Sokeritoukat

Organisointi, siivous, vaatehuolto, huonekasvien ja lemmikkien hoito yms.

Sokeritoukat

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 24 Huhti 2017, 12:06

Muurahaiset ovat minusta sittenkin lähes miellyttäviä sokeritoukkiin verrattuina... :shock: Kerrostaloissa sokeritoukat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ja viemäröidyillä alueilla ne kulkeutuvat talosta toiseen. Me asumme haja-asutusalueella emmekä kuulu viemäriverkkoon, joten sokeritoukkia ei ole ollut - parikymmentä vuotta ehdin asua täällä, ennen kuin puolisentoista vuotta sitten yhtäkkiä näin ensimmäisen! Sen jälkeen niitä näkyi harvakseen, mutta tänä talvena niihin on törmätty kaikkialla: pannuhuoneessa, keittiössä, kylpyhuoneessa, saunan pesuhuoneessa, takkahuoneessa, olohuoneessa, vaatehuoneissa... Eilen löysin yhden kaulaltani, kun puin vaatehuoneesta hakemaani paitaa!

Todennäköisesti olemme tuoneet toukat tuliaisiksi joltakin yökyläreissulta - jokin yksilö eksyy helposti vaikkapa lattialla olevaan vaatekassiin. (Esimerkiksi leirikoulukeskuksessa, jossa olin viime viikolla kuopuksen kanssa, näkyi sokeritoukkia.) Ja ikuisen riesan saimmekin; sokeritoukista on melkein mahdoton päästä eroon, kun ne kerran ovat taloon löytäneet! Koetamme pitää kantaa kurissa kaatamalla kuumaa vettä talon kaikkiin viemäreihin. Aluksi tein sitä joka päivä viikon ajan ja sen jälkeen olen jatkanut joka toinen päivä. Ongelmana on, että suurin osa toukista vilistää aivan muualla, esimerkiksi lattialistojen alla ja takana (ja omakotitalossa on lattialistoja melkoisesti!), laminaattien alla, vaatepinojen kätköissä ja jopa pehmustettujen huonekalujen irtotyynyjen alla... Vaikka niiden väitetään viihtyvän ennen kaikkea kosteissa tiloissa, meillä niille tuntuu oikein hyvin kelpaavan myös lämmin ja kuiva paikka kuten pannuhuone. :x

Sokeritoukat herättävät ainakin minussa primitiivireaktion. Ne todella ällöttävät... Mieheni kutsuu niitä "esihistoriallisiksi pedoiksi", ja niissä on kieltämättä jotain muinaista, kammottavaa! Ehkä tämäkin on ihmisen ikivanhoja vaistoja ajoilta, jolloin isommat versiot samantapaisista ötököistä saattoivat olla vaikkapa tappavan myrkyllisiä? Kun aikanani asuin kerrostalossa, pidin vessassa valoa yötä päivää, jotta toukat eivät uskaltautuisi näkyville; tuntui niin inhottavalta yöllä vessaan mennessäni, kun napsautin valon päälle ja joka suuntaan vilisti ötököitä. Mutta pian toukat tottuivat valoon ja kehittivät hämmästyttävän suojautumiskeinon: ne muuttuivat lähes läpikuultaviksi! :o Muistan, kun parivuotias esikoinen selitti kerran, että roska oli luikerrellut eteisen maton alle - arvasin kyllä heti, millainen "roska" se oli ollut!

Yksi myönteinen seuraus sokeritoukkien ilmaantumisella on ollut: olen nyt todella motivoitunut karsimaan tavaraa - ja panemaan lapsetkin karsimaan - reilulla kädellä! Kun lasten vaatehuoneen seinässä luikerteli toukka, sen pyydystäminen oli mahdotonta, koska se pudottautui lattialle ja katosi salamannopeasti tavararöykkiöiden kätköihin. Haluan, että ainakin lattiapinnat saadaan vapaiksi kaiken maailman säilytyslaatikoista ja -kasseista eikä lelujakaan säilytetä pysyvästi piironkien ja kirjahyllyjen alla. Lattian on oltava helposti imuroitavissa seinänvieriä myöten. Olohuoneen huonekalujen järjestely on parhaillaan menossa, ja siinä yhteydessä käydään läpi kaikki pienemmätkin tavarat. Pois heitettävää on onneksi löytynyt melkoisesti.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Sokeritoukat

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 08 Touko 2017, 15:32

Nyt on ollut pakko turvautua hyönteismyrkkyynkin. Huonekalujen uudelleenjärjestely takia minun oli tyhjennettävä kirjahylly, ja siellä kirjojen seassa toukkia vasta elelikin!!! :shock: Vanhat kirjat ovat kuulemma niiden herkkua! Kirjat olivat olleet vuoden nykyisellä paikallaan, joten invaasio oli tapahtunut sinä aikana... Kun minä lähdin lasten kanssa pariksi yöksi sukuloimaan, mieheni myrkytti kirjat ja hyllyt sekä myös vaatehuoneet. Mahdollisia piilopaikkoja ötököillä tietenkin on pilvin pimein, joten taistelu jatkuu!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Sokeritoukat

ViestiKirjoittaja annimonni » 08 Touko 2017, 17:07

No on nuokin viheliäistä sakkia :shock:
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Sokeritoukat

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 22 Elo 2020, 09:46

Katolla touhutessaan mies löysi sokeritoukan jopa savupiipun päällä olevan levyn alta! Niitä siis todella on KAIKKIALLA... Se hyvä puoli niissä on, että ne kuolevat tosi helposti eivätkä ole sitkeähenkisiä niin kuin jotkin muut ötökät; läiskin niitä kuin hyttysiä. Koska niiden sisuksista ei purskahda mitään ällöttävää, uskallan tehdä sen paljaalla kädellä - jäljelle jää kuiva, harmaa läiskä, joka on helppo pyyhkäistä, ja sen jälkeen pesaisen kädet.

Kun yhtä "muuttokuormaa" tehdessäni eräästä laatikosta vaatehuoneessa lyllersi iso, lihava sokeritoukka, tajusin vieväni toukat myös uuteen asuntooni - ja aiheuttaneeni toukkaongelman ystävällenikin, ellei hänellä sellaista jo ollut!!! :shock:
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Sokeritoukat

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 29 Joulu 2020, 10:32

Purkaessani syksyllä kirjalaatikoita täällä uudessa asunnossa tuli yhden kirjan välistä sokeritoukka. Se ehti livahtaa takaisin piiloon, mutta olin ostanut varalta myrkkyä ja suihkutin sitä kirjojen päälle ja ympärille. Sen jälkeen en ole onneksi nähnyt ainoatakaan toukkaa, eli ehkä niitä ei tosiaan tullut enempää! Kun olen jälkeenpäin tuonut vielä joitakin kasseja ja laatikoita, olen suihkuttanut niihin varmuuden vuoksi kevyesti myrkkyä jo ennen tavaroiden purkamista. Haju on kyllä hirveä ja pysyy tavaroissa monta päivää...

Lapsuudenkodissa on tosin vastassa hiiriongelma, mutta vähän lohduttaa, että ainakaan sokeritoukat eivät siellä menesty, koska niille ei ole sopivan kosteaa lisääntymispaikkaa!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Sokeritoukat

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 14 Helmi 2023, 13:48

Kyseessä muuten olivat varmasti paperitoukat: https://kotiliesi.fi/koti/kodinhoito/paperitoukka/! Sellaisista ei vielä muutama vuosi tiedetty mitään, mutta tuntomerkit sopivat täsmälleen. Nämä pedot nimittäin olivat kookkaita sokeritoukiksi ja elelivät kaikkialla talossa; melkoinen keskittymä löytyi juuri kirjahyllystä! Onneksi en ilmeisesti tuonut niitä mukanani tänne - ne eivät tarvitse märkätiloja lisääntyäkseen, joten ne olisivat voineet viihtyä vanhassakin talossa.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3101
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Kodin hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron