Muovi vs. luonnonmateriaalit

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 10 Maalis 2015, 16:02

Täältä löytyi linkki tutkimukseen, josta muistan lukeneeni aikaisemminkin:

http://www.kemikaalicocktail.fi/2015/02 ... -fiksumpi/

Puinen leikkuulauta tappaa bakteereja, muovinen voi suorastaan toimia niiden hautomona! Ja kuitenkin muovia on markkinoitu meille hygieenisyyden mielikuvalla - senhän voi pestä vaikka koneessa...
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja Tiina H » 22 Maalis 2015, 14:42

Täytyy vielä lisätä, että puinen leikkuulauta on veitsillekin parempi kuin muovinen, ja kun se on tiensä päässä, sen voi nakata leivinuuniin ja polttaa pois.

Tästä tulee mieleeni, kun siskoni joskus teki ruokaa ja sekoitti sitä jollakin muovijutulla, joka oli tarkoitettu ruoanlaittovälineeksi (kovaa muovia varsi ja päässä sitten pehmeämpää muovia vispain). Nosti hämmentyneenä varren soosista: alaosa oli sulanut sekaan. Meni soosi roskiin. Ihan niin näkyvää ei aina ole se, mitä ylimääräistä ruokaan siirtyy, mutta mieluummin syön puun kuituja kuin muovia.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 02 Maalis 2018, 20:13

Muovista on viime viikkoina puhuttu ja kirjoitettu paljon - aiheesta. Ilokseni huomaan olleeni jälleen vaistomaisesti oikeassa, kun en ole pystynyt sulattamaan väitteitä, että esimerkiksi mikrokuituiset hiihtoalusasut olisivat ylivertaisia villaisiin nähden! Varmasti mikrokuitu on joissakin suhteissa parempi, mutta villalla on omat etunsa. Tuskin ainakaan tarvitsee pelätä villahiukkasten tunkeutumista elimistöömme? :lol:

Kauppareissulla olen ruvennut kiinnittämään entistä enemmän huomiota ostoskärryyn kertyvän muovin vähentämiseen. S-marketissa hedelmäosastolle oli tuotu paperipusseja! Kaalit, banaaniniput, melonit ja yksittäiset hedelmät ovat tähänkin asti kulkeneet kotiin ilman pussia.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja annimonni » 03 Maalis 2018, 10:17

Muovirakeitahan on vielä tosi monissa kosmetiikkatuotteissa ja suihkusaippuoissa. :( Niistä muovi pääsee huomaamatta livahtamaan vesistöihin.
Jossain kaupassa huomasin joskun biohajoavia pusseja hedelmäosastolla. Silloin ne pussit olivat maksullisia :shock:.
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja Tiina H » 06 Helmi 2019, 13:36

Nyt muovista on puhuttu entistä enemmän. Onko esimerkiksi teillä, annimonni, alkanut näkyä paperipusseja kaupoissa? Tai ovatko biopussit vielä maksullisia? Täällä Oulussa on keskisuuriin ja suuriin marketteihin ilmestynyt viime syksyn aikana paperipusseja hedelmien ja vihannesten pakkaamista varten. Niitähän voi käyttää helposti monta kertaa, jättää vain alkuperäisen tarran paikalleen ja liimaa sen päälle uuden, jonka saa siitä helposti irti ja paikka on seuraavalle. Sitten lopuksi menevät roskapussina polttoroskille, kartongille tai biojätteelle. Paperi on minusta siinä mielessä "turvallisin" vaihtoehto, että biohajoavien muovipussien kohdalla en tiedä, käykö niin, että mikrokokoisia muovinpaloja jää olemaan, kun pussi näennäisesti hajoaa. Pitäisi varmaan googlailla ja lukea aiheesta. Käytän niitä silti, jos paperipusseja ei ole saatavilla, koska täällä ne menevät joko polttoon tai mädättämöön, jos käyttää sitten roskapussina. Erilaisten pussien valmistusprosessin osalta en tiedä, mikä olisi paras valinta.

Noista muovipohjaisista vaatteista on tainnut olla juttua, että mikromuovien kulkeutumista vesistöihin voi vähentää sillä, että pesee niitä fleecejä ym. vähän harvemmin. Ja oliko pesupussista apua, en muista. Mutta jos on vaikka urheilukerrasto, niin sehän kai pitäisi pestä melko usein, ettei ala haista ja mene lopulta käyttökelvottomaksi ja roskiin... Ite käyttäisin kyllä esimerkiksi villakalsareita (tietyin ehdoin, vaikka eläiperäisiä tuotteita vältän), ihan ympäristösyistä, mutta mulla ei iho kestä yhtään. Kutittaa aivan hirveästi. Jotkut äitivainaan vanhat villadamaskit minulla on, enkä harmikseni pysty niitä käyttämään, ja ne ovat - muistan - erityisen pehmeät ja kutittamattomat. (Lapsena muistan, kun istuin toisinaan sohvalla verkkahousut jalassa osittain filtin päällä, ja alkoi kutittaa. En ensin edes tajunnut, miksi. Aikuiset meinasivat, että ei kyllä voi kutittaa noin paksun puuvillakankaan läpi, mutta kutitti. Villasukat vielä menevät, ja ne ovat tiettyyn vuodenaikaan sopivimmat, kun päkiät ja varpaat ovat joskus paleltuneet pahoin.)
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja annimonni » 06 Helmi 2019, 14:09

Ei näy paperipusseja ja viimeksi kun huomasin niin biopussit oli maksullisia :?
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja Vanilja » 06 Helmi 2019, 16:13

Täällä meillä on biopusseja tarjolla siinä missä muovisiakin. Itse olen suosinut tavallisia muovisia ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että saan ne kaikki käytettyä roskapusseina, joita en siis osta. Tässä on onneksi muovinkeräyspaikka lähikaupan luona, joten parhaimmillaan pussi menee kierrätykseen. Muovinkeräys on kyllä vähentänyt ns. tavallisen roskan määrää tosi paljon.
Vanilja
 
Viestit: 1142
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja Tiina H » 06 Helmi 2019, 16:51

Onpa jännä, että ovat maksullisia. Tuli mieleeni, että hedelmäpussinahan voi käyttää myös vanhoja leipäpusseja, ja niitä perusmuovisiakin voi käyttää useaan kertaan, ellei satu olemaan omppuja tai päärynöitä, joissa menee helposti kanta läpi pussin kyljestä. Roskapusseja ei juuri tarvitse ostaa, jos käyttää roskien kuljetukseen muita kertyviä pakkauksia. Mutta kyllä sitä muoviroskaa tulee ihan hirveästi, vaikka yrittää välttää. Mietityttävät ne vesistöihin kulkeutuvat muovinhituset ja sitten se, kun tupakantumppeja näkyy niin paljon. Aatelkaapa, kun täällä meren rannallakin helposti ajetaan talven lumet meren jäälle sulamaan, ja siinä menee sitten yhtä ja toista mukana mereen. Oulussa on siirrytty läjittämään lumet muualle, mutta juuri oli juttua Helsingin lumenkaatopaikoista, ja ymmärsin, että ainakin yksi sulattamo olisi yhtä kuin merenjää.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 18 Helmi 2019, 22:57

Ostin Tampereelta kierrätyskeskuksesta valoverhokankaisen hedelmäpussin, ja se on ollut ahkerasti käytössä. Kerran kaupan kassatyttökin ihaili sievää pussiani: siinä on sinisiä kukkia valkoisella pohjalla, ja suu kiristetään kirkkaansinisellä silkkinauhalla! :) Kuljetan sitä aina mukana käsilaukussa. Paikallinen S-market unohti muovikohun parissa viikossa, eikä hedelmäosastolla ole enää näkynyt paperipusseja...
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Muovi vs. luonnonmateriaalit

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 03 Huhti 2024, 18:36

Christo Foerster mainitsee kirjassaan "Neo nature - kohti terveellisempää ja luonnollisempaa elämäntapaa" (jota en kiinnostavasta aiheesta huolimatta jaksanut lukea kokonaan), että itävaltalaistutkijat olivat tutkineet vuoden ajan, miten puiset huonekalut vaikuttivat koululaisten hyvinvointiin. He olivat havainneet, että puuhuonekaluilla sisustetussa luokassa koululaisten sydämen lyöntitiheys hidastui verrokkiluokkaan nähden! :o Ihmekös, että maalla kotitalossani ja etenkin sen hirsiseinäisessä pirtissä on niin rauhoittavaa...
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron