Alemmilla luokilla (1. - 6.) olen käyttänyt suunnitteluapuna kunnan opetussuunnitelmaa, jossa on melko yksityiskohtaisesti lueteltu tekniikoita, joita vuoden kuluessa on tarkoitus kokeilla. Mutta peruskoulun päättötutkinnon osalta onkin nyt sitten kiivaasti otettu yhteen koulun kanssa - vanhemman pojan olisi tarkoitus saada 7. luokan tekstiilityö tänä vuonna suoritettua (käytämme siihen kaksi vuotta), ja siitähän tulee samalla käsityön lopullinen arvosana. Suosittelen, että otat pikaisesti yhteyttä valvovaan opettajaan, joka todennäköisesti kehottaa olemaan yhteydessä käsityön opettajaan; käsityön opettaja sitten kertoo, mitä vaatii suoritukseen.
Peruskoulun opetussuunnitelman perusteissa käsityön vaatimukset on esitetty hyvin yleisluontoisesti - esim. yhtään yksittäistä käsityötekniikkaa ei mainita. Mutta opettaja voi vaatia vaikkapa sukan kantapään kutomista tai saumurityötä, koska "niin on meillä aina ollut". En tiedä, pätisivätkö tuollaiset vaatimukset oikeudessa, jos asian veisi käräjille, mutta emme ole (vielä

) halunneet mennä niin pitkälle, vaan olemme koettaneet saada neuvottelemalla meille sopivan ratkaisun. Ainakaan täällä käsitöiden määrä ei ole ratkaiseva, vaan se, että töissä käytetään niitä tekniikoita, jotka opettajan mielestä täytyy hallita.
Alun perin ajatuksenani oli, että valitsisimme monipuolisen joukon käsityötekniikoita, joilla toteutetut työt poika veisi näytille, ja suoritus olisi siinä. Suunnitelmissa oli yksi kirjontatyö, yksi neule (esim. liivi tai villapaita lähes suorista kappaleista), yksi virkkuutyö ja yksi ommeltu vaate, mahdollisesti lisänä kangaspuilla kudottu tekstiili (kansalaisopistossa olisi ollut nimenomaan nuorille suunnattu kurssi). Mutta opettajalla olikin toisenlainen näkemys: vaikka opetussuunnitelman perusteissa ei vaadita minkään nimenomaisen tekniikan hallintaa (puhutaan vain perustekniikoista), opettajan ja rehtorin mukaan käytännössä noudatetaan edelleen joitakin vanhoja ohjeita, joiden mukaan 7. luokalla kuuluu mm. kutoa sukat ja käyttää saumuria.
Pitkän neuvottelun tuloksena ja opettajan tai rehtorin soitettua opetushallitukseen saakka saimme lievennettyä vaatimusta sukan kantapään hallinnasta niin, että riittää, jos poika kutoo esim. rannekkeet viidellä puikolla. Suljetuksi neuleeksi ei kuulemma kelpuuteta pyöröpuikolla valmistettua myssyä, jollaisen poika oli aiemmin tehnyt, vaan ehdottomasti on hallittava suljettu neule sukkapuikoilla. Saumuria meillä ei ole, mutta opettaja lupasi - ystävällistä kylläkin - esitellä pojalle saumurin käyttöä koulun käsityöluokassa ja teettää tällä siellä pari pientä työtä, jotta sekin puoli tulee muodollisesti suoritettua.
Saumuritöitä varten on suoritettava kotona joitakin valmisteluja: piirrettävä kaava, ommeltava vetoketju jne. Opettaja antoi ne marraskuussa kotiin tehtäväksi, mutta en edes ajatellut, että joulun alla ryhdyttäisiin aloittamaan uusia käsitöitä, kun pojalla oli rannekkeetkin kesken ja todella kova haaste saada ne valmiiksi joulupakettiin. Sovittiin päivämäärä, jolloin käsittääkseni pojan piti mennä näyttämään, miten rannekkeiden kutominen sujui, ja saman päivänä piti olla tyttären matematiikan koe. Koska tyttären koe kuitenkin peruuntui, ilmoitin käsityön opettajalle, ettemme lähde kesken kiireisintä joulunalusaikaa koko päivän reissulle kirkonkylään vain sen takia, että poika esittelisi rannekkeitaan - varsinkin, kun oli jo käynyt ilmi, että työn alla olevat, kahdella puikolla kudotut joustinneulerannekkeet eivät kelpaakaan suoritukseksi.
Opettajapa veti herneen nenäänsä, kun ilmoitin, että tapaaminen olisi lykättävä tammikuulle: poika oli kuulemma LUVANNUT tehdä tarvittavat valmistelutyöt ennen joulua (ensinnäkään nuori ei ollut muistanut mainita minulle aikataulusta enkä minä ollut käsittänyt, että niillä oli mitään kiirettä, kun käsityö oli sovittu suoritettavaksi KEVÄÄSEEN MENNESSÄ, ja toiseksi Asperger-ADD-poika ei selvästikään ollut kyennyt realistisesti arvioimaan tuollaisen aikataulun toteuttamiskelpoisuutta) ja käsityöluokkaa oli NIIN vaikea saada käyttöön enää kevätpuolella, kun siellä alkavat käsityökerhot, ja hänen oli NIIN vaikea sovittaa omia aikataulujaan... Minua alkoi todella ärsyttää, kun hän sähköpostiviestissään todisteli, miten katastrofaalista tapaamisen peruminen oli ja miten mahdotonta olisi järjestää vastaavaa tilaisuutta enää kevätlukukaudella. Vastasin, että koska poika ei tule tarvitsemaan käsityön arvosanaa jatko-opintoihinsa (hänen on tarkoitus mennä aikuislukioon), luovutaan suosiolla koko jutusta - suoritus ei loppujen lopuksi ole tarpeen muuten kuin äidin kunnianhimon tyydyttämiseksi!
Meni pari päivää, ja tuli viesti vararehtorilta: laki- ja asetussitaatein kerrottiin, etteivät vanhemmat voi päättää lapsen jättävän suorittamatta joitakin oppiaineita ja että oppivelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkoja. Teki mieli vastata vararehtorille, että sakkojenko uhalla on siis opittava kutomaan viidellä puikolla...

Tähän liittyi tuo aiempi viittaukseni käräjöintiin: olisihan mahdollista panna oikeus selvittämään, ovatko noin yksityiskohtaiset vaatimukset lainmukaisia; tulisipa sekin sitten selväksi muitakin varten. Mutta ilmoitin vain, että tarvitsemme todennäköisesti käsityön suorittamiseen jatkoaikaa eli että lopullinen suoritus venyy tuntemattomaan tulevaisuuteen. Jos käy ilmi, ettei poika loppujen lopuksikaan pysty hallitsemaan viittä puikkoa (minultakin sentään tipahtelevat puikot vähän väliä), emme kai voi muuta kuin lykätä ja lykätä suoritusta, kunnes oppivelvollisuusikä tulee täyteen (mihin on vielä kolme vuotta)...