Sivu 1/2

Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 28 Joulu 2013, 23:20
Kirjoittaja rumaelsa
Ostin tänä vuonna kaikki joululaatikot ja varasin niitä reilusti, koska myös isommat tyttäret olivat tulossa joulun viettoon. He lähtivät eilen, ja totesin, että jäljellä on peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa 3 x 700 g kutakin!!! :o Ne myytiin pakastettuina ja jo osittain sulaneina, joten en voi panna niitä pakastimeen. Viimeinen käyttöpäivä on 30. 12. :shock: Mieheni syö kyllä jonkin verran peruna- ja lanttulaatikkoa, tytär perunalaatikkoa, mutta pojat eivät syö laatikoita ollenkaan, ja porkkanalaatikosta ei välitä kukaan - minä en viitsisi ruveta "jätemyllyksi", kun tiedän, kuinka huonosti hiilihydraattipitoiset ruoat minulle sopivat, ja noitahan pitäisi vedellä isoja annoksia, jos aikoisi ne ehtiä syödä...

Olen ideoinut, miten laatikot käyttäisi hyväksi - meillähän ei heitetä ruokaa pois! Tänään tein lättytaikinan, johon käytin hapantuneen maidon sekä porkkanalaatikkoa. Lättyjä voisin tehdä vielä toisenkin, isomman annoksen, koska lapset näyttivät pitävän niistä. Ja varmasti laatikoita voi sekoittaa sämpylätaikinaan (ja ruisleipätaikinaankin) samaan tapaan kuin aiemmin olen tehnyt esim. yli jääneelle porkkanasoseelle ja perunamuusille.

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 31 Joulu 2013, 08:31
Kirjoittaja Susan
Voisikohan laatikoista tehdä myös piirakkaa tai kenties jopa kukkoa?

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 31 Joulu 2013, 13:39
Kirjoittaja Maria
Teeleipien sekaan? Sellaiseen mihin vois laittaa pottumuussia. Sosekeittoa?

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 14 Joulu 2015, 00:49
Kirjoittaja rumaelsa
Uunissa paistetusta sianlihasta jää yleensä silavaa ja epämääräisempiäkin läskisiä riekaleita tähteeksi. Kun ne säilyttää rasiassa jääkaapissa (säilyvät ainakin viikon verran), saa myöhemmin herkullista läskimunakasta! Läskistä pilkotaan saksilla paistinpannulle noin 5 x 5 mm:n kuutioita (10 - 15 kuutiota riittää) ja annetaan ruskistua pienellä lämmöllä välillä käännellen. Liian kovaa lämpöä kannattaa varoa, sillä kuumat palat saattavat yllättäen poukata pannulta aika kauaskin ja aiheuttaa palovammoja! :) Kun läski on kauniin vaaleanruskeaa, päälle kaadetaan munakasseos ja paistetaan kypsäksi.

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 26 Tammi 2016, 21:55
Kirjoittaja Tiina H
Teemme aika usein puolukkakiisseliä, kun noita puoloja täällä kasvaa ja niitä tulee kerättyä. Jos teen kokonaisista marjoista enkä survoksesta, jää kiisseliin paljon kuoria. Lapsi tykkäisi mieluiten mehukeiton kaltaisesta kiisselistä, joten siivilöin toisinaan kuoret pois ennen suurustamista. Kuoria ei kannata heittää pois vaan käyttää esimerkiksi leipätaikinaan. Olen miettinyt, voisiko niitä myös kuivata marjajauheeksi leivinuunin jälkilämmöllä, mutten ole vielä koettanut.

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 27 Tammi 2016, 19:01
Kirjoittaja rumaelsa
Kaurapuuron jämät sekoitin ennen yleensä sämpylätaikinaan, mutta nyt olen tutustuttanut jälkikasvun oman lapsuuteni herkkuun: jäähtyneestä puurosta saa leikattua viipaleita, jotka paistetaan voissa siten, että ne hieman ruskistuvat! Hyvää esimerkiksi kylmän maidon kanssa.

Kuivahtaneille leiville on monenlaista käyttöä:
- Aivan kovaksi kuivuneista kannikoista voi jauhaa vaikkapa lihamyllyllä korppujauhoa (lapsille mieluista hommaa).
- Köyhät ritarit on kaikille tuttu jälkiruoka. Munamaidon sijasta leivänviipaleet voi kastaa pelkkään maitoonkin, ja kannattaa joskus kokeilla köyhien ritarien tekoa myös tummasta leivästä.
- Leipävanukkaan eli pullavanukkaan ohje on muun muassa Marttojen sivustolla
(http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/leipavanukas-1/). Meidän allergiaversiossamme lehmänmaito on korvattu kauramaidolla tai kookosmaidolla ja kananmuna jätetty pois. Vaalean leivän sekaan voi käyttää myös tummaa, eikä marjasoseen (omena- tai muu hedelmäsosekin tietysti käy) mielestämme tarvitse olla makeutettua, varsinkaan jos vanukkaassa on pullaakin. Leipävanukkaasta tulee erityisen kuohkeaa, kun leivänkannikat liottaa ensin maidossa aivan pehmeiksi - voi viedä parikin tuntia, jos ne ovat hyvin kovia - ja sitten surauttaa koko höskän tehosekoittimella tasaiseksi mössöksi, johon sose sekoitetaan.

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 31 Maalis 2016, 19:46
Kirjoittaja Tiina H
Jäi yhden hengen annos tomaattisoosia. Tehtiin täytettyjä munakoisoja, mutta kävisi se täytteeksi myös vaikka kesäkurpitsoihin tai paprikoihin tai vaikka lämpimien leipien päällyseksi.

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 06 Heinä 2017, 16:27
Kirjoittaja rumaelsa
Lämpimiin voileipiin, pitsaan, munakkaaseen tai täytettyjen ohukaisten sisään voi upottaa monelaiset tähteet! Samoin lättytaikinaan - viimeksi lättytaikinan sekaan meni ruispuuron loppu. :)

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 10 Marras 2017, 10:10
Kirjoittaja Tiina H
Tiistaina tein inkivääri-porkkanasosekeittoa, kun kävimme syyslomalla anopin kanssa paikallisessa ruokaravintola Tubassa ja siellä oli niin hyvää ja lämmittävää keittoa. Melkein yhtä hyvää tuli kotonakin, ja pikku tilkka jäi. Keittoon tuli sipulia, valkosipulia, porkkanaa, inkivääriä, chiliä, rasvaa näiden kuullottamiseen ja mausteeksi vielä suolaa, pippuria ja kasvislientä. Annoksen päälle tuli paahdettuja siemeniä. Kookos olisi käynyt keittoon hyvin, mutta sitä ei sattunut olemaan, ja varmasti sitruksetkin olisivat passanneet. Eilen tein yli jääneestä tilkkasesta kastikkeen lisäämällä sekaan keitettyjä kikherneitä, tomaattipyrepurkin jämät, jeeraa ja currya.

Maanantai-iltaisen riisipuuron jämän käytin pannukakkuun perinteiseen tapaan: mausteeksi kardemummaa.

Re: Ruokaa tähteistä

ViestiLähetetty: 10 Marras 2017, 13:07
Kirjoittaja rumaelsa
Karjalanpaistista ja muista uunissa kypsennettävistä liha- ja pataruoista jää usein jäljelle lientä. Sen voi käyttää kastikkeen tai keiton pohjaksi.

Silloin harvoin, kun keitän vihanneksia (yleensä höyrytän) tai kuorittuja perunoita, panen keitinliemen talteen, tarvittaessa pakastimeen, ja valmistan siihen myöhemmin perunakeiton. Keitinliemeenhän liukenee kasviksista aika suuri osa hyödyllisistä mineraaleista.