Minä pesen suurin piirtein niin kuin sinäkin olet pessyt: lähes kaikki vaatteet 30 - 40 asteessa, mutta liinavaatteet 60:ssa. Käytän hajusteetonta Omo Color Sensitiveä (puolet suositellusta annoksesta), jonka panen pesupalloon, en koskaan koneen lokeroon. Huuhteluainetta käytän harvoin enkä pane sitä pesukoneeseen, vaan alushameet ja kovasti sähköistyvät vaatekappaleet upotan pesun jälkeen vatiin, jossa on vahvaa huuhteluaineliuosta. Talvella kuivaan pyykit sisällä (saunassa ja takkahuoneessa), kesällä ulkona.
Minulle tulee mieleen pari juttua, joita voisi kokeilla hajun muodostuksen estämiseksi, ellet ole vielä sattunut kokeilemaan... Meidän pyykeissä tuntuu "rätin hajua", jos ne ovat jääneet liian pitkäksi aikaa lojumaan pesukoneeseen tai koriin märkinä; edes ulkona kuivatus ei siinä tapauksessa raikasta niitä. Siis pikainen ripustus, noin parin tunnin sisään - mikäli unohdan asian, on yleensä pakko huuhdella pyykit uudestaan...
Hajua kehittyy myös, jos pyykki kuivuu liian hitaasti. Kosteuden on päästävä nopeasti haihtumaan. Niinpä ripustan sisällä kuivatessani vain ohuet, nopeasti kuivuvat pyykit yhdelle narulle - suurimman osan panen kahden narun varaan, vaikka se viekin kaksinkertaisen määrän ripustustilaa. Sillä tavalla haihduttavaa pintaa on enemmän. (Eri juttu tietysti, jos käyttää pyykkipoikia, jolloin vaatekappaleet eivät ole kaksin kerroin narulla, mutta minä käytän pyykkipoikia vain ulkona.) Paksuja flanellipaitoja, collegevaatteita ja toppavaatteita kuivaan usein henkariin ripustettuna, jotta kosteus pääsisi mahdollisimman hyvin haihtumaan joka puolelta.
Haihtuvan veden on myös päästävä jonnekin, joten kuivaustilassa ilman täytyy vaihtua. Meillä saunalla pyykki kuivuu normaalisti yön aikana, mutta jos tuuletusventtiili unohtuu kiinni, sauna on kuin pullo ja pyykit ovat vielä aamulla kosteita - ja pahanhajuisia.
Sinänsä pesukoneen hygieenisyydelle tekee hyvää, että silloin tällöin pyörittää 90 asteen ohjelman. Minäkin pesen muutaman kerran vuodessa nenäliinoja (ja niiden seurana muuta valkopyykkiä koneen täytteeksi) "keitto-ohjelmalla", jotta niissä eivät pöpöt rupea muhimaan.