Kaaos kuriin (FlyLady)

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Re: Kaaos kuriin (FlyLady)

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 13 Syys 2015, 15:57

Meillä taas päädyttiin koeajan jälkeen siihen, että astianpesukone vietiin pois, ja siinä yhteydessä oli pakko tyhjentää alakaappi! Niinpä tuli pyyhittyä hyllyt ja kaapin ovet ja järjestettyä tavaroita hiukan paremmin. Seuraavaksi täytyisi tarttua jälleen lastenhuoneeseen... Kun tavaraa alkaa esimerkiksi kertyä kirjahyllyyn kirjojen päälle, silloin järjestyksen ylläpitäminen muuttuu hankalaksi ja sietorajani ylittyy. Lisäksi pienen huoneen lattialla ja lipaston päällä sijaitsevan nukkekodin ympärillä on kuukausien pituisiksi venyneitä - siis välillä unohdettuja - askarteluprojekteja! Nukkekoti onkin luku sinänsä... Olisimmepa ymmärtäneet tehdä sille harsopeitteen; kuvitelkaa, mikä siivoaminen, kun kaikki pikkuruiset tavarat ovat pölyn peitossa!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Kaaos kuriin (FlyLady)

ViestiKirjoittaja Tiina H » 01 Tammi 2016, 15:15

^ Harsopeite olisikin hyvä suoja! Miten en ole edes osannut sellaista ajatella... Jospa nyt vihdoin saisimme suojat pantua nukketalolle ja parille interiöörille, joita lapsi on rakentanut.

Olen koettanut tässä miettiä, mitkä konstit auttavat eniten kaaoksen poissa pitämisessä meillä. Eniten sotkua tulee sellaisista jutuista, jotka seilaavat siellä täällä matkalla jonnekin. Sotkuistahan meillä on koko ajan, mutta ihan pahimmat sekasotkut pysyvät aika hyvin kurissa, jos hoidan asioita järjestelmällisesti eteenpäin. Esimerkiksi viikkaan kuivat pyykit ja vien ne paikalleen, jolloin on tilaa seuraaville pyykeille, tai tyhjennän tiskikoneen tai pesen käsinpesua tarttevat saman tien, tai vien roskat heti, kun roskis on täynnä, ettei roskaa kerry muualle. Meillä tahtoo esimerkiksi lasipakkauksia kertyä, jos en muista säännöllisesti tyhjentää niille tarkoitettua astiaa ekopisteelle. Sitten niitä on siellä roskiskaapissa väärässä paikassa, missä ne vievät tilaa ja tekevät sotkua.

Sekin on auttanut, että jos on jotakin sellaista tavaraa, jota pistän talteen myöhempää käyttöä varten, esimerkiksi tyhjiä leipäpusseja roskapussukoiksi, niin en ota niitä talteen kuin sen verran kuin niitä mahtuu niiden säilytyspaikkaan.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Kaaos kuriin (FlyLady)

ViestiKirjoittaja Tiina H » 27 Marras 2018, 21:47

Tämä lienee sopivin ketju. Haluan kertoa joitakin huomioita sisareni luota, jossa on jokseenkin siistimpää kuin meillä, ei mitään tosi siistiä kuitenkaan, vaan semmoista normaalimpaa. Mielestäni heillä toimivia ratkaisuja on ainakin tällaisia:

- Jokaiselle on omat vakituiset hommansa eri päiville, lista on jääkaapin ovessa. Listauksessa on joka päivälle tiskikoneen täyttöä ja tyhjennystä ja roskien vientiä keittiön alakaapista, koska ne ovat kriittisiä heillä. Näitä toimia on vuorotellen lapsilla ja sitten viikonloppuna aikuisilla. Kodin imurointi on jaettu lapsille ja yläkerran veskin ja kylpyhuoneen siivoaa sisareni, alakerran veskin siivoavat lapsista ne, jotka siellä alhaalla enimmäkseen asuvat. Pyykki on sisareni kontolla, tosin nuorin lapsista mielellään pesee ja kuivaa pyykkiä myös. (Ongelma on puhtaan pyykin lajittelu, sillä se tapahtuu olohuoneen sohvalla. Tätä sisareni välillä manailee: on aika sekaista, jos on "jatkuvasti pyykkivuori sohvalla", ja sohva on siinä keskellä kaikkea, käytännössä olohuone, ruokatila ja keittiö ovat samaa tilaa.)

- Keittiössä on kestokasseista (niitä s-ryhmän isoja, kestäviä ja tilavia) tehty rivistö sivupenkille. Sinne menevät suoraan pahvit, lehdet ja lasirokat, ja ne on helppo viedä ekopisteelle.

- Sisareni ei ota vastaan tavaraa, jos sitä hänelle tarjotaan. Hän kieltäytyy järjestelmällisesti.

- Hän lajittelee säännöllisesti ja riittävän tiuhaan tahtiin mm. vaatteista ne, jotka menevät poistoon.

- Ruokatarpeita haetaan kaupasta tarpeeseen, ei etukäteen isompaa määrää, jolloin säilytystila riittää. (Tämä ei toimisi meillä.)

- Mitään ei jemmata varmuuden vuoksi muutenkaan.

- Kun raivasimme lapsuudenkotiamme, hän teki ensin tilaa heillä kotona ja otti vasta sitten heille esimerkiksi astioita, jolloin ne sai pantua suoraan pesun jälkeen paikalleen kaappiin.

- Kaikki, mikä on lähdössä poispäin, viedään saman tien kun se vain on mahdollista, siis kirppikselle, kierrätykseen tai roskiin menevät jutut.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Kaaos kuriin (FlyLady)

ViestiKirjoittaja Vanilja » 04 Joulu 2018, 12:42

Tuo onkin hyvä neuvo, että jos hankkii itselleen jotain tavaraa, miettii jo etukäteen, mihin sen laittaa. Minulla iänikuinen kompastuskivi on juuri se, ettei tavaroille ole paikkoja. Olen niin rutinoitunut kirpparimyyjä, ettei tavarasta luopuminen ole vaikeaa eli saan kyllä tilaa kaappeihin, mutta en osaa täyttää ja järjestää niitä järkevästi! Välillä saan sellaisia "konmari-puuskia", että laitan hyvillä mielin pois tavaroita, joita en tarvitse ja jotka eivät tuota iloa, mutta sitten minulla on kotona kaappeja ja laatikoita, joista vaikka neljäsosa on tyhjentynyt, ja siihen se projekti sitten jää. Pöydillä ja lattioilla ajelehtii edelleen sitä sun tätä.
Vanilja
 
Viestit: 1128
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Kaaos kuriin (FlyLady)

ViestiKirjoittaja Tiina H » 20 Touko 2019, 12:18

Meillä on taas räjähtänyt kaikki ihan levälleen. Luulen, että minulta ovat voimat vain niin vähissä, että juuri ja juuri saa selvittyä päivästä toiseen, mutta nyt en ole esimerkiksi tehnyt mitään parille laatikolle, jotka toin sisareni luota. Hän oli niitä jo alustavasti perkannut, kirjeitä ja valokuvia ja joitakin papereita. Sitten on kertynyt kaikenlaista muutakin, kun tuntuu, ettei jaksa enää edes yrittää aloittaa mistään päästä. Pitänee nyt vain sitten yrittää.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Edellinen

Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron