äidinkieli. Onneksi tulin kysyneeksi hyvissä ajoin äidinkielen suorittamisesta, sillä opettaja määräsi alkajaisiksi kymmenen kirjallisuusaiheista kirjoitelmaa! Vuoden kuluttua niistä oli seitsemän valmiina (erinomaisia kaikki), mutta siinä vaiheessa vaihtui opettaja, ja uusi opettaja totesi niiden riittävän. Lisäksi täytyi pitää esitelmä ja suorittaa kielitietokoe; oma-aloitteisesti poika vei näytille muutaman kaunokirjallisen kirjoitelman. Elämänkatsomustiedossa tehtävänä oli kirjoittaa kolme esseetä opettajan antamista aiheista.

Viimeiset aineet on tarkoitus suorittaa vuoden kuluttua: ruotsi, englanti ja liikunta. Liikunnasta täytyy pitää liikuntapäiväkirjaa, ja kielistä on tietenkin kokeet, joissa testataan osaamista monipuolisesti. Varsinaista päättötodistusta poikamme ei saa, koska yksi aine jää suorittamatta, mutta pyydämme todistuksen kaikista suoritetuista aineista.

Annimonni, kertoisitko teidän viimeaikaisista kokemuksistanne? ;) Tiedoista voisi olla hyötyä muille samaan tilanteeseen joutuville...
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja annimonni » 06 Touko 2016, 19:40

No, opetusjohtaja meinas, että pitäisi maksaa 100€ erityisestä tutkinnosta... :roll:
Otin asiasta paremmin itse selvää ja opetushallitus oli samoilla linjoilla meidän kanssa ettei missään nimessä kunta voi veloittaa siitä.
Tässä vielä oph;n koko vastaus:
Opetusministeriön päätöksellä (1323/2001) on määrätty eräiden oppilailta ja opiskelijoilta perittävien maksujen perusteista. Maksuja voidaan periä vain niistä asioista, joista maksujen periminen on ko. ministeriön päätöksellä mahdollistettu. Kaikki muu on maksutonta toimintaa. Ko. päätöksessä perusopetuksen erityisen tutkinnon kuulusteluista ei ole säädetty maksuja, joten kunta ei voi periä kuulustelusta 100 euron maksua.

Opetusjohtaja ei ole vielä vastannut lähettämääni vastineeseen sisältäen tuon oph;n vastauksen.
Opetusjohtaja heitti valvovan koulun rehtorille erityisen tutkinnon järjestämisvastuun ja veikkaanpa, että odotettavissa on mitä vaan ihmeellistä ;)
Joitain aineita pyysin vielä toukokuun aikana suortitettavaksi, mutta saas nähdä onnistuuko. Elämme mielenkiintoisia aikoja... :D
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja Tiina H » 06 Touko 2016, 21:53

Tarkoittiko se erityinen tutkinto siis tässä tapauksessa ylipäänsäkin sitä, että kotioppija tekee loppukokeet eri aineista, vai jotakin erityistä järjestelyä aineiden suorittamisen suhteen vai jotakin muuta?
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja annimonni » 07 Touko 2016, 08:14

Sitä tarkoittaa, että kotioppija tekee loppukokeet eri aineista eli peruskoulun päättötodistus.
Sivistyslautakunta on tehnyt maksupäätöksiä tietyistä asioista. Siellä oli kohta jossa mm. peruskoulun päättötodistus oli hinnoiteltu. Opetusjohtaja ei vaan muistanut, että perusopetus on kaikille ilmainen... 8-)
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja annimonni » 30 Touko 2016, 08:20

Tällaisen tekstin löysin tähän todistusten aikaan sopivaksi:

Todistus kourassa kotiin

27.5.2016 by maaritkorhonen |

Kohta sitä tullaan taas kotiin todistus kourassa.

Laitetaanpa se todistus nyt sille kuuluvalle paikalle: todistuksessa on arvioitu osaaminen noin kymmenessä oppiaineessa. Vähän sama kuin varpaankynsistä nilkkoihin. Loppuvartalo on arvioimatta.

On erikoista, minkä arvon koulutodistus on meillä ja muualla saanut, kun oikeasti pysähdytään miettimään, paljonko se meistä ihmisinä kertoo.
Se kertoo hyttysen piston verran: miten paljon olet oppinut muutamasta kouluaineesta muutamalla tavalla mitattuna.

Se ei kerro, millainen ihminen olet. Se ei mittaa älykkyyttäsi, luovuuttasi, innostumistasi, empaattisuuttasi, johtajuuttasi, organisointikykyäsi, herkkyyttäsi, peräänantamattomuuttasi jne.

Sen ei myöskään pidä estää unelmiesi toteutumista. Sen ei pidä saada sinua ajattelemaan itsestäsi negatiivisesti, madaltamaan tavoitteitasi tai peräti luopumaan niistä.

On mielenkiintoista, että lapset ovat yhdessä koko vuoden satoja tunteja, mutta me arvioimme vain faktan mieleen jäämistä. Vähän kuin talon rakentamisessa tarkastettaisiin vain portaiden kunto.

Huono todistus kertoo, että oppilas ei ole oppinut, mutta se ei kerro, miksei ole oppinut. Lapsi tekee päätelmän, että on huono koulussa, vaikka sen pitäisi olla toisinpäin: koulu on huono, koska ei tajua, miten lapsi oppii.

Hyvä todistus kertoo, että lapsen tapa oppia on juuri se, mitä mittaamisella haettiinkin.

Pääasia lienee kuitenkin se, että kouluvuosi on ollut mielenkiintoinen, opettava, innostava, itsetuntoasi kohottava.
Todistuksesta viis. Jos kouluvuotesi ei ollut tuollainen äsken kuvailemani, on jokin pielessä. Mutta älä sitä murehdi. Koulu yrittää kovasti muuttua ja sillä aikaa nauti elämästä ja unohda koulu.


http://blogit.image.fi/heraakoulu/todistus-kourassa-kotiin/
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja Pirjo » 05 Kesä 2016, 23:11

Meillä Nelli on nyt suorittanut englannin sekä terveystiedon. Äidinkieli on suoritettu osaksi, kevään sairastelu siirsi loput tentit syksyyn.
Englannista oli kaksi koetta, tentittiin kahdeksannen luokan asioita sekä valtakunnallinen. Lisäksi aine ja keskustelua opettajan kanssa englanniksi.
Terveystiedosta saimme kotitehtäviä, jotka olivat lähinnä tiedon hakemista, kokonaisuuksien hallintaa ja sisäistämistä, omien elämäntapojen arviointia. Tämän lisäksi opettaja piti suullisen tentin.
Äidinkielestä on nyt suoritettu seiskan osuus. Tähän kuului opettajan antaman kirjan lukeminen ja arvostelu,kotitehtäviä sekä koe kielioppi asioista, lisänä meillä oli omia kirjoitelmia. Kaikkiaan Nellin tulee lukea kolme kirjaa yläasteella ja tehdä luetuista kirjoista kirjalliset arvostelut. Äikkään palaamme syksyllä.
Olemme jo sopineet, että Nelli saa tenttiä vielä ensi lukuvuonnakin. Opettajat tuntuvat aika kiireisiltä ja tentti aikojen puljaaminen on oma lukunsa vaikka opet tähän asti ovatkin olleet "kivoja tapauksia". Aikuis- tai nettilukiosta meilläkin on ollut puhetta, mutta katsotaan nyt kun sinne päästään.
Pirjo
 
Viestit: 34
Liittynyt: 01 Marras 2013, 12:08

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja annimonni » 06 Kesä 2016, 06:55

Rehtori ylisti miten opettajat innolla odottavat työskentelyä päättöarvioinnissa tyttären kanssa. Laitoin viidelle opelle sähköpostia reilut pari viikkoa sitten ja kaksi vastasi :roll:
Terveystietoon saatiin ohjeeksi kymmensivuinen tutkielma :D
Liikuntaan liikuntapäiväkirja ja sitten oli tämä litanja:

...voisi lähteä kasaamaan omaa liikuntaportfoliota kesälle - eli hieman laajennettua liikuntapäiväkirjaa, jossa suorituksien tulee liittyä aina johonkin noista OPS:n kohdista (leveämmällä skaalalla siis kuin "lenkkeily-pingis-lenkkeily" -kuvio). Portfolioon voi kerätä esim. tuloksia, rastikarttoja/emit-tulosteita, kirjoitettuja omia tuntemuksia liikuntakerroista jne. Määränä minusta ehdoton minimi suorituksia on puolet 9-luokan oppimäärästä (n. 36*45min eli 27 tuntia).

· osaa ydintaidot juoksuissa, hypyissä ja heitoissa
· osaa voimistelun, välinevoimistelun ja telinevoimistelun liikkeitä
· osoittaa toiminnassaan ymmärtävänsä rytmin merkityksen liikunnassa ja tanssissa
· osaa yleisimpien pallopelien perusteet ja pelaa niitä sovittujen sääntöjen mukaan
· osaa suunnistaa karttaa ja kompassia apuna käyttäen sekä tietää jokamiehen oikeuksista ja velvollisuuksista
· osaa luistella sujuvasti
· hallitsee hiihdon harrastamiseen tarvittavat perustekniikat
· hallitsee uimataidon sekä osaa vesipelastamisen taitoja
· tuntee liikunnan ja terveyden välisiä yhteyksiä
· osaa ylläpitää, arvioida ja kehittää toimintakykyään
· osoittaa oppimis- ja yrittämishalua koululiikunnassa, varustautuu liikuntatunnille asiallisesti ja huolehtii puhtaudestaan
· toimii vastuullisesti ja ottaa toiset huomioon sekä noudattaa sopimuksia, sääntöjä ja reilun pelin periaatetta.

Seitsenottelu yleisurheilukentällä (pistelaskuri: http://jokamiehen.7ottelu.com/7-ottelun-pistelaskuri/)
Uimahallissa esim. SUH:n taitomerkin verran suorituksia oheisesta taulukosta: http://www.suh.fi/files/1212/Uinnintavo ... o_2014.pdf
Kuntorasteilla 3H/4N/3V -rata. http://www.jrv.fi/drupal/kuntorastit
Move -toimintakykytestien teko. Ohjeet ja tarvittavat äänitiedostot täältä: http://www.edu.fi/move
Trikkaus/parkour/telinevoimistelu -kerta
Joku yksittäinen ohjattu lavatanssi-kerta?
Vapaavalintaista palloilua
jne..


No, katotaan mitä keksitään. Ainakin tuo vapaavalintainen palloilu onnistuu, eri asia vaan että missä ;)
Luistelu ja hiihto nyt ainakin (ehkä) jää tältä kesältä :lol:
Kotitaloudesta saatiin tehtävävihkonen täytettäväksi, teoriakoe ja käytännön näyttö syksyllä.

Jännä, että Nelli suorittaa luokkakohtaisesti. Meillä on tulossa kokonaisuudessaan olevia kokeita.
Miten Nelli suorittaa käsityön?
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja Tiina H » 06 Kesä 2016, 09:31

Jestas tuota liikuntaa!
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Päättötutkinnot ja -todistus

ViestiKirjoittaja annimonni » 06 Kesä 2016, 12:14

Joo, kaikkea "tehdään" :lol:
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Seuraava

Paluu Kotiopetus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron