Paprikan kasvatus

Multasormien ja sellaisiksi aikovien ajatustenvaihtoa.

Paprikan kasvatus

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 25 Heinä 2020, 11:34

Osaatteko sanoa, voiko paprikaa ollenkaan kasvattaa ulkona? Sain keskimmäiseltä tyttäreltä kolme pikkuruista paprikan tainta (violetihtavat lehdet) ja istutin ne ulos matalilla jaloilla seisovaan tynnyrinpuolikkaaseen, joka on "kasvimaamme" (ruohosipulia, minttua, pinaattia ja kaupan salaattiruukkuja sekä maahumalaa, joka valloittaa kaiken, ellei sitä verota jatkuvasti). Taimista yksi kuoli ja kaksi muuta ei ole muutamassa viikossa kasvanut juuri lainkaan. Pitäisikö ne istuttaa ruukkuun ja ottaa sisälle?
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Paprikan kasvatus

ViestiKirjoittaja Tiina H » 25 Heinä 2020, 22:00

Kyllä pystyy kasvattamaan, jos lajike ja etenkin paikka ovat sopivat. Meillä on osa chileistä pihalla, osa sisällä. Mutta taimien pitäisi olla aika hyvän kokoisia jo joskus toukokuussa, ja pihalle ne voi pistää asuinpaikasta riippuen sitten, kun ei ole enää kovin koleaa. Mutta siitä, etteivät paprikat kasva, luin myös puutarha-aiheiselta keskustelufoorumilta. Jollakulla oli ollut sama ongelma, eikä syy oikein selvinnyt. Meillä ovat kyllä chilit kasvaneet aivan normaalisti. Ne on kylvetty muistaakseni helmikuussa, pihalle pistin toukokuun lopussa harson alle. Paikka on ulkona talon seinän ja kuistin rajaama nurkkaus, joka osoittaa etelään (eli talon seinä on kaakkoon ja kuistin sivuseinä lounaaseen). Pari kasveista on myös siinä kuistilla, ja tomaatit ja salkopavut ovat myös siinä nurkkauksessa.

Milloin nuo saamasi taimet oli kylvetty ja milloin siirsit ne ulos? Ne voi ottaa sisälle, ne ovat monivuotisia ja talvehtivat, jos on sopiva paikka. Paras kai olisi viileähkö ja valoisa, sellainen vanhan ajan pelakuitten kasvupaikka, noin viisitoista astetta ja valoa. Meillä ovat keittiön akkunalla, mutta siinä on kasvivalot.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Paprikan kasvatus

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 20 Elo 2020, 19:03

Nyt taimista on enää yksi jäljellä. En ihan tarkkaan tiedä, milloin tytär oli paprikat kylvänyt, mutta taimet olivat alle 10 sentin korkuisia, kun istutin ne, ja niissä oli kussakin kaksi isoa lehteä (ei siis mielestäni enää mitään sirkkalehtiä). En kyllä niitä juurikaan "totutellut" ulkoilmaan tai vastaavaa - olen aina ollut liian hätäinen sellaiseen... :oops: Istutin ne muistaakseni joskus juhannuksen jälkeen; silloin oli taas viileähkö jakso helteen jälkeen. Istutuspaikka on reilusti koholla maasta, sillä tynnyrinpuolikkaasta tehty yrttimaa seisoo tosiaan vielä pienillä jaloilla. Olen kastellut hyvin, koska paprikan vieressä on salaatti (kaupan ruukkusalaatti), joka tarvitsee reilusti vettä. Vesi ei jää seisomaan, sillä pohjalla on salaojitus. Lannoittanutkin olen. Samassa yrttimaassa kasvaa myös pinaattia, ruohosipulia, minttua ja maahumalaa. Maahumala tahtoo koko ajan vallata istutuksen, joten sitä saa olla vähän väliä kitkemässä - enimmäkseen syömme sen, mitä kitkemme! En tiedä, voisiko joku noista seuralaiskasveista olla sellainen, jonka kanssa paprika ei viihdy?

Otin nyt viimeisen taimen ruukkuun. Se on venähtänyt hiukan pituutta ja tehnyt neljä uutta lehteä, mutta kovin hitaalta kasvu tuntuu... Koetan pitää paprikaa hengissä sisätiloissa - katsotaan, mitä tapahtuu! Joskus minulla on ollut kaupan paprikan siemenistä kasvatettuja paprikoita viherkasveina, ja ne kyllä kasvoivat reippaasti isoiksi, mutta eivät eläneet pitkään. Talviolosuhteet ovat tietysti ongelma. Kun ei ole ikinä ollut kasvilamppuja, kasvit olisi täytynyt saada viileämpään, mutta sellaista paikkaa ei ole ollut; kuisti on liiankin kylmä, sillä lämpötila laskee välillä pakkaselle.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Paprikan kasvatus

ViestiKirjoittaja Tiina H » 21 Elo 2020, 10:49

Ei hitsit, kirjoitin, mutta kadotin näköjään tekstin... No, uusiksi! Selasin vähän kumppanuuskasvitaulukoita enkä huomannut, että noista mikään olisi huono kumppani. Itse asiassa en löytänyt tietoa niin päin, että mikä olisi hyvä kumppani paprikalle (tai chilille), mutta niin päin kyllä, että paprika on hyvä kumppani basilikalle, tomaatille ja sipulille. Muistelen, että salaatit olisivat aika neutraaleja tai monelle hyviä, joten sen ei pitäisi myöskään olla ongelma. Se voi haitata, jos minttu ja maahumala tunkevat juurillaan menemään kovasti. Puolison käsitys kuitenkin oli, että chileillä (joten myös paprikoilla) juuristo ei ole mitenkään erityisen herkkä. Tämä tosin oli vain arvaus sen perusteella, miten meillä kasvatukset ovat sujuneet.

Arvelen, että se voisi vaikuttaa, että niillä on oikeasti pitkä se kasvatusaika. Kylvämme itse aina liian myöhään chilit ja paprikat, siis joskus helmikuun puolivälissä (tarkistin lapuista). Tammikuu olisi parempi. Luin myös eräältä puutarha-aiheiselta keskustelufoorumilta, että paprikat olivat jollakulla kasvaneet tänä vuonna yllättäen huonosti eli eivät käytännössä lainkaan. Syytä ei oikein löytynyt.

Ota vain valoisimpaan paikkaan sisälle talveksi, vaikkei kasvivaloa olisikaan. Tavallinen loisteputkikin käy, eli jos on vaikka köökissä paikka, jossa valo on usein päällä, siihen alle voi kasvin panna talveksi. Se voi pudottaa lehtiään, mutta ei se haittaa. Kevättalvella näkee, lähteekö kasvamaan. Jos ei ole kirvoja tai muita kurjuuksia, pitäisi kyllä talvehtia. Meillä menivät tuossa keittiön ikkunalaudalla, joka on kaakkoon, ilman kasvivalojakin, mutta silloin putosivat liki kaikki lehdet, ja leikkasimme kasveja aika paljon, sellaisiksi parikymmensenttisiksi. Lehtihangoista lähti sitten versomaan taas. Tärkeää kai on, ettei kastele liikaa, kun kasvi lepää talvella.


Lisään vielä, että paprikat tarvitsevat aika ravinteikkaan kasvualustan. Ulkona olevat chilit olemme istuttaneet ämpäreihin, joihin tein sekoituksen kompostimullasta (lisäsin kalkkia myös), pussimullan lopuista mitä nyt löytyi vähän ja sitten pistin vielä Biolanin kanankakkaa sinne lantapaukuiksi. Kuitenkin olemme kasvukauden aikana joutuneet lannoittamaan välillä lisää. Olen kasteluveteen lisännyt heinäkuun alun jälkeen noin kerran viikossa Neudorffin nestemäistä (melassipohjaista) tomaattilannoitetta, kun olen tomaatteja kastellut, ja samalla vedellä kastelen chilitkin. Silti lehdet ovat välilä olleet kellastumaan päin eli typpeä lisää. Sisällä olevat kasvavat kookoskuidun ja perliitin seoksessa, joten niille pistämme lähes jokaiseen kasteluveteen lannoitetta. Käytämme sitä vaaleanpunaista kesäkukkajauhetta (entistä Kemiraa, nyt kai jotain Puutarhan kesä -nimistä), arviolta vajaa teelusikallinen litraan vettä.

Pitää vinkata, jos en jo jossain vinkannutkin, että guldvatten eli pissivesi on hyvä typpilannoite. Yksi osa pissiä ja yhdeksän osaa vettä. Passaa, jos pissijällä ei ole lääkityksiä. Puuntuhka on myös hyvä lannoite, mutta sitä ei saa panna liikaa istutuksille. Pissivettä voi käyttää tarpeen mukaan kastelussa, mutta jostain luin, että viikko ennen sadonkorjuuta pitäisi lopettaa.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48


Paluu Piha ja puutarha

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron