Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 18 Huhti 2014, 01:16

Useissa ekologisempaan elämäntapaan opastavissa kirjoissa ja artikkeleissa olen törmännyt väitteeseen, jota en purematta niele: että astioiden konepesu olisi ekologisempaa kuin käsinpesu. Perusteluna on ollut, että astianpesukone kuluttaa vähemmän vettä. (Tasapainoisempi artikkeli asiasta näkyy olevan mm. Yhteishyvässä: http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutar ... 8010-31502). Se, että astioiden konepesun puolesta liputtavat (ja alempana linkkaamani kaltaisia tutkimuksia rahoittavat) ennen kaikkea tahot, jotka haluavat saada meidät OSTAMAAN jotain - astianpesukoneiden ja pesuaineiden valmistajat, sähköyhtiöt jne. - saa minut suhtautumaan asiaan epäillen. Mieleeni on noussut kriittisiä kysymyksiä:

- Vedenkulutusta on usein mitattu vertaamalla käsin tiskaamisen kulutusta KAIKKEIN SÄÄSTÄVÄISIMPIEN PESUKONEIDEN KULUTUKSEEN UUSINA (http://www.landtechnik.uni-bonn.de/rese ... anguage=en). Kuinka monella on käytössään upouusi, parhaiden energiansäästöstandardien mukainen astianpesukone?

- Tutkimuksissa ei käsittääkseni ole otettu huomioon, että suuri (ehkä suurin?) osa astianpesukoneen käyttäjistä huuhtelee tai liottaa astioita ennen niiden pesukoneeseen panemista - sitähän ei virallisesti suositella, mutta kuka haluaisi koneeseensa inhottavia ruoantähteitä?! Ja se, joka väittää, että esipesu ei vaikuta pesutulokseen, ei varmasti ole koskaan pessyt kuivahtaneita uunivuokia tai puurokattiloita... Kaikki tämä vedenkulutus olisi laskettava konepesuun lisäksi.

- Lisäksi joka taloudessa on myös käsin tiskattavaa: uunipeltejä, paistinpannuja, puulastoja, emalikattiloita, kultauksin tai siirtokuvin koristeltuja tai muuten pesukonetta kestämättömiä tai sinne mahtumattomia astioita ja välineitä, jotka on joka tapauksessa pestävä käsin. Tämän tutkijat taisivat kokonaan unohtaa laskelmissaan?

- Jotkin astiat, esim. lasit, naarmuuntuvat vähitellen astianpesukoneessa, mikä voi lyhentää niiden käyttöikää (ja sehän on epäekologista!).

- Entä pestäänkö astioita yhtä usein talouksissa, joissa ne täytyy tiskata käsin? Epäilen! Kokemuksesta tiedän, että kesämökillä pyritään säästämään tiskiä syömällä samoista astioista useamman kerran ja suunnittelemaan ruoanlaitto niin, että tiskiä syntyisi mahdollisimman vähän. Sen sijaan kotona astiat useimmiten menevät koneeseen kertakäytön jälkeen, ja koska on epäekologista pyörittää vajaita koneellisia :? , haalin koneen täytteeksi jopa laseja, joista on kerran hörpätty vettä. Koneen täyttymistähän ei voi loputtomiin odotella, sillä monia astioita ja välineitä on määräseltä.

- Konetiskiaineet ovat tunnetusti kovia myrkkyjä, joten sekin panee miettimään, mikä loppujen lopuksi on ympäristöystävällistä... Lisäksi optimaalisen tuloksen saamiseksi olisi käytettävä ainakin huuhtelukirkastetta, ehkä muitakin kemikaaleja.

Jotta voitaisiin todella luotettavasti tutkia astianpesukoneen ekologisuutta, olisi valittava vertailuperheitä, joista toisissa olisi tiskikone ja toisissa ei, ja mitattava astioiden pesuun käytetyn veden ja energian määrä kokonaisuudessaan, otettava huomioon tarvittavien pesuaineiden ja välineiden (myös tiskikoneen!) valmistuksen, kuljetuksen, käytön ja hävittämisen ympäristövaikutukset sekä yritettävä selvittää tiskikoneellisuuden tai -koneettomuuden mahdolliset vaikutukset elämäntapaan ja kulutukseen (esim. ostavatko astianpesukoneettomat enemmän valmisruokia säästyäkseen tiskiltä? jaetaanko keittiötöitä tasaisemmin käsin tiskaavissa perheissä?). Tutkimus vaatisi ainakin vuoden seurannan.

Niin kauan kuin minulle ei esitetä tuloksia, joissa nämä seikat on otettu huomioon, kallistun sittenkin uskomaan, että astianpesukoneettomuus on pitkän päälle ja kokonaisuudessaan ekologisempaa, ja arvostan suuresti mm. ystävääni, suurperheen äitiä, joka edelleen pesee astiat käsin!

Lisäksi asiassa on elämäntapaulottuvuus... Astianpesukonetta markkinoidaan ennen kaikkea ajansäästöllä - edellä mainittu tutkimus hehkuttaa: " - - additional time for doing something better than washing dishes per hand!" Tiskaaminen, kuten kotityöt yleensä, nähdään sisällöttömänä ajanhukkana eikä esim. mielekkäänä käsin tekemisenä, jossa näkee välittömästi työnsä tuloksen, tai tilaisuutena olla omien ajatustensa parissa ja jopa harjoittaa mindfulnessia! Entäs, jos lakkaammekin kiirehtimästä? Markkinamiesten pasmat menevät sekaisin, taloudellinen kasvu tyrehtyy, katastrofi seuraa... Ja kaikki vain sen takia, että tiskaamme käsin! :lol:

Toinen ihmeellinen väite, jonka luin eräästä ekologisemman elämän oppaasta, oli se, että pyykin rumpukuivaus olisi vähiten energiaa kuluttava kuivaustapa. Johan nyt! :shock: Onneksi sentään jossain lehtiartikkelissa muistettiin ulkokuivatus, joka Suomessa on yleensä mahdollista kaupungissakin. Enkä täysin usko mainitun opaskirjan väitettä, että huoneistossa kuivaus lisäisi huomattavasti lämmitysenergian kulutusta. Arvelen, että tätäkään kysymystä ei pitäisi tarkastella erillään kodinhoidon kokonaisuudesta. Talvisaikaan keskuslämmitystaloissa on suurena ongelmana ilman kuivuus, minkä vuoksi on ostettava erillisiä ilmankostuttimia - minusta pyykkien kuivatus hoitaa juuri sopivasti ilman kostuttamisenkin! Lisäksi käytämme hyväksi saunan jälkilämmön, joka muuten menisi harakoille.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja Tiina H » 20 Huhti 2014, 12:03

^ Joo, ja tuollaisissa ostamaan kannustavissa laskelmissa on unohdettu kai myös materiaalit ja energia, jotka kuluvat koneiden ja laitteiden valmistukseen. Tiskipöytä, pesusoikko ja toisaalta pyykkinaru tai vaikka kuivatustelinekin ovat aika paljon kevyempiä, ja jos miettii käyttöikää tiskipöydän ja tiskikoneen osalta, niin pöytä kestää varmasti pidempään, kun ei liikkuvia osia ole.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja Vanilja » 20 Huhti 2014, 14:59

Olen itsekin ajatellut, että jos ikivanha tiskikoneemme joskus sanoo sopimuksensa irti, en ole lainkaan varma, haluanko enää tiskikonetta. Kone on vanha ja saksalaista tekoa, ja luulen, että se voi kestää vielä pidempään kuin joku nyt ostettava tiskikone - jos on uskominen siihen, että esim. kodintekniikan laatu on heikentynyt reilussa kymmenessä vuodessa merkittävästi. Todellakin sanotaan, että käsinpesu vie paljon enemmän vettä, mutta testasin tämän luonnollisista syistä joskus, kun kaivomme oli kuivunut ja haimme tonkilla vettä äidiltäni, joka silloin asui lähistöllä. Pystyin käsin tiskatessani sitten mittaamaan tarkasti veden kulutuksen, ja täytyy sanoa, että JOS mainoslauselmat koneiden veden kulutuksesta pitävät paikkansa, ne käyttävät kyllä säästeliäästi vettä - mutta pääsin silti itse samaan :) . Ja jos nuo lauselmat ovat yhtä luotettavia kuin vaikkapa autojen polttoainekulutustiedot, epäilen kyllä... Ja eikös pyykkikoneissa ainakin ole käynyt niin, että kun vettä ei saa kuluttaa paljon, ovat pesuohjelmat pidentyneet, mikä lisää sähkönkulutusta. Ja jos perheissä eletään kiireisesti, harvalla on arki-iltana aikaa kököttää vaikka kolme tuntia konetta vahtien, kun on harrastuksia tms. (No minulla olisi aikaa, mutta puhunkin "normaaleista" perheistä ;) .) Pyykkikonettahan ei periaatteessa saa jättää yksikseen käymään, ja meillä onkin yksi kone hajonnut sillä tavalla, että olisi ehkä sytyttänyt tulipalon, ellen olisi kuullut omituista ääntä.

Jos tiskikone on iso, se vaatii kodilta oikeastaan aikamoisen kokoelman astioita, jos sattuu päiviä, jolloin ruoka laitetaan esim. uunipellillä, jolloin kattiloita ja pannuja ei tiskiin tule. Lautasia, aterimia ja juomalaseja mahtuu isoon koneeseen todella paljon! Eli joko kotona on siis kymmenittäin lautasia (mitä järkeä ekologisestikaan, jos ei ole suurperhe?) tai sitten kone pestään vajaana. Rumaelsan kuvaama lähes puhtaiden astioiden haalinta koneeseen on tuttua minullekin, suosikkilöytöni tällöin on mikroaaltouunin (sinänsä epäilyttävä kodinkone ehkä sekin, en ostaisi varmaan uutta hajonneen tilalle) kupu, joka saattaa olla hitusen likainen :oops: . Jos kone taas on pieni, ei sinne mahdu paljonkaan kattiloita ym. tilaa vievää, jolloin niitä ehkä tulisi pestyä sitten käsin, jos koneeseen laittaa lautaset ym. Ja sähkönkulutuksen nyt ainakin luulisi olevan kutakuinkin sama koneen koosta riippumatta?

Ja sitten on tosiaankin koneen valmistamisen aiheuttama ympäristökuormitus, eikä se nyt ihan taikuuden avulla tehtaasta keittiöönkään lennähdä. Ja jos käsitiskiaine onkin minulla aikamoisen yleispuhdistusaineen (käsien ja silmälasien pesu ym.) virassa, en varmaan konetiskiainetta samoin käyttäisi...

Tiskikonetta kritisoi myös Hodgkinson muistaakseni Vapauden ylistyksessään, ja vaikken konetta ihan yhtä vaikeana koe kuin hän, en ajattele sen minua vapauttaneenkaan... Kummallista, että ihmiset yritetään jatkuvasti vapauttaa elämän perusasioista kohti... mitä?
Vanilja
 
Viestit: 1128
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja Vanilja » 03 Kesä 2014, 17:04

No nyt pääsin sitten testaamaan ahkeruuttani: tiskikoneemme nimittäin hajosi... Täytyy kyllä vielä yrittää puhdistaa sitä siltä varalta, että kone ei toimi jonkin tukoksen tms. takia. Mutta ihan mukavasti olen muutaman päivän jaksanut tiskata pari kertaa päivässä :) . Joskin kone TIETYSTI hajosi siinä vaiheessa, kun se luonnollisesti oli täynnä likaisia astioita (mistäpä sen muuten olisi huomannutkaan), mutta sen lisäksi tiskiallaskin oli täynnä astioita ja lisäksi meille oli tulossa juuri vieraita viinin maisteluun, minkä seurauksena keittiössä oli seuraavana päivänä kymmeniä likaisia viinilaseja... Shokkialun jälkeen tavalliset tiskit ovat tuntuneet ihan siedettäviltä!
Vanilja
 
Viestit: 1128
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 04 Kesä 2014, 23:21

Sokkialoitus on usein paras aloitus juuri tuosta syystä! :)
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 10 Maalis 2015, 15:39

Sama tilanne nyt meillä! Noin kuukausi sitten astianpesukone lakkasi toimimasta, ja siitä lähtien olemme tiskanneet käsin. Minä hoidan suurimman osan, mutta lapset auttavat vuoropäivinä. Normaalioloissa selviämme yhdellä tiskauksella päivässä, kun patistelen perheenjäseniä käyttämään samoja astioita ja välineitä useamman kerran. Silloin, kun on ollut vieraita, on kyllä täytynyt pestä astioita kahdesti päivässä, mutta sellainenhan on satunnaista, meillä kun ei suorastaan tramppaa vieraita...

Olen vannottanut aviomiestä pidättäytymään astianpesukoneen hankinnasta, kunnes olemme katselleet tilannetta pari kuukautta. Ainakin tällä hetkellä näyttää, että ilman sitä pärjätään oikein hyvin! Tiskipöytä ei ole ollenkaan yhtä pahasti likaisten astioiden peitossa kuin ennen - lapsetkin osaavat käyttää astioita säästeliäämmin, kun tietävät itse joutuvansa pesemään ne! :) Olen todennut, että selviäisimme paljon pienemmällä astiamäärällä. Aiemmin oli pakkokin olla monta kulhoa, lautasta ja lasia henkeä kohti, mutta nyt voisin hyvin tyhjentää kuivauskaapista ylimääräiset ja jättää jokapäiväiseen käyttöön vain kymmenkunta kutakin laatua, jolloin jäisi paremmin tilaa kattiloille ja sen sellaiselle.

Olen oikeastaan koko astianpesukoneen meillä olon ajan inhonnut koko konetta! Toisaalta, kun mies kerran meni sellaisen hankkimaan, en todellakaan pessyt käsin mitään kuin äärimmäisen pakon edessä :oops: , joten tiskipöytä ei juuri koskaan kokonaan tyhjentynyt likaisista astioista - se, mikä ei mahtunut tiskikoneeseen, sai odottaa seuraavaa koneellista, ja käsin pestäviä astioita ja välineitä "keräsin" useamman päivän, ennen kuin viitsin niitä tiskata. Nyt tuntuu hauskan retrolta pestä astioita käsin, kun meillä ei tämän isompi perhe ole ja lapset pystyvät olemaan apuna, ja iltaisin tiskaamisen jälkeen pesen ja kuivaan altaat; niin hienolta tiskipöytä ei juuri koskaan näyttänyt konetiskaamisen aikoina... :D

Sitä paitsi haaveilen jo, mitä panen koneelta tyhjentyvään kohtaan! Ennen astianpesukoneen hankintaa vanhemmilla tytöillä oli tapana leikkiä tason alla olevaan houkuttelevassa "luolassa". Nyt tuntuisi hyvältä ajatukselta laittaa sinne pyörillä liikkuva laatikosto, jonka voisi vetää esiin aputasoksi esimerkiksi voileipien tekoa varten. Meillä tehdään päivän mittaan paljon voileipiä, ja siinä tarvitaan tilaa leivän leikkaamiselle ja voitelulle, ja voin sekä leikkeleiden on oltava kätevästi saatavilla vieressä. Tähän asti työskentelypaikkana on ollut laatikostosta vedettävä leikkuulauta, mutta se on niin lähellä kahvinkeitintä, että kahvia ei mahdu samaan aikaan keittämään, mikä on välillä aiheuttanut ruuhkaa ja suukopua. Muutenkaan lisätaso ei olisi pahitteeksi!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja Maria » 15 Maalis 2015, 13:49

Kaikkeen varmasti tottuu, ystäväni kymmenhenkisessä perheessä pestään astiat käsin, tosin ja mies ja vanhin lapsi ovat kirjaimellisesti maailmalla. Taloon pitäisi tehdä iso remontti jotta koneen voisi asentaa.
Maria
 

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 04 Heinä 2015, 09:47

Olen pohtinut myös, säästääkö suihku aina vettä kylpyyn nähden... Kun teini-ikäinen viihtyy suihkun alla puoli tuntia, mielestäni vettä ehtii valua useampikin ammeellinen! :lol: Sitä paitsi kylvyssä voi käydä yhdessä: esimerkiksi äiti tai isä lapsen kanssa tai lapset yhdessä, jolloin peseytymiseen yhdistyy leikkiminen. Vauvoja en koskaan kylvettänyt muulla tavoin kuin kylpemällä heidän kanssaan - sehän oli paljon hauskempaa molemmille! Oma tarkempi peseytyminen oli tosin hoidettava erikseen jälkeenpäin, kun vauva oli nukahtanut.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 28 Helmi 2021, 08:10

Mieleeni muuten muistui, että hyvin tarkoitushakuisesti astianpesukoneen veden kulutusta mitataan useimmiten juoksevalla vedellä tiskaamiseen! :x Varmasti moni sitenkin pesee astiansa, mutta en tiedä, onko se kuitenkaan yleisin tiskaustapa...

Vanhojen kodinkoneiden vaihtamista uusiin, energiaa säästäviin mainostetaan jatkuvasti. On kyseenalaista, onko toimivan laitteen vaihtaminen uuteen ympäristöystävällistä! Uusi laite ehkä kuluttaa vähemmän energiaa, mutta toisaalta sen valmistamiseen kuluu energiaa ja raaka-aineita (joiden hankkiminen tuhoaa lisäksi usein luontoa), samoin pakkaamiseen ja kuljettamiseen (jotka nekin kuluttavat luonnonvaroja ja tuottavat jätettä ja saasteita). Ja koska kodinkoneiden käyttöikä on epäilyksettä lyhentynyt huomattavasti, saattaa käydä niin, että siinä ajassa, jonka vanha kodinkone olisi vielä toiminut hyvin, ehtii kulua loppuun kaksi uutta! On vaikea uskoa, että saavutettu energiansäästö silloin korvaisi kaiken muun ympäristölle aiheutetun vahingon.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3044
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Epäilyttäviä ekologisuusneuvoja

ViestiKirjoittaja Vanilja » 28 Helmi 2021, 18:12

Samantapaisia olen miettinyt autojenkin kannalta. Mieheni auto on vuodelta 1990 ja kulkee kuin unelma. Esikoinen osti syksyllä itselleen auton vuosimallia 1985. Sen pakokaasut haisevat sille, että ekologisuus taitaa olla kaukana! Kuitenkin se on aivan toimiva auto, jota käytetään tarpeellisten matkojen kulkemiseen. Siinä ei ole mitään lämmitintä ja silti se aamuisin hyrähti käyntiin, vaikka pakkasta oli 27 astetta, joten onhan se tosi luotettava. Moni juttu on itse korjattavissa, kun tekniikka on niin vanhanaikaista (tässä lapsi on kyllä ylittänyt odotukseni, sillä en olisi uskonut hänen tietävän autoista niin paljon!). En oikein ymmärrä, miksi se olisi melkeinpä väkisin vaihdettava uuteen. Näissä kaikenlaisissa poliittisissa visioissa ei myöskään huomioida yksinkertaisesti ihmisten varallisuutta! Kuinka monen tonnin auton voidaan olettaa 17-vuotiaan pystyvän omilla rahoillaan ostamaan? Ja se auto on hänelle varsin välttämätön koulun takia.
Vanilja
 
Viestit: 1128
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Seuraava

Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron