Muurahaiset!

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja Vanilja » 18 Huhti 2017, 14:25

Meidän kotiimme eksyy muurahaisia hyvin harvoin, mutta tässä samassa talossa olevassa naapuriasunnossa ne ovat oikea riesa. Asunto on nykyisin meidän ja kun miehen veli avovaimoineen muutti sieltä juuri pois, pitäisi meidän hoitaa tuota muurahaisongelmaakin. Kokeilin äsken töpötellä etikkaa kulkureiteille, mutta se tehosi vain muutaman minuutin. Onhan noita myrkkyjäkin toki, mutta onko kenelläkään mitään ehkä ekologisempaa kotikonstia? Jännä muuten, miten muurahaiset tosiaankin pysähtyvät asuntojen rajalle. Naapuriasunto on kai niin kuin laatan päällä (rakennusterminologia hakusessa), meillä on vanhanaikainen rossipohja eli tuulettuva pohja. Ehkä se sitten vaikuttaa muurahaisten viihtyvyyteen?
Vanilja
 
Viestit: 620
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja Tiina H » 18 Huhti 2017, 16:19

Ovatko ne niitä mustia pieniä, mauriaisia? Nehän tykkäävät ulkona asustaa pehmeässä maassa ja usein kaivavat juuri jostakin laatan, kiven tai asfaltin alta reittejä ja asuintilaa, niin että varmastikin tuo laattapohja tai rossipohja vaikuttaa esiintymiseen. En kyllä tiedä, millä niitä saisi häädetyksi sisätiloista. Meillä ne ovat riesana pihalla silloin, jos sattuvat kaivamaan jonkin kasvin juurakon alta niin, että kaikki maa katoaa, ja yhtiön biojäteastiaan tuntuvat löytävän tiensä kesäisin. Sellainen vaeltava jono niitä kulkee aina astian laitaa ylös ja alas ja kannen raosta sisään ja ulos, näkyy huonoillakin silmillä ja kauempaakin.
Tiina H
 
Viestit: 852
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja annimonni » 19 Huhti 2017, 08:46

Mistä ne muurahaiset tulee sinne asuntoon? Onko joku tietty kohta?
annimonni
 
Viestit: 246
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja Vanilja » 20 Huhti 2017, 08:00

Joo, kyllä ne niitä mauriaisia taitavat olla. Ne tulevat tuohon asuntoon joka kevät ja ovat riesana sen hetken ajan. Muurahaisten häätö ei nyt ole sillä tavalla tärkeää, että asuntoon tuli talvella valitettavasti kosteusvaurio, jota aletaan remontoida ensi viikolla ja siinähän menee kuukausia. Ja se pahin muurahaispaikka on siis juuri tuo remonttipaikka. (Muurahaisia on silti ollut vuosia, kosteusvaurio tuli talvella, joten niillä ei ole yhteyttä keskenään.) Mietin vain sitä, että niitä muurahaisia voi tulla vaikka tuhansia, jos ei kukaan niitä hävitä niin kuin nyt asunnon asukas ainakin listii edes ne, jotka sattuu ohi kulkiessa näkemään. Ei ole varmaan kiva tulla remonttimiesten mihinkään muurahaispesään. Ja voi olla, että sama juttu on joka tapauksessa edessä jatkossakin joka kevät eli jokin konsti olisi hyvä löytää. Se etikka on minusta auttanut sen verran, että ne hetkeksi kaikkoavat, eikä niitä vähään aikaan mitään laumoja tule eli pysyy jotenkin hallinnassa noin. Ajattelin, että voisin kokeilla tätä Fun Light -temppua, kun nyt kipeänä jaksan mennä kauppaan ostamaan mehua. Siinähän ei ole kaloreita lainkaan ja koska se on makeaa, muurahaiset syövät vain sitä ja kuolevat sitten nälkään. Itse en ole siis ikinä kokeillut, mutta olen lukenut tuosta. Niin, sitä en osaa tarkasti sanoa, mistä kohdasta muurahaiset asuntoon tulevat.
Vanilja
 
Viestit: 620
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 21 Huhti 2017, 13:10

Meillä on ollut mustia muurahaisia vuosien ajan. Etenkin talvella, jolloin ulkona ei tarkene, ne tulevat mielellään valmiille ruokavarastoille. :) Eipä niihin tunnu juuri mikään auttavan, koska luultavasti lähes koko talon alusta on yhtä pesää... Kerran myrkytimme kivijalan juuren, mutta siitä oli vain lyhytaikainen apu, sillä koko pesää ei pystynyt tuhoamaan. Ja toivotontahan se maalla onkin, kun mustien muurahaisten yhdyskuntia on lähialueilla varmaan sadoittain!

Hiukan helpottaa, ellei jätä mitään kiinnostavia ruoka-aineita esille. Joudumme muurahaiskaudella säilyttämään jääkaapissa muun muassa hedelmät, sokerin, hunajan, rusinat ja lasten karkkipäiväkarkit. Jos tiskialtaassa on perunankuoria tai roskiksessa vaikkapa banaaninkuori, pian kulkee muurahaisten valtatie ulkoa puuvaraston, pesuhuoneen, takkahuoneen ja keittiön halki... Sokeriset tai proteiinipitoiset tahrat lattialla tai pöydällä vetävät hetkessä parven aterioimaan. Muurahaiset viestivät ilmeisesti ainakin osittain hajuviesteillä, jotka tuntuvat kulkevan tosi nopeasti metrien päähän!

Välillä, kun vaeltajia on paljon, imuroin kaikki näkemäni - pölypussiin ne tuntuvat kuolevan eivätkä tule sieltä ulos. Silloin liikenne hiljenee hetkeksi; ehkä viesti vaarasta kulkee? Jos niitä on tiskipöydällä, huiskin ne altaaseen ja lasken kuumaa vettä päälle - myös silloin liikenne hiljenee jonkin ajan päästä. Kun lisäksi pyyhkii reitit kostealla, jäljessä tulevilta katoaa hajujälki, mikä voi vähentää kiinnostusta.

Joskus muurahaiset innostuvat tekemään pesää kukkaruukkujen multaan; silloin kasvi kuolee yleensä nopeasti. Edellinen vehnänoraan kasvatuskokeiluni oli pakko lopettaa, sillä orasviljelmä veti muurahaisia puoleensa. Vaaraakin muurahaiset saattavat aiheuttaa; niillä on ilmeisesti jonkinlainen magneettiaisti, joka toisinaan panee ne hakeutumaan sähkölaitteisiin. Ainakin uusi tietokoneen näyttö veti joskus muurahaisia puoleensa, ja kerran sähkönappulan kuoren alta löytyi kymmenittäin kuolleita muurahaisia!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1665
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja annimonni » 23 Huhti 2017, 17:04

Meille tuli muutama vuosi sitten jonkun multapussin mukana tai jotenkin muutenkin muurahaisia. Talossa eikä pihalla siis aiemmin ole ollut muurahaisia. Ekat huomasin ulkona kukkapurkissa ja siitä se hauskuus sitten alkoikin :evil:
Pesän tarkkaa sijaintia ei ole tiedossa. Pihassamme on kaksi todella isoa kuusta ja niiden luokse kulkee iloiset muurahaisvanat aina. Samoin talon kivijalan jostain kohtaa aina menee talon alle joku vana. Sisälle pukkaavat myös ja olen nyt oppinut niiden tulopaikat. Sisälle laitan kyseisiin kohtiin nykyään kanelia. Joskus laitoin myös valkosipulijauhetta. Kanelissa on mukavampi tuoksu. Olen myös imuroinut suuremman invaasion. Seuraavalla kerralla imurista tuleekin sitten sellainen murkkujen tuoksu. Talon kivijalan kiersin viime vuonna tervasekoitteella ja se tuntui auttavan hiukkasen. Muurahaiset hakeutuu tietyn ajan (n.2-3 viikkoa) sisätiloihin ja sitten ei enää, mutta on ne tuskalliset viikot. Viime vuonna hoksasin myös laittaa ulkokuistille lautasia joissa oli hunajaa. Sinnehän ne kipitti. Ajoin ne sinne nurkkaan ympäröimällä muut alueet kanelilla ja pippurilla :lol:
Parisen vuotta sitten hölmöyksissäni laitoin keittiö pitkään vanhaan kaappiin jossa on askartelutarvikkeet plus muuta krääsää niin samanlaisen hunajalautasen ja voitte vaan arvata oliko kaapissa muutama murkku :o :lol: Ei muuta kun imuri käteen ja hommiin :D
Se on jännä miten ne löytää pienimmätkin ruohonsuikaleet joiden kautta pääsee tekemään sillan ja talon alle.
Muurahaisten kanssa taistellessa kaikki keinot ovat sallittuja :mrgreen:
annimonni
 
Viestit: 246
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Muurahaiset!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 24 Huhti 2017, 11:25

:lol: Ongelma on todella yleinen omakoti- ja rivitaloissa; kerrostalossa siltä yleensä välttyy. Pari päivää sitten juuri juttelin erään tuttavan kanssa muurahaisista. Hän kertoi koettaneensa häätää muurahaisia ruokakaapista ainakin suolalla ja kanelilla - lopputulos oli, että kaappi oli hirveässä sotkussa ja muurahaiset vähät välittivät...

Jossain vaiheessa kesää meillä tapahtuu myös toisenlaista muurahaisten vaellusta. Osa porukasta lähtee ilmeisesti perustamaan uutta yhdyskuntaa, ja silloin siivekkäiden muurahaisten reitti (vasta aikuisena luin, että kaikilla muurahaisilla on aluksi siivet, mutta työmuurahaisiksi määrätyiltä ne purraan pois, jotta "orjat" eivät karkaa!) etenee suoraviivaisesti kaikista esteistä välittämättä, esimerkiksi ulkoseinää pitkin ylös, ikkunanpuitteen viereisestä rakosesta sisään, pitkin ikkunan alareunaa johonkin koloon ja siitä kohti tuntematonta päämäärää. Tai sisään jostakin seinälaudoituksen raosta, pitkin jalkalistan viertä ja taas jostain pikku reiästä ulos. Silloin ne eivät ole ruoan perässä. Niissä tilanteissa huomaa, kuinka vähäpätöinen ihminen oikeastaan on luonnon kokonaisuudessa: muurahaiset ovat todennäköisesti asustaneet tällä paikalla paljon ennen meitä, eivätkä ne anna tekemiemme rakennelmien estää ikiaikaisia toimiaan! :)
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 1665
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa