Esteetön koti

Sisustusunelmia ja toteutuksia, remontin arkea, kodinrakentajien kokemuksia.

Esteetön koti

ViestiKirjoittaja Tiina H » 25 Huhti 2015, 11:17

Meillä tulee joitakin muutoksia kotiin, jotta saadaan esteettömyyttä parannettua. Vielä ei tiedä, mitä tarvitaan, mutta jotakin kuitenkin. Asumme yksitasoisessa, kymmenisen vuotta vanhassa kodissa, ja silloinhan on jo ollut aika lailla säädöksiä siitä, että koti on esteetön. Vaan niinpä vain täälläkin on kynnyksiä, joihin tarvitaan luiskia, ja vain yksi, ahdas wc. Luultavasti jonkinlaisia tukikahvoja ainakin suihkuun yksi tai kaksi ja veskiin ehkä sellaiset seinästä eteenpäin taitettavat. Etu- ja takakuistille tarvitaan luiskat, mutta alkuun nyt vain sellainen siirreltävä alumiininen, kun ei vielä tosiaan tiedä, onko sille myöhemmin enää tarvetta. Toivottavasti ei.

Tunnistan itsessäni vähän saman piirteen kuin lapsellani on: muutokset varsinkin omassa kodissa tuntuvat aika ahdistavilta, jos ne tulevat isosti ja yllättäen. Ei minua haittaa, jos voin perheen kesken miettiä, vaihdetaanko vaikka verhot. Mutta kun aletaan jo katella, puretaanko veskin ainoa pieni kaappi (ja putket ja jakotukki näkyville) tai porataan seiniin reikiä, se tuntuu hankalalta. Mietin sitten sitä kautta, että jos tästä tehdään nyt esteettömämpi, on meillä mahdollista asua tässä vanhoinakin, ja nyt näistä muutoksista ei tarvitse maksaa itse, jos oikein ymmärsin.

Lisään tähän, että netistä löytyi Kun äiti kelaa -niminen blogi, jossa hän pohti esteettömän kodin estetiikkaa (Esteetön, mutta silti esteettinen koti? on kirjoituksen otsikkona). Löytyy Googlella.
Tiina H
 
Viestit: 1108
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Esteetön koti

ViestiKirjoittaja Tiina H » 10 Marras 2015, 19:17

Tähän jatkoksi kerron, että varsin pienin muutoksin selvisimme. Etuovella on kevytrakenteinen, tarvittaessa purettavissa oleva ramppi, etukynnyksellä samoin helposti poistettavissa oleva pieni luiska. Ja sitten matot ovat poissa lattioilta toki. Veskiin riittivät sellaiset pyttyyn asennettavat, irrotettavissa olevat kahvat, ja niitäkään ei ole nyt tarvinnut käyttää. Ruokapöydässä vaihdettiin vähän istumajärjestystä ja joidenkin tavaroiden paikkaa on muutettu niin, että ne ovat helpommin käsillä. Aika helpottavaa, ettei tarvinnut isoja muutoksia.
Tiina H
 
Viestit: 1108
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Esteetön koti

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 11 Marras 2015, 10:11

Olipa hyvä, että pääsitte loppujen lopuksi niin vähällä! Ja mattojen puuttuminen tekee siivoamisesta helpompaa. :) Minä en välittäisi juurikaan käyttää mattoja - vaikka ne tietysti voivat joskus olla kivan näköisiä, arvostan enemmän imuroinnin vaivattomuutta.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2516
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Esteetön koti

ViestiKirjoittaja Tiina H » 13 Helmi 2016, 18:16

^ Kyllä! Ja on tässä ollut sellainenkin hyvä puoli, että on pakosta vähän jouduttu raivaamaan ylimääräistä tavaraa ja myös miettimään tavaroille järkevämpiä paikkoja. Alkuun viime kesänä, kun puoliso liikkui kotona pyörätuolilla, ei esimerkiksi tuulikaapista mahtunut läpi, jos siellä oli kenkiä levällään ja kaikki mahdolliset roippeet muutenkin. Nyt hän on jo kauan kulkenut kyynärsauvoilla, ja se tarkoittaa, että ei voi esimerkiksi jättää ihan miten sattuu lattialle keskeneräistä luettavaa tai piirrettävää paperia, askartelua tai kangasta eikä muutakaan roipetta, jos ei ole kulkuväylää siitä vierestä. Elämme aika paljon lattiatasossa lapsen kanssa paitsi ehkä näin talvella, kun on vähän vilpoisampaa.
Tiina H
 
Viestit: 1108
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Esteetön koti

ViestiKirjoittaja Tiina H » 25 Maalis 2016, 16:33

Esteettömyyttä on hyvä varmaan miettiä siltäkin kantilta, jos meinaa asua kodissaan vielä vanhana. On hyvä, jos ei ole asioita, joihin varvas takertuu kiinni, kun jalka ei nouse, esimerkiksi kynnyksiä, listoja, matonreunoja tai tahmeaa lattiamateriaalia. Liian liukastakaan ei saa olla. Sekin on hyvä, jos on paikkoja, joihin istahtaa levähtämään pukeutumisen ajaksi tai kesken kulkemisen, jos ei jaksa kerralla koko matkaa. Tai esimerkiksi meillä on sattumalta, onneksi, ruokapöytä sen verran lähellä jääkaappia, että puoliso voi itse ottaa yhdellä kädellä tavaran kaapista ja nojata toisella kädellään pöytään tai seinustaan tai kepppiin. Jääkaapista hän saa nostettua tavaran ruokapöydälle niin, että saa sen sitten siitä siirretyksi eteenpäin. On myös hyvä, jos on olemassa säilytyspaikkoja välttämättömille tavaroille niin, että ei tarvitse kurottaa tai kumartua kovin paljoa. Myös apuvälineille on hyvä olla paikat niin, että ne ovat saatavilla, kun tarvitsee.

Mietin isääni, joka on jo puolivälissä kahdeksaakymmentä ja asuu kahden kerroksen asunnossa, jossa keittiö ja makuuhuone ovat yläkerrassa. En tiedä, miten kauan hän siinä pärjää. Vielä on ihan kunnossa, mutta kun kunto alkaa mennä, se voi mennä äkkiäkin.
Tiina H
 
Viestit: 1108
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48


Paluu Sisustus ja remontointi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron