Ruokaa tähteistä

Ruokaohjeet ja muu ruokakeskustelu; terveyteen liittyvät ruokavaliot Terveys, kauneus ja hyvä olo -otsikon alla.

Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 28 Joulu 2013, 23:20

Ostin tänä vuonna kaikki joululaatikot ja varasin niitä reilusti, koska myös isommat tyttäret olivat tulossa joulun viettoon. He lähtivät eilen, ja totesin, että jäljellä on peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa 3 x 700 g kutakin!!! :o Ne myytiin pakastettuina ja jo osittain sulaneina, joten en voi panna niitä pakastimeen. Viimeinen käyttöpäivä on 30. 12. :shock: Mieheni syö kyllä jonkin verran peruna- ja lanttulaatikkoa, tytär perunalaatikkoa, mutta pojat eivät syö laatikoita ollenkaan, ja porkkanalaatikosta ei välitä kukaan - minä en viitsisi ruveta "jätemyllyksi", kun tiedän, kuinka huonosti hiilihydraattipitoiset ruoat minulle sopivat, ja noitahan pitäisi vedellä isoja annoksia, jos aikoisi ne ehtiä syödä...

Olen ideoinut, miten laatikot käyttäisi hyväksi - meillähän ei heitetä ruokaa pois! Tänään tein lättytaikinan, johon käytin hapantuneen maidon sekä porkkanalaatikkoa. Lättyjä voisin tehdä vielä toisenkin, isomman annoksen, koska lapset näyttivät pitävän niistä. Ja varmasti laatikoita voi sekoittaa sämpylätaikinaan (ja ruisleipätaikinaankin) samaan tapaan kuin aiemmin olen tehnyt esim. yli jääneelle porkkanasoseelle ja perunamuusille.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja Susan » 31 Joulu 2013, 08:31

Voisikohan laatikoista tehdä myös piirakkaa tai kenties jopa kukkoa?
Susan
 

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja Maria » 31 Joulu 2013, 13:39

Teeleipien sekaan? Sellaiseen mihin vois laittaa pottumuussia. Sosekeittoa?
Maria
 

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 14 Joulu 2015, 00:49

Uunissa paistetusta sianlihasta jää yleensä silavaa ja epämääräisempiäkin läskisiä riekaleita tähteeksi. Kun ne säilyttää rasiassa jääkaapissa (säilyvät ainakin viikon verran), saa myöhemmin herkullista läskimunakasta! Läskistä pilkotaan saksilla paistinpannulle noin 5 x 5 mm:n kuutioita (10 - 15 kuutiota riittää) ja annetaan ruskistua pienellä lämmöllä välillä käännellen. Liian kovaa lämpöä kannattaa varoa, sillä kuumat palat saattavat yllättäen poukata pannulta aika kauaskin ja aiheuttaa palovammoja! :) Kun läski on kauniin vaaleanruskeaa, päälle kaadetaan munakasseos ja paistetaan kypsäksi.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja Tiina H » 26 Tammi 2016, 21:55

Teemme aika usein puolukkakiisseliä, kun noita puoloja täällä kasvaa ja niitä tulee kerättyä. Jos teen kokonaisista marjoista enkä survoksesta, jää kiisseliin paljon kuoria. Lapsi tykkäisi mieluiten mehukeiton kaltaisesta kiisselistä, joten siivilöin toisinaan kuoret pois ennen suurustamista. Kuoria ei kannata heittää pois vaan käyttää esimerkiksi leipätaikinaan. Olen miettinyt, voisiko niitä myös kuivata marjajauheeksi leivinuunin jälkilämmöllä, mutten ole vielä koettanut.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 27 Tammi 2016, 19:01

Kaurapuuron jämät sekoitin ennen yleensä sämpylätaikinaan, mutta nyt olen tutustuttanut jälkikasvun oman lapsuuteni herkkuun: jäähtyneestä puurosta saa leikattua viipaleita, jotka paistetaan voissa siten, että ne hieman ruskistuvat! Hyvää esimerkiksi kylmän maidon kanssa.

Kuivahtaneille leiville on monenlaista käyttöä:
- Aivan kovaksi kuivuneista kannikoista voi jauhaa vaikkapa lihamyllyllä korppujauhoa (lapsille mieluista hommaa).
- Köyhät ritarit on kaikille tuttu jälkiruoka. Munamaidon sijasta leivänviipaleet voi kastaa pelkkään maitoonkin, ja kannattaa joskus kokeilla köyhien ritarien tekoa myös tummasta leivästä.
- Leipävanukkaan eli pullavanukkaan ohje on muun muassa Marttojen sivustolla
(http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/leipavanukas-1/). Meidän allergiaversiossamme lehmänmaito on korvattu kauramaidolla tai kookosmaidolla ja kananmuna jätetty pois. Vaalean leivän sekaan voi käyttää myös tummaa, eikä marjasoseen (omena- tai muu hedelmäsosekin tietysti käy) mielestämme tarvitse olla makeutettua, varsinkaan jos vanukkaassa on pullaakin. Leipävanukkaasta tulee erityisen kuohkeaa, kun leivänkannikat liottaa ensin maidossa aivan pehmeiksi - voi viedä parikin tuntia, jos ne ovat hyvin kovia - ja sitten surauttaa koko höskän tehosekoittimella tasaiseksi mössöksi, johon sose sekoitetaan.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja Tiina H » 31 Maalis 2016, 19:46

Jäi yhden hengen annos tomaattisoosia. Tehtiin täytettyjä munakoisoja, mutta kävisi se täytteeksi myös vaikka kesäkurpitsoihin tai paprikoihin tai vaikka lämpimien leipien päällyseksi.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 06 Heinä 2017, 16:27

Lämpimiin voileipiin, pitsaan, munakkaaseen tai täytettyjen ohukaisten sisään voi upottaa monelaiset tähteet! Samoin lättytaikinaan - viimeksi lättytaikinan sekaan meni ruispuuron loppu. :)
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja Tiina H » 10 Marras 2017, 10:10

Tiistaina tein inkivääri-porkkanasosekeittoa, kun kävimme syyslomalla anopin kanssa paikallisessa ruokaravintola Tubassa ja siellä oli niin hyvää ja lämmittävää keittoa. Melkein yhtä hyvää tuli kotonakin, ja pikku tilkka jäi. Keittoon tuli sipulia, valkosipulia, porkkanaa, inkivääriä, chiliä, rasvaa näiden kuullottamiseen ja mausteeksi vielä suolaa, pippuria ja kasvislientä. Annoksen päälle tuli paahdettuja siemeniä. Kookos olisi käynyt keittoon hyvin, mutta sitä ei sattunut olemaan, ja varmasti sitruksetkin olisivat passanneet. Eilen tein yli jääneestä tilkkasesta kastikkeen lisäämällä sekaan keitettyjä kikherneitä, tomaattipyrepurkin jämät, jeeraa ja currya.

Maanantai-iltaisen riisipuuron jämän käytin pannukakkuun perinteiseen tapaan: mausteeksi kardemummaa.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 10 Marras 2017, 13:07

Karjalanpaistista ja muista uunissa kypsennettävistä liha- ja pataruoista jää usein jäljelle lientä. Sen voi käyttää kastikkeen tai keiton pohjaksi.

Silloin harvoin, kun keitän vihanneksia (yleensä höyrytän) tai kuorittuja perunoita, panen keitinliemen talteen, tarvittaessa pakastimeen, ja valmistan siihen myöhemmin perunakeiton. Keitinliemeenhän liukenee kasviksista aika suuri osa hyödyllisistä mineraaleista.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Seuraava

Paluu Ruoka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron