Hajujen poisto

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Hajujen poisto

ViestiKirjoittaja Tiina H » 09 Maalis 2015, 11:14

Sain vanhan puukaapin, jossa on säilytetty tuoksukynttilöitä. Haju on tarttunut kaappiin aika tymäkästi. Onko hyviä ajatuksia, miten sen saisi pois, vai haipuuko se ajan myötä? Panin eilen yön yli kaappiin soodaa (hieroin sitä puuhun myös) ja pyyhin kaapin ulkopinnat kostutetulla luutulla, johon olin ripotellut soodaa, ja sitten vielä puhtaalla luutulla. Tänään imuroin soodat kaapin sisältä ja pyyhin vielä kostealla. Nuo tuoksukynttilöiden tuoksut ovat vähän keljuja, kun saan niistä, kuten monesta muustakin hajusteesta, päänsärkyä ja muuten kurjaa oloa. Enkä tahdo, että koti haisee jollekin hajusteelle.
Tiina H
 
Viestit: 996
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Hajujen poisto

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 09 Maalis 2015, 21:59

Tämä onkin kiintoisa aihe - meilläkin on varastossa ihana vanha keittiökaappi, josta täytyisi vain saada kammottava haju pois... Kahvijauhe kuulemma neutraloi hajuja; voisit kokeilla ripottaa sitä kaappiin ja imuroida seuraavana päivänä pois. Samaan tapaan kuulemma toimii myös käytetty suodatinpussi poroineen, mutta se tietysti täytyy panna kaappiin vaikka lautasen päällä. Tosin oikein pinttyneeseen hajuun kahvi ei kai välttämättä toimi. Jos jäljelle jäävän kahvin tuoksun haluaa pois, sen pitäisi lähteä tuulettamalla.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2064
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Hajujen poisto

ViestiKirjoittaja Tiina H » 19 Loka 2016, 15:31

Nyt on kulunut aikaa jo tuosta aloitusviestistäni, puolisentoista vuotta, ja kaapissa tuntuu enää vieno tuoksahdus. Kokeilin soodan lisäksi sitä kahvinpuruakin, ja kyllä ne vain hyvin toimivat, molemmat. Kaappi on meillä keittiössä lisäkaappina. En ole varmuuden vuoksi säilyttänyt siellä mitään sellaista, mikä voisi ottaa hajuja itseensä, vaan lähinnä lasisia ruokapakkauksia, tai pahvitetroja.

Yksi hajuongelma tuli pyykkikoneeseen. Me käytämme hajusteettomia pesuaineita, huuhteluainetta ei käytetä, joskus on liraus etikkaa sen sijaan, jos on kovin sähköistä talvella. Pesin epähuomiossa 60 asteen pyykin seassa tekokuituisen yöpaidan, jonka tytär oli saanut käytettynä. Siinä ei itsessään tuntunut mitään kuin alkuun ehkä vähän tunkkainen haju, joka lähti, mutta tuo liian kuuma pesu toi esille hurjan homeen hajun. Se tarttui muuhun pyykkiin ja pyykkikoneeseen, ja kylläpä minä sitä konetta sitten putsasinkin! Nyt se ei enää haise, mutta pesinkin sen mm. käyttäen pesuaineen tilalla vuorollaan soodaa, etikkaa, sitruunahappoa ja sitten keittopesun, tavallisen pesun jne., ja aina vain haisi. Pesin vielä klooripitoisella pesuaineella, mutta se oli virhe. Aine alkoi vaahdota rajusti, minkä onneksi huomasin, keskeytin ohjelman ja lapoin kaksi pesuvadillista vaahtoa rummusta pois. Huuhtelin lukemattomia kertoja saadakseni vaahdon pois. Siinäkin oli jokin epämiellyttävä haju, kloorin lisäksi siis. Pesin vielä kertaalleen kuumalla, ja kyllä se nyt tosiaan helpottaa. Pyykki, johon haju tarttui, oli onneksi valkopyykkiä, ja sen sain pestyä hajuttomaksi niillä keittopesukerroilla ja kuivattamalla ulkona. (Saapa nähdä, montako vuotta tuo Pirkan klooripesuainepullo meillä pyörii. Edellinen oli varmaan kaksikymmentä vuotta, kun ei sille ole juuri käyttöä. En tiedä, onko niissä kaikissa samantyyppinen kurja haju, mutta tuohon pesuainepullon pintaan oli tarttunut muista pesuaineista sellainen löyhy, että pitää pitää pullo ulkona.)
Tiina H
 
Viestit: 996
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48


Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron