Luomua vai ei?

Ruokaohjeet ja muu ruokakeskustelu; terveyteen liittyvät ruokavaliot Terveys, kauneus ja hyvä olo -otsikon alla.

Luomua vai ei?

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 21 Maalis 2019, 09:40

Lueskelin muutaman vuoden takaista Tiede-lehteä (7/2012), ja siinä vertailtiin luomu- ja tehotuotannon ympäristövaikutuksia. Tuntuu aika ristiriitaiselta! Luomupelloilta valuu hehtaaria kohden vähemmän typpeä vesistöihin - mutta koska sadot ovat pienemmät, typpipäästöt ovat yhtä suuret tuotettua kilomäärää kohden. Luomuruisleivän valmistus puolestaan tuottaa jopa enemmän kasvihuonekaasuja kuin "tavallisen" ruisleivän! :shock: Luomuviljelyssä ei käytetä glyfosaattia, mutta rikkakasveja joudutaan torjumaan koneilla. Luomumaito ja -liha näyttävät olevan selvästi ekologisempia kuin tehotuotettu; luomun ekotehokkuutta vähentää laskelmissa kuitenkin se, että eläimillä on käytettävissään enemmän tilaa! :?

Tietystikään tuollaiset laskelmat eivät ota huomioon kaikkea. Voiko esimerkiksi eettisyyden jättää ekotehokkuuden varjoon? Broileria lobataan vähiten luontoa rasittavana lihana, mutta broilerituotanto on enimmäkseen järkyttävän julmaa. Luomun terveysvaikutuksista taas ei edelleenkään ole kunnon tutkimuksia. Tiede-lehden artikkelissa kerrotaan tutkija Kirsten Brandtin heittäneen, että jos arvioitaisiin luomukasvisten olevan esimerkiksi 12 prosenttia ravinnepitoisempia kuin tehotuotettujen, hedelmien ja vihannesten vaihtaminen luomuun pidentäisi eliniänodotetta vain pari kolme viikkoa, mihin päästäisiin yhtä hyvin noin puolen kilon painonpudotuksella... Toisaalta Brandt ei ilmeisesti lainkaan pohtinut, miten valtava vaikutus voisi olla sillä, että ihmisten terveydentila mahdollisesti parantuisi 12 prosenttia! 12 prosentin säästö terveydenhoitomenoissa merkitsisi Suomessa vuosittain noin 2,5 miljardia euroa (laskin vuoden 2016 tietojen mukaan).
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Luomua vai ei?

ViestiKirjoittaja Tiina H » 21 Maalis 2019, 10:37

Kyllä nämä ovat aina tosi monimutkaisia asioita mielestäni. On niin monta näkökulmaa, joista tarkastella. Itse kallistun luomun kannalle aina vain, sillä en ehkä osaa tai halua miettiä siltä kantilta, onko esimerkiksi tuotantotapa sellainen, että ruokaa riittäisi useammalle. Mietin, että jos viljellään luonnonmukaisesti, on edes yritystä säilyttää monimuotoisuutta. Tavoite ei silloin ole esimerkiksi se, että ihmisille koituisi mahdollisimman paljon hyötyä. Ruoan riittävyydestähän on myös valtavasti keskustelua, moni toteaa, että riittäisi, jos jaettaisiin tasaisemmin kuten monet resurssit maailmassa, moni lähtee pohtimaan ihmiskunnan liiallista lisääntymistä, ja niin edelleen. Isoja ja vaikeita kysymyksiä yksi toisensa jälkeen.

Sillä tavoin mietin, että itse kun kasvatamme osan ruoastamme, viljelemme aina luomuna. Ei tarvitse miettiä vaikkapa konekysymyksiä, kun käsipelillä tehdään. (Akka ja lapio, kuten yksi ystävä joskus totesi, kun hänellä oli paljon kiviä kaiveltavana. No, kottikärryt lisäksi.) Jos olemme talviaikaan tarvinneet esimerkiksi tomaatteja tai paprikaa, olen ostanut kotimaista ei-luomua, koska haluan tukea kotimaisia viljelijöitä, en halua espanjalaisia tuotteita kovin herkästi suosia siellä olleiden kasteluvesi- ja työvoimaongelmien takia - kun en tiedä varmasti, mikä tilanne on luomutiloilla siellä. Nyt taas oli tarve kirsikkatomaateille. Ostin hollantilaisia irtomyynnissä olevia, kun ne sai omaan paperipussiin. Olisin voinut ottaa kotimaisia luomuja muovirasiassa, kotimaisia ei-luomuja muovirasiassa tai espanjalaisia ei-luomuja muovirasiassa. Vähän tämmöistä haahuilua.
Tiina H
 
Viestit: 1037
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Luomua vai ei?

ViestiKirjoittaja Vanilja » 22 Maalis 2019, 10:48

Samaa mieltä olen, että tosi monimutkaisia asioita ovat! Ostan joitain juttuja luomuna, kananmunat aina ja minun ja esikoisen maidon. Yksi iso syy noihin on se eläinten hyvinvointi. Mutta sitten juuri se broilerintuotanto esim. tuntuu ihan hirveältä :( . Huomaan senkin, että syömme ylipäänsä ihan liian lihapitoisesti. Syynä paljolti nirsot lapset ja sitten kuopuksen FODMAP-ruokavaliokin. Itselläni monet lempiruoat ovat kasvisruokia, koska minusta kasviksissa ja sienissä on yksinkertaisesti enemmän makua. Tämäkin on niitä juttuja, joita olisi tosissaan pitänyt ajatella ja toteuttaa silloin, kun lapset olivat vielä pieniä.
Vanilja
 
Viestit: 863
Liittynyt: 04 Marras 2013, 15:02


Paluu Ruoka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron