Mietimme puolison kanssa tässä sellaisia helppoja perusnikkarointijuttuja, joihin löytyy hyvin ohjeita netistäkin: pajupilli, laudankappaleesta ja rimasta tai kepistä tehty vene (rima tai keppi mastoksi), pannunalunen tai tarjotin, linnunpönttö (Birdlifen sivuilta löytyy hyviä ohjeita), puujalat, avainteline, ja vähän ehkä mutkikkaampina jakkara, halkojenkantoteline, maja. Jos on pihaa, voi tehdä rimasta tukikehikon marjapensaalle, pienen lautakehikon kasvilavaksi, ötökkäasumuksen, lintulaudan tms. Jonkin verran on olemassa lapsillekin suunnattuja nikkarointikirjoja, joista voi löytää myös vinkkejä.
Näistä töistä valtaosa tulee myös jämälaudan pätkistä, joita saattaa saada puuta myyvistä paikoista roskalavalta ilmatteeksikin tai pikkurahalla.
Pajupillin teossa voi harjoitella vuolemista, samoin veneen teossa. Veneen voi tehdä myös niin, että sahaa laudasta pätkän ja muotoilee sahaten keulan ja säätää sitten vuollen tai hioen. Sitten pitää porata tai vuolla reikä, johon saa aselteltua riman tai kepakon mastoksi, kunhan vuolee sitä päätä niin, että se sopii reikään ja pysyy. Litteähkö muoto on hyvä. Keulaan voi ruuvata tai naulata koukun, naulan voi naputella mutkalle, ja siihen voi kiinnittää narun, jos haluaa. Muissa töissä tulee harjoiteltua myös naulaamista, ruuvaamista, sahaamista, mittaamista ja niin edelleen.
Metallitöihin meillä ei itsellämme ole välineitä, mutta olemme käyttäneet kaikenlaista romua, mitä löytyy: tölkkiklipsuja, muttereita ja muuta pienmetallia. Näistä tehdyt työt menevät kyllä enemmän tuonne kuvaamataidon puolelle.
Nythän uudessa opsissa ei ole enää eroteltuna tekstiilityötä ja teknistä työtä, joten voi miettiä, mitä haluaisi tehdä, ja sitten ottaa yhdessä selvää, mitä materiaaleja voisi käyttää ja miten työn voisi toteuttaa.