Nykyisin on muodikasta raivata kotiaan ronskilla otteella tyyliin yksi laatikko säästettävillä, toinen kierrätykseen meneville ja kolmas roskille. Jos yhtään epäröi, ei tavara ole säästettävä. Kukaan ei haikaile kierrätykseen laittamansa tavaran perään, vaikka siitä luopuminen olisi aluksi ollut vaikeaa. Monesti aivan järkeviä neuvoja, mutta itseäni on alkanut jo hieman ärsyttää, kun roinanraivaus ja minimalismi, mahdollisimman vähillä tavaroilla pärjääminen, ovat muuttuneet jo melkeinpä aatteeksi, ei vain käytännölliseksi kodin siivoamiseksi. Netissä olen lukenut keskusteluja, joissa kirjoittajat innostavat toisiaan luopumaan vaikkapa tänään kolmestakymmenestä tavarasta ja kantamaan tavaroita riehakkaasti roskikseen. Kauhistellaan, kun kaapissa on vaikka parikymmentä aluslakanaa, eihän niitä tarvitse kuin yksi tai kaksi henkeä kohden, kierrätykseen vaan! Itselläni nousee heti mieleen kysymys, että mitä sitten, kun lakana on hiutunut rikki, ostetaanko sitten uusi kaupasta? Astioita ei kuulemma tarvitse kuin välttämättömimmän, koska aina voi lainata muilta tai ostaa uusia, jos yllättäen tarvitsee. Ymmärrän kyllä, että monilla on iso liuta todella turhia tavaroita, joista kannattaakin hankkiutua eroon, mutta en ymmärrä, että raivauksesta on tullut intomielistä kilpajuoksua, joka sitten aikanaan ehkä korvautuu jollain toisella aatteella, toivottavasti ympäristöystävällisemmällä.
Viimeksi nämä kriittiset ajatukset nousivat pintaan, kun luin Tuula Karjalaisen kirjoittamaa elämäkertaa Tove Janssonista. Toven nuoren aikuisen vuosilta oli paljon tietoa mm. ihmissuhteista, jota en ollut aiemmin mistään kuullut. Selvisi, että tiedot olivat Toven Yhdysvalloissa asuvalle ystävälleen Eva Konikoffille lähettämistä kirjeistä. Näin sieluni silmin, kuinka ammoin toiminut ammattimainen roinanraivaaja olisi riehaantunut nähdessään kymmeniä vuosia vanhoja pölyisiä kirjeitä ja suostunut säilyttämään ehkä vain yhden muistoksi! Sinne olisivat hävinneet nekin kirjeet, joista on nyt ollut iloa monille ihmisille.
No, pohjimmaltaan roinanraivaus on varmasti terve ilmiö, mutta joskus toivoisin, että tässäkin asiassa käytettäisiin hieman rauhallista harkintaa... Ja kyllä, olen katunut joistakin tavaroista luopumista, vaikka niin ei pitäisi siis ikinä tapahtua...