Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

Eri aineiden oppimateriaaleille on omat ketjut. Huomaa, että yhteensä viestiketjuja on jo kaksi sivua!

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 13 Tammi 2019, 20:30

"Vain lapsen omaehtoinen, omaan ohjelmaan perustuva spontaani oppiminen voi siirtää näitä [saavutetun ja potentiaalisen kehityksen] rajoja [kehityspsykologian klassikon] Vygotskyn mukaan.
Tämä oppimisen luonnehdinta antaa aiheen kysyä, missä määrin tällaista oppimista on suomalaisessa peruskoulussa. - - tuntijako, oppimateriaalit ja valmiit tehtävät pitävät huolen siitä, että lapsen omaehtoinen, omaan ohjelmaan perustuva oppiminen tapahtuu koulun ulkopuolella. Samalla koulun kehittävä vaikutus pienenee."

(varhaiskasvatuksen professori Pentti Hakkarainen: "Lähikehityksen vyöhyke - pedagogiikan kulmakivi?", Kasvatus 3/2010, http://elektra.helsinki.fi.helios.uta.f ... hikehi.pdf)
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 31 Tammi 2019, 05:07

"Two roads diverged in a wood, and I -
I took the one less traveled by.
And that has made all the difference."

(Robert Frost, Stephen R. Coveyn kirjassa "The 8th Habit")
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 10 Maalis 2020, 08:01

"En ole koskaan antanut koulunkäynnin häiritä opiskeluani."

(Mark Twain, Jason Friedin & David Heinemeier Hanssonin kirjassa "Rework")
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 01 Touko 2020, 16:34

"Puutarhassa oli ihanaa, mutta nyt oli Helenin uusien sanojen 'oppitunti', ja sen jälkeen hänen piti neuloa tai ommella. Annie huokasi. - - Hän nousi vastahakoisesti ja aikoi jo sanoa Helenille, että heidän oli palattava sisälle, mutta ei sanonutkaan mitään. Ulkona oli ihana aurinkoinen ja tuoksuva kevät, ja Helenin kaltainen terve, toimelias lapsi ja kevät olivat kuin luodut toisiaan varten. - - Eikö ollut perin nurinkurista viedä hänet sisälle, pakottaa hänet istumaan pienen pöytänsä ääreen ja tunnustelemaan esineitä tai jotakin kulhoa, joka ei vähääkään kiinnostanut häntä, vaikka hän olisi innokkaasti halunnut oppia kaiken sen, mihin hän kauniissa kevätsäässä tutustui kosketuksen tai tuoksun välityksellä?
- - Annie hylkäsi kaikki muodollisia 'oppitunteja' koskevat ennakkosuunnitelmansa. Tästä lähtien ei Helenin tarvitsisi määrättynä aikana ruveta opettelemaan sanoja tai suorittamaan jotakin rutiinityötä. Hän saisi tulla ja mennä ja työskennellä ja leikkiä tietämättä suorittavansa mitään merkillistä. Hän saisi yksinkertaisesti oppia eläen."

"Hän oppii koska ei voi olla oppimatta, aivan samoin kuin lintu oppii lentämään."

"Hänellä ei koskaan ollut varsinaista kirjoitustuntia, se oli hänelle pelkkää huvia. Kenties siinä juuri piileekin Helen Kellerin suurenmoisten saavutusten salaisuus - siinä, ettei hän kahden ensimmäisen oppivuotensa aikana ollenkaan huomannut, että häntä 'opetettiin'. Hän sai osakseen opettajansa koko huomion, ja opettajalla oli kylliksi mielikuvitusta, hän oli kyllin älykäs ollakseen välittämättä säännöistä ja totutuista tavoista. Pienelle Helen Kellerille oppiminen ei koskaan ollut urakka tai työ - se oli huvia ja seikkailua.
Kun Helen yhdessä opettajansa kanssa kiipesi puuhun koskettamaan sen kukkia tai lehtiä, kun hän piteli kädessään kukkaa, josta opettaja kertoi, kun hän syötti lemmikkieläimiään kaneja ja kyyhkysiä tai rakensi kivistä patoja Tennesseen joen rannalle tai luki hauskoja kohtia kertomuksista, joita Annie keksi hänelle lukukehykseen, hän tiesi vain että hänen ja hänen opettajansa elämä oli hauskaa - - ."

" - - Annie myönsi, että ainakin toistaiseksi Helenin olisi parasta saada yksityisopetusta. Hänen mielessään pulppuili yhä kysymyksiä. Kun hän suoritti esimerkiksi jotakin laskutehtävää, hänen päähänsä saattoi pälkähtää kysymys, kuinka monta askelmaa porrastasanteelle oli tai kuinka monta sanaa oli hänen kirjassaan. Jollekulle toiselle lapselle olisi [koulussa] vastattu: 'Älä ajattele sitä nyt. Keskity vain siihen, kuinka monta omenaa on kauppiaan säkissä.' Helen Kellerin tapauksessa vastausta ei voinut lykätä tuonnemmaksi. Kysymykset, joihin hän ei saanut vastausta, kiusasivat häntä. Hänen järjenjuoksunsa oli nopeaa ja tarkkaa, ei ailahtelevaa eikä oikuvasta, vaan etsivää, hapuilevaa - - ."

(Helen Waite: "Urheat ystävykset")
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja Tiina H » 14 Touko 2020, 23:34

Kun nyt koronan takia on koulujärjestelyjä, niin tällainen ilmeisesti opettajan tai kouluavustajan kirjoitus tänään ensimmäisen kasvokkain opetuspäivän jälkeen, kun on ollut 2 kk taukoa https://threadreaderapp.com/thread/1260 ... 82656.html Koulussa pestiin paljon käsiä, niin paljon, ettei enää jaksettukaan, mutta:
"Samaan aikaan toisaalla: kotiin jääneet 6 oppilasta olivat tehneet hienot kuvistyöt, kirjoittaneet mielipidekirjoitukset, laskeneet matikan kertaustehtäviä 4 sivua, katsoneet Avaraa luontoa ja pelanneet Saarella-peliä yhdessä. Heillä oli kuulemma tosi kiva päivä!
Vertailun vuoksi todettakoon, että koulussaolijat ehtivät tehdä 1-1,5 sivua sitä matematiikkaa, ulkoilla ja aloittaa kuvistyön. Ei muuta."
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 23 Joulu 2020, 22:38

Taiteilija Faith Ringgold oli lapsena kotiopetuksessa sairautensa vuoksi ja myöhemminkin pitkiä aikoja poissa koulusta; aikuisena hän uskoi sen olleen kehitykselleen hyväksi:

" - - I was not around for some the indoctrinations, you know? I was not around to be really formed in the way that I think a lot of kids are formed in a regimented society, which a school is and I guess it has to be in a sense. Because when you have a lot of people in one space, you have to move them around in a certain way to make it work. I just did not ever get hooked into the regimentation. - - "

"I was never forced to be like the other kids. I did not dress like them. I did not look like them. And in my family, it was not expected that I should be like that. So, it came quite natural to me to do something that was considered a bit odd. - - "

(Faith Ringgold, Ken Robinsonin kirjassa "The Element")
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 26 Maalis 2021, 23:19

"Meillä ei ollut minkäänmoisia [ala]kouluja [Ardenin yhteisössä Delawaressa]. - - Vanhempamme palkkasivat jonkun äidin, joka oli entinen opettaja. Häneltä ei liiennyt meille aikaa kuin kaksi tuntia päivässä. Loput ajasta saimme juoksennella vapaasti. (Nauraa.)
Minun tulee surku kun ajattelen että lastenlapseni joutuvat istumaan kaiket päivät niissä halvatun tukahduttavissa kouluissa kuin häkissä. - - Minä olen kiitollinen ettei meidän tarvinnut sietää sellaista. Me olimme vapaita. Me samoilimme metsissä. Me tunsimme jokaisen kummun ja kiven.
Me pärjäsimme oppikoulussa paremmin kuin kaupunkilaislapset, koska meillä oli älyllistä uteliaisuutta."

(Elizabeth Ross, Studs Terkelin kirjassa "Amerikkalaisia unelmia")
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Innostavia sitaatteja kotikouluttajille

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 27 Huhti 2023, 19:37

"Kävinpä koulua tai en, opiskelin aina."

(RZA [Robert Fitzgerald Diggs]), Austin Kleonin kirjassa "Varasta kuin taiteilija")
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Edellinen

Paluu Kotiopetus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron