rumaelsa kirjoitti:"Opetus on Paavolaisen perheessä jaettu koko vuodelle.
- Kun työtä tehdään säännöllisesti, siinä tulee rutiini ja kurinalaisuus, Paavolainen sanoo."
Opettaja Maarit Korhonen kertoo kirjassaan "Herää, koulu!", että Yhdysvalloissa rikkaiden ja köyhien lasten koulumenestyksen ero johtuu osittain kesäopiskelusta. Rikkaat panevat lapsensa opiskelemaan jonkin verran kesälläkin, esimerkiksi yksityisopettajan johdolla.
"Kun syyslukukausi alkoi, olivat rikkaat aimo harppauksen edellä niitä lapsia, jotka viettivät koko kesän tekemättä mitään ja käymättä missään."
Meillä ympärivuotisen työskentelyn tavoitteena ei ole "menestyksen" tavoittelu, mutta olen todennut, että ei kannata pitää kovin pitkiä taukoja opiskelusta. Asiathan unohtuvat niin helposti - sen huomaa varmaan jokainen opettaja syyslukukauden alussa! Esimerkiksi kielet ruostuvat käytön puutteessa. Lisäksi vaikuttaa inertia: pysähtymään päässeen kappaleen saaminen uudestaan liikkeelle vaatii enemmän energiaa kuin kappaleen pitäminen koko ajan liikkeessä!

Muutaman viikon tauon jälkeen opiskelurutiineihin voi olla vaikea palata, niin lasten kuin äidinkin... Siksi on parempi tehdä jotain joka päivä.
Tosin niinä päivinä, jolloin täytyy heti aamusta lähteä jonnekin, ei yleensä tehdä ainakaan lukuaineita, mutta pitemmille lomareissuille läksyt otetaan mukaan. Esimerkiksi Kosilla hotellin uima-altaalla ei ollut kovinkaan vaikea motivoida lapsia tekemään englannin tehtäviä, koska kielelle oli siellä käyttöä, oikeastaan ensimmäisen kerran heidän elämässään!
Työskentely myös koulun loma-aikoina auttaa pitämään "koulupäivät" lyhyinä ja jakamaan lapselle erityisen vaikeita asioita pitemmälle ajanjaksolle. Lapset ovat olleet sitä mieltä, että mieluummin kahta lukuainetta lähes joka päivä ympäri vuoden kuin pitempiä päiviä koululaisten tapaan lomia pitäen. Otamme kesällä joka tapauksessa hiukan kevyemmin ja teemme enemmän opintoretkiä.
Ensi kesäksi on suunnitteilla, että kuopus aloittaisi ruotsin opiskelun; hän itse toivoi sitä, ja parin vuoden päästä, kun luokkatoverit vasta aloittelevat, hänellä on jo pohjaa, vaikka etenisimme hyvinkin rennosti. Koulun vähäisillä ruotsin tuntimäärillä oppiminen jää kovin pinnalliseksi. Ruotsi ei ole pojalle aivan uusi kieli, sillä olemme harjoitelleet sitä iltatoimien yhteydessä vuosien ajan ja katselleet silloin tällöin ruotsinkielisiä lastenfilmejä. Kuopus olisi juuri nyt kiinnostunut aloittamaan myös historian, joka opetussuunnitelmassa tulee vasta reilun vuoden päästä. Ajattelin, että innostusta pitäisi toki käyttää hyväksi, joten luultavasti aloitamme historian viimeistään syksyllä. Se onkin yksi lempiaineistani - käytettävissä on niin valtavasti filmejä, äänikirjoja, pelejä ja muuta oheismateriaalia!
Koulun aloittanut tytär saa ensimmäistä kertaa kesäloman

, mutta ihan laiskana hänkään ei saa olla... Englanti on hänelle - ehkä lievän lukihäiriön vuoksi - hieman hankala aine, joten kertaamme ja ylläpidämme sitä kesän aikana tekemällä tehtäväkirjasta kaikki väliin jääneet tehtävät. Heillä on muutenkin nyt mielestäni aika lepsu opettaja ja liian helppo kirja. (Kotiopetuksessa olemme käyttäneet Yes-sarjaa, joka on vaativampi.) Perustelin asiaa tyttärelle siten, että opettajalla on varaa olla lepsu, koska tätä ei henkilökohtaisesti huoleta, millaisin englannin taidoin kukin koulusta lähtee (tai ehkä kyse on vain siitä, että hänen on edettävä ryhmän hitaimpien tahdissa?) - minä sen sijaan haluan, että jokainen lapsistani oppii englantia hyvin, koska siitä on elämässä paljon hyötyä ja iloa. Lisäksi tytär on kiinnostunut oppimaan saksaa, kun muutama hänen kavereistaankin opiskelee sitä; hän ei voinut mennä syksyllä saksan ryhmään, koska muut olivat aloittaneet jo viidennellä luokalla. Yritän löytää sopivan oppikirjan, jonka avulla pääsemme mukavasti alkuun kesän aikana.