Esiopetus kotona

Eri aineiden oppimateriaaleille on omat ketjut. Huomaa, että yhteensä viestiketjuja on jo kaksi sivua!

Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja wilhelmiina » 12 Tammi 2015, 21:21

(Yhdistin kaksi ketjua, vanhan Eskaripakko-ketjun ja uuden Esiopetus kotona -keskustelun. Koska viestit ovat aikajärjestyksessä, uusi keskustelunaloitus ja sen vastaukset ovat siis yhdistetyn ketjun lopussa, mutta näissä vanhoissakin viesteissä on hyviä ideoita kotieskariin, joten kannattaa lukea! :) terv. rumaelsa)

Luin uutisen, että eskari on nyt sitten tullut pakolliseksi tämän vuoden alusta alkaen. Miten mahtaa sitten käytännössä olla kun eihän Suomessa ole koulupakkoakaan on vain oppivelvollisuus. Kotieskari kai pitäisi sitten onnistua? Aloin heti stressaamaan keskimmäisen lähestyvää eskari vuotta kun olin ilman muuta ajatellut etten häntäkään eskariin laita.
wilhelmiina
 
Viestit: 4
Liittynyt: 06 Huhti 2014, 19:42

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja annimonni » 13 Tammi 2015, 09:22

Suomen kotiopettajien sivuilla luki näin:

Vuoden 2015 alusta voimaan tuleva esiopetusta koskeva perusopetuslain muutos ei aiheuta muutoksia niiden perheiden asemaan, jotka ovat tähänkin asti huolehtineet esiopetuksesta kotiopetuksena. Järjestettyyn esiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista. Esiopetuksesta huolehtiminen on edelleen vanhempien vastuulla. Kotikasvatus ja -opetus pysyvät laillisina.
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja wilhelmiina » 13 Tammi 2015, 19:09

Kiitos paljon vastauksesta! Täytyy nyt miettiä tosissaan tätä vaihtoehtoa. Onko täällä teillä kokemuksia kotieskarin pitämisestä?
wilhelmiina
 
Viestit: 4
Liittynyt: 06 Huhti 2014, 19:42

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 13 Tammi 2015, 20:18

Ei ainakaan meillä ole ollut mitään varsinaista eskariopetusta kotona, mutta eipä se minusta erillisiä "opetustuokioita" välttämättä kaipaakaan. Koulun eskarissa ohjelmaan kuuluu laulua, leikkejä (suurimmaksi osaksi vapaata leikkiä, hiukan myös sääntöleikkejä), ulkoilua, pelejä, piirtämistä ja askartelua, satuja ja loruja, kirjastokäyntejä, retkiä... Kirjaimiin ja numeroihin tutustutaan, samoin kalenteriin ja kelloon, mutta kaikki pyritään pitämään leikinomaisena ja elämyksellisenä. Joskus leivotaan, katsotaan jokin elokuva yms. Sitä samaahan te teette kotona jo nytkin, joten "eskari" on teillä valmiina! :)

Useimmat lapset ovat niin oma-aloitteisia oppijoita, että heille tarvitsee vain järjestää virikkeellinen ympäristö ja antaa silloin tällöin hiukan ideoita. Kotona on sekin etu, että voi olla mahdollisuus tarjota sellaisia juttuja, joihin paikallinen eskari ei pysty - esimerkiksi jonkin vieraan kielen opettelun voi hyvin aloittaa jo eskari-ikäisen kanssa laulujen ja leikkien avulla.

Jos lapsen kiinnostuksen kohteet ovat hyvin rajalliset, kuten monilla erityislapsilla, voi olla tarpeen keksiä tapoja esitellä heille sellaisiakin asioita, jotka eivät niin kovin kiinnosta. Kuopusta myös opetin varta vasten lukemaan. Meidän muut lapset olivat oppineet omin päin ensin kirjoittamaan ja sen jälkeen lukemaan, mutta kun kuopus oli pitkästyvää sorttia ja tunsi joka tapauksessa jo kirjaimet, arvelin hänelle olevan iloa lukutaidosta - kun osaa lukea, ei tarvitse koskaan tylsistyä, vaikkei sattuisi olemaan leikkikaveria tarjolla!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja annimonni » 14 Tammi 2015, 17:33

Meillä ainakin kotieskarissa pojan kanssa elettiin ihan tavallista elämää. Naapurissa asuva toisen alueen päiväkodin johtaja varmisti meiltä vielä eskariin ilmoittautumisajan ollessa että olettehan muistaneet ilmoittaa lapsenne eskariin :D
Esikoinen aloitti samana vuonna kotikoulun joten jotain koulutyyppisiä tehtäviä tuli tehtyä ja poikaa kun kiinnosti kirjoittaminen niin sitten kirjoiteltiin :)
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja wilhelmiina » 17 Tammi 2015, 20:39

Kiitos! Täältä löytyy muutenkin mukasti tietoa tuosta kotiopetuksesta. Esikoinen tällä hetkellä käy eka luokkaa naapurikunnan pienessä kyläkoulussa (oman kylän koulu lakkautettiin vuosi sitten) ja ei tuostakaan tiedä miten kauan siihen menee kun tuo suljetaan. Siksi tätä asiaa nyt mietiskelen.
wilhelmiina
 
Viestit: 4
Liittynyt: 06 Huhti 2014, 19:42

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja Tiina H » 17 Tammi 2015, 20:44

Samoin meillä lapsi on ollut kotona myös esikouluaikansa, ja sellaista ihan tavallista arkea, kuten tuossa aiemmin on kuvattu, mekin olemme eläneet.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja Maikki » 22 Helmi 2016, 10:54

Hei! Olen uusi tällä foorumilla, nejän lapsen äiti joka haaveilee kotiopetukseen siirtymisestä. Kiitos teille näistä keskusteluista, täältä löytyy ideoita ja ajatuksia. Ensi syksynä meillä olisi 4. ja 2.luokkalaiset sekä esikoululainen. Mitähän esiopetukseen kuuluu kotikoulussa? Tämä nyt 5,5v poika kylläkin tykkää tehdä veljien vanhoista matikankirjoista tekemättä jääneitä tehtäviä, eli pluslaskut ovat tuttuja , ja miinuslaskuja opetellaan. Käsittääkseni esikoulu on lähinnä leikkimistä, tälle pojalle olen ajatellut tarjota muutakin. :-) Nuorin lapsi on 1,5v ja elokuussa saamme perheenlisäystä. Eniten epäilyttää epäjärjestelmällinen luonteeni. Tuleeko kaikesta kaaosta vai saanko pidettyä homman hanskassa :-0 Mielenkiintoa ja intoa minulla olisi, pidin aina lapsena ja nuorena kouluhommista ja opiskelusta. Olisi mahtavaa tarjota lapsille kotikoulumahdollisuus. Olen ehkä vuoden verran lueskellut aiheesta ja yhden kirjan tilasin. Into sen kuin kasvaa, mutta sellainen epävarmuus on vielä, että onko minusta oikeasti siihen..
Maikki
 
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Syys 2015, 21:02

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja Tiina H » 22 Helmi 2016, 11:16

Maikki, esiopetuksesta en osaa sanoa, mutta epäjärjestelmällinen olen itsekin, ja kyllä tämä silti sujuu :). Ja tässä on se hyvä puoli, että jos jossain vaiheessa toteaisitte, että ei enää sujukaan, lapset voivat mennä sitten kouluun koulua käymään.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Esiopetus kotona

ViestiKirjoittaja Maikki » 22 Helmi 2016, 12:07

Kiitos rohkaisusta , Tiina :) Sitä olenkin itselleni muistuttanut, että voihan sitä lähteä rohkeasti kokeilemaan ja katsoa miten menee. Toiset sanovat vieläpä, että vaikka alku tuntuisi rankemmalta, kannattaa jatkaa lukukausi kerrallaan. Että ajan mittaan oppii itsekin ja sujuu paremmin.
Maikki
 
Viestit: 3
Liittynyt: 27 Syys 2015, 21:02

Seuraava

Paluu Kotiopetus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron