Stailaus - uusi sisustusilme melkein ilmaiseksi!

Sisustusunelmia ja toteutuksia, remontin arkea, kodinrakentajien kokemuksia.

Stailaus - uusi sisustusilme melkein ilmaiseksi!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 09 Heinä 2014, 21:48

Mieheni kävi juhannuksen jälkeen ostamassa keittiöön uuden vahakankaan - entinen oli jo pari vuotta ollut tosi kurjassa kunnossa, tahrainen ja kontaktimuovilla teippailtu... Annoin hänelle väriohjeet (keittiön sisustusvärit ovat turkoosi ja oranssi), mutta muuten jätin vapaat kädet, ja hän palasi mitä hurmaavimman kerniliinan kanssa: kermanvärisellä pohjalla on sinisiä ja turkooseja ruusuja. Heti sen nähtyäni tajusin, että janoan tällä hetkellä sisustukseen nimenomaan ruusuja ja pitsiä kesän tuntua tuomaan!

Pöytäliinan väreihin sopivan kukallisen, läpikuultavan verhokankaan (se on todennäköisesti pukukankaaksi tarkoitettu) löysin kirpputorilta kahdella eurolla muutama päivä sitten, mutta verhot ovat vielä ompelua vailla. Peltipurkkikokoelmaani järjestelin uudelleen niin, että kukalliset purkit tulivat etualalle, ja lasioviseen astiakaappiin aion vaihtaa kirkkaanväristen hyllynreunakoristeiden (pykäläiseksi leikattua retrokangasta, kiinni kaksipuoliseksi taitetulla maalarinteipillä, joten helppo vaihtaa; vuosia niitä onkin jo katseltu :) ) tilalle valkoiset, sinisin kukin kirjaillut (mustetahraisen vanhan pöytäliinan reunasta leikatut).

Olohuoneeseen himoitsin ruusuverhoja, ja varastoistani löytyi vuosia sitten ostetut verhot, jotka olivat jääneet käyttämättä, koska paketissa ei ollut ollutkaan verhoparia, kuten olin hätäpäissäni kirpputorilla katsonut, vaan yksi pitkä, leveä verho ja kaksi lyhyttä ja kapeaa. Mittaillessani niitä nyt totesin, että pitkästä verhosta saisi lyhentämällä ja halkaisemalla toisen kapean verhoparin. Hienoa verhoissa on se, että pinkit ruusut (vaalean vihertävänharmaalla pohjalla) ovat halkaisijaltaan lähes puolimetrisiä - vaikutelma ei ole lainkaan pikkusievä!

Jaoin olohuoneen sohvalla siten, että lapsille jää sohvan taakse iso, tyhjä tila Legoilla rakentelua varten, mutta Lego-röykkiöt eivät kuitenkaan pistä ensimmäisenä silmään... Siirsin pari taulua paikasta toiseen, nostin korituolin ja käsityöarkun taulujen alle, vaihdoin sohvatyynyihin uusia päällisiä (pitsisiä, kukallisia ja yhden, jonka värit muuten vain sopivat hyvin kokonaisuuteen), panin pöydälle ja piirongin päälle kermanvärisen pitsiliinan jne. Huoneen muodonmuutos oli uskomaton! Kaiken kukkuraksi huomasin, että vanhimman tyttären maalaama kukka-asetelma pääsee vasta nyt todella oikeuksiinsa, kun se on huoneen peräseinällä ja verhot sekä yksi sohvatyynyistä toistavat sen värejä.

Ompelen vielä sohvan isoihin päätytyynyihin irtopäälliset: toinen puoli tulee verhoista ylijääneestä isoruusuisesta kankaasta ja toinen mieheni lapsuudenkodin kätköistä löytyneestä 50-luvun ruusukimppukankaasta (tämäntapaisesta: http://www.cathkidston.com/wallpaper/an ... er-1012586), joten ilmettä voi muuttaa tyynyä kääntämällä. Verhokangas on niin harvaa ja vanha kangas niin haurasta, että silitin niiden taakse vahvikekankaan; nyt päällisistä tulee myös ryhdikkäät, eivätkä ne rypisty yhtä helposti.

Ruusu- ja romantiikkakuume on valtaamassa vähä vähältä koko taloa... Vessaan aion ommella maton paksusta 60-luvun froteesta, jossa on isoja, turkooseja ruusuja - ehkä virkkaan vielä puuvillapitsit ympärille? Pitsinvirkkuu on muutenkin kulkenut mukana koko kesän; toistuvan kuvion virkkaaminen on rentouttavaa ja koukuttavaa (!). Makuuhuoneeseen löysin keltakukkaiset (ei kylläkään -ruusuiset) retropussilakanat kahdella eurolla kappale (nyt on niin kuuma, että mukavinta kai olisi nukkua pelkkä pussilakana peittona). Ideoita eri huoneisiin on mielessä vielä vaikka kuinka paljon! Ulkoa vielä kukkia romanttista tunnelmaa lisäämään...

Tällainen stailaustyyppinen sisustaminen on halpaa ja hauskaa: ideana on jo olemassa olevien tavaroiden hyödyntäminen ja korkeintaan pieni täydentely kirpputorilta! Halutessani uudistaa jonkin huoneen tyyliä tai värimaailmaa alan väkisinkin kiinnittää huomiota eri puolilla kotia oleviin sopivantyylisiin ja
-värisiin esineisiin ja tekstiileihin. Ja suurena apuna ovat tietysti vuosikymmenien aikana kertyneet kangas- ja tilkkuvarastot... Jotkin 70-luvulla ostamani kangaspalat ovat kulkeneet mukana 15 muutossa ja odottavat vieläkin oikeaa käyttötarkoitustaan! :lol:
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1555
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Stailaus - uusi sisustusilme melkein ilmaiseksi!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 10 Heinä 2014, 20:58

Olohuone on taustaväreiltään neutraali: ruskean sävyjä, harmaa sohva, lattiassa vaaleansinisävyinen laminaatti. Siksi ruusut eivät ole kovin hallitsevia, vaan pikemminkin mausteena. Tyyli on hieman samantapainen kuin Julia Birdin kirjassa "The simple floral home", vaikka meidän sisustus ei olekaan yhtä minimalistinen.

J.K. Löysin juuri kirjastosta Selina Laken sisustuskirjan "Kodin pehmeät sävyt", jossa myös on samantapaisia värejä ja samanhenkistä tyyliä kuin meidän olohuoneessa - ja yhdellä sivulla on jopa lähes samanlaista kangasta, jollaista löysin muutama päivä sitten kirpputorilta!!! Lake peräänkuuluttaa:

"Pastellityylisen tilan kaikkien sisustuselementtien tulisi olla linjassa himmeän värimaailman kanssa: kalustuksen pitää olla luonnollinen ja paljon käytetyn oloinen. Pinnasta kolhiintuneet huonekalut ja nojatuolit tai sohvat, joiden verhoilu on haalistunut tai rispaantunut, sopivat tyyliin."

Olen taas tietämättäni ollut ajan hermolla, meillähän ei naarmuttomia huonekaluja ole... :lol:
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1555
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Stailaus - uusi sisustusilme melkein ilmaiseksi!

ViestiKirjoittaja Maria » 11 Heinä 2014, 19:18

Tuosta kerniliinan ostosta voi todella sanoa että siitä se ajatus sitten lähti!
Maria
 
Viestit: 112
Liittynyt: 17 Marras 2013, 20:42

Re: Stailaus - uusi sisustusilme melkein ilmaiseksi!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 02 Kesä 2016, 23:58

Kirjaston poistomyynnistä löytyi edellä mainitun Selina Laken kirja "Löytöjen koti", ja kun lisäksi vietimme viime viikonlopun vanhimman tyttäreni perheen uutta, kauniisti ja edullisesti sisustettua kotia ihaillen, minuunkin tarttui pitkästä aikaa sisustusinnostus. Noista edellä luetelluista, kahden vuoden takaisista suunnitelmista muuten jäi pari toteuttamatta: sinikukallista kylpyhuoneen mattoa en saanut tehdyksi enkä keittiön lasikaapin uusia hyllynreunakoristuksia laitetuksi (vanhat kyllä otin pois)...

Keittiössä siirryttiin uuteen aikaan jo vuosi sitten, sillä siniruusuinen vahakangas venyi muodottomaksi - keskelle pöytää muodostui vähitellen sietämättömiä kupruja! :o En kuitenkaan raaskinut heittää kangasta kokonaan pois, vaan leikkasin sen pienemmäksi ja kiinnitin nastoilla puutarhapöytään. Uusi vahakangas oli sitten taas ihan erityylinen: punaoranssilla pohjalla valkoinen raita- ja pallokuvio. Ikkunaan vaihdoin oranssit, punaisella pampulanauhalla reunustetut verhot, joten keittiön uusi tyyli muodostui pirtsakan retrohenkiseksi. Siihen tyyliin sopivat useimmat astiammekin.

Pari päivää sitten aviomies pohti, mistä löytäisimme mieleisiä leipälautasia, kun vanhat alkoivat olla aivan sekalainen kokoelma yksittäiskappaleita. Aloin itsekseni ihmetellä, miksi säästän kaikki hienot, yhteensopivat leipälautaset vieraiden käyntejä varten, ja päätin ottaa ne arkikäyttöön! Siirsin siis käyttöön puoli tusinaa punaisia, valkopilkullisia leipälautasia (lahja ystävältä; niihin kuuluu kuusi paria kahvikuppejakin, mutta sellaisia ei tule arkena käytettyä) ja lisäksi kolme hieman toisistaan poikkeavaa punaista leipälautasta (kaksi niistä Waechtersbachin retrokeramiikkaa, jota keräilen). Kirpputorilta satuin lisäksi löytämään kolme täyteläisen turkoosia, kultakoristeista leipälautasta. Vanhat eripariset panin sivuun; voivathan ne olla varalla, jos joskus on niin paljon vieraita, etteivät asetit riitä!

Aloin myös kaivata oranssiin keittiöön raikkaampaa tuntua - teki mieli keventää värikkyyttä valkoisella, ja kruusatut turkoosit asetit tuntuivat vaativan ympärilleen hiukan romantiikkaa... Viime yönä puolen yön aikaan :) vaihdoin oranssit verhot vaaleapohjaisiin, joissa on ikään kuin vesiväreillä maalattuja kukkia, muun muassa oransseja ja taivaansinisiä (nämä ja eräät toiset verhot olivat minun ja mieheni ensimmäinen yhteinen verho-ostos yli 15 vuotta sitten!). Vitriinikaapin päälle järjestelin osan peltipurkkikokoelmastani. Ehkä nyt saisin aikaiseksi ne uudet hyllynreunuskoristeetkin?

Olohuoneessa on katseltu ruusuja jo kaksi vuotta, joten oli totisesti aikakin muuttaa tyyliä! :D Ruusuverhot saivat luovuttaa paikkansa varastoissani kymmenisen vuotta lojuneille, käsinpainetuille 1950 - 60-luvun vaihteen verhoille. Kankaassa on luonnonvaalealla pohjalla voimakkaita, tyyliteltyjä hedelmäkuvioita, väreinä aprikoosi, limenvihreä, harmaa, turkoosi ja musta. Harmittavasti verhot olivat liian lyhyet, ja siksi ne eivät olleetkaan löytäneet paikkaansa. Nyt keksin jatkaa niitä turkoosilla kankaalla (minulla oli vanha turkoosi pöytäliina) - tein jatkeen yläpäähän, sillä minusta verhot eivät sillä tavoin näytä yhtä "jatketuilta"!

Verhokankaan harmaa kuvioväri on täsmälleen samaa harmaata kuin sohva, joten heti löytyi jokin yhdistävä tekijä muuhun sisustukseen. Ja sitten vain muuttelemaan sohvatyynynpäällisiä, tauluja ja koriste-esineitä, niin huoneen tyyli vaihtuu täysin! Kukka- ja maisemataulujen tilalle tuli pari turkoosinvoittoista 1960-luvun tusinatuotetaulua. Kaksi vuosia sitten roskiksesta löytynyttä, ilmeisesti valokuvasta maalattua, värikylläistä muotokuvaa nojaa seinään piirongin päällä - niiden ja voimakkaanväristen verhojen vastapainona ovat mustavalkoinen kaitaliina, mustavalkoiset perhevalokuvat (nostettu pitkästä aikaa kunnolla esille) ja nuorimman tyttären koulussa taiteilema mustavalkoinen Stalin-aiheinen (!) piirros, joka sai "kehykset", kun kiinnitin sen kankaalla päällystetylle huokolevylle. Kirjahylly tuli pitkästä aikaa siistittyä, ja irtotavaroille etsittyä eri puolilta taloa sopivanvärisiä (turkooseja ja mustavalkoisia) säilytysrasioita ja -purkkeja.

Ilmari Tapiovaaran design-pöytä (tällainen: http://www.finnishdesignshop.fi/huoneka ... -7934.html) - parisenkymmentä vuotta sitten kierrätyskeskuksesta vaihtamalla hankkimani ja aviomiehen hiljattain minulle lahjaksi kunnostuttama aarre - käy hyvin tyyliin ja saa nyt olla ilman pöytäliinaa, jotta pääsee kunnolla esiin. Sohvalta ja retrohenkisistä nojatuoleista katosivat ruusu- ja pitsityynyt. Tilalle tulee lähipäivinä yksivärisiä harmaita, aprikoosinvärisiä ja limenvihreitä tyynyjä; varastoista löytyi erityyppisiä kierrätyskankaita sileästä puuvillasta silkkisekoitetweediin (= aikanaan kylmässä varastossa pilalle mennyt hame) ja paksuun raakasilkkiin (= muinoin kirpputorilta löytynyt jakku) saakka.

Eteisen ja olohuoneen välillä on pätkä valkoista seinää, johon minulla on tapana koota "taidenäyttelyitä". "Ruusukauden" alussa siinä oli kymmeniä ruusukortteja, sittemmin vaihdellen kesämaisemia, matkamuistokortteja, syksyinen asetelma ja niin edelleen. Jouluisin levitän siihen esille saamamme kortit - tällä kertaa poistin viimeiset joulukortit toukokuussa... :oops: Nyt laadin asetelman enimmäkseen 1960-luvun muotilehtien sivuista (paperinkeräyksestä löytyneitä leikkeitä ja irtosivuja; en raaskisi leikata ehjiä lehtiä), seassa jokin 1970-luvun matkamuistokortti ja parit vanhat kioskikirjan kannet. Kuvat toistavat hienovaraisesti verhojen värimaailmaa.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1555
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Stailaus - uusi sisustusilme melkein ilmaiseksi!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 05 Touko 2017, 09:49

Taas tyylinvaihdon aika! :D Remontin jälkeisten järjestelyjen yhteydessä huonekalujakin on siirretty, ja olohuone saa kesäksi raikkaan Kreikka-henkisen ilmeen. Verhoina on aikanaan Ellokselta nimenomaan verhoiksi tilaamani tukevat, yksinkertaisen tyylikkäät pöytäliinat, joissa on valkoisella pohjalla selkeä, sinisävyinen neliökuvio. Pidin niitä aluksi makuuhuoneessa, mutta halutessani niistä muutama vuosi sitten olohuoneen verhot halkaisin ne pitkittäissuunnassa, jotta sain kaksi paria. Aikanaan Korfulta ostetut merimaisemat (todennäköisesti kiinalaista sarjatuotantoa, mutta kauniinväriset!) pääsivät jälleen seinälle, ja niiden alla piirongilla on turkoosia keramiikkaa, lasittamattomia kukkaruukkuja ja Kreikan-matkojen muistoina tuotuja kiviä, simpukoita ja hotellin uima-altaasta irronneita mosaiikkilaattoja, joita lapset sukelsivat pohjasta...

Samalla, kun pikkuesineidenkin paikkoja tulee mietittyä uudelleen, saan pyyhityksi pölyt myös muutamista hankalista paikoista, joihin en ole vuosiin koskenut! Vanhassa, matalassa lasiovisessa kirjakaapissa on "luontokokoelma" ja muistojen varasto: siellä on sukuvalokuvia, kauniita kiviä, kuolleita perhosia ja sudenkorento, linnunpesä, ampiaispesä, vanhimman tyttären letti, minun lapsuusaikaiset koripallotossuni, vanhemman pojan ostamia fossiileja ja paljon muuta. Kaapin päällä on monta vuotta ollut esillä Neuvosto-Karjalassa painettujen suomenkielisten kirjojen kokoelmani, mutta nyt järjestin sen tilalle valokuvia - kirjoille täytyy tietysti löytää uusi paikka... Tyypillisesti uudelleenjärjestely aiheuttaa melkoisen ketjureaktion! Valokuvakehysten joukossa on kolme vanhimmalta tyttäreltä saamaani välimererellisen henkistä keramiikkakehystä, jotka eivät ole aiemmin päässeet käyttöön.

Toteutin myös vuosia hautuneen projektin: ompelin mieheni lapsuudenkodista peräisin olevasta, heleän turkoosi-valkoisesta, kotikutoisesta pöytäliinasta sohvatyynyyn päällisen, ja kankaasta jäi vielä soiro kaitaliinaksi lasikaapin päälle, valokuvien alle. Kaapeista kaivelin muihinkin sohvatyynyihin sinivalkosävyisiä päällisiä, mutta jokunen täytyisi varmaan ommella vielä. Sopivia kankaanpaloja epäilemättä löytyy! Mieleeni tuleekin heti joitakin vuosia sitten kirpputorilta löytynyt silkkipaita, jonka ostin Kreikka-henkisen kankaan vuoksi: turkoosilla pohjalla on valkoisia huviloita... Ja esikoistytär toi viimeksi käydessään kankaan, johon on painettu yksinomaan ikkunoita; hänestä se oli niin välimerellinen, että minun oli pakko saada se! :lol: En raaski ensi hätään leikata uutta kangasta paloiksi, joten ehkäpä teen siitä aluksi pöytäliinan, jolloin kuvio pääsee hyvin esiin.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1555
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Sisustus ja remontointi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron