Switch to full style
Ruokaohjeet ja muu ruokakeskustelu; terveyteen liittyvät ruokavaliot Terveys, kauneus ja hyvä olo -otsikon alla.
Lähetä vastaus

Re: Ruisleivän leipominen

09 Syys 2014, 14:19

Minä olen myös leiponut itse omat leivät useamman vuoden ajan. Juuren tekokin on pari kertaa ollut käynnissä, mutta ensin muutossa ja kerran pakastimen vahingossa sulaessa (äiti otti johdon irti, kun luuli irroittaneensa silitysraudan johdon) juuria on tuhoutunut. Hyvää se juurella leivottu ruisleipä on! Niin paljon pehmeämmän makuista minusta.

Nyt meillä vihdoin on leivinuunikin! Aikaisemmin kokeilin kyllä puuhellan uunissa leipomista ja sekin oli vähän parempaa kuin tavallisessa uunissa. Mutta odotan kovasti leivinuunin käytön oppimista, nyt paraikaa opettelen sen lämmittämistä. Meillä on tuvassa suuri, ehkä 1900 -uvun alkuvuosikymmenillä rakennettu metallikuorinen leivinuuni/puuliesiyhdistelmä. Siinä on avattavia peltejä ja kaikkia aukkoja niin paljon, että en ollenkaan tajua, mitkä on milloinkin pidettävä auki! Ja kukaan ei varmaan etänä osaa neuvoa niiden käytössä, kun uunit ovat kai aina aika erilaisia... vai osaisiko teistä joku neuvoa leivinuunin saloja? Ihan hirveästi savuttaa ainakin! Muutamana päivänä on nyt lämmitetty pieni pesällinen uunissa, koska leivinuuni varsinkin on ollut käyttämättä varmaan toistakymmentä vuotta. Kauhean kuumaksi en ole uunimittarin mukaan uunia edes vielä saanut :?

Re: Ruisleivän leipominen

09 Syys 2014, 14:50

Leivinuunista löytyy aika hyvin netistä ohjeita, mutta sitten on sellainen Jaakko Kolmosen aika mainio kirja kuin Leivinuunit ja uuniherkut. Jospa sieltä löytyisi apua. Tai olisiko joku (naapuri, entinen asukas, sukulainen tai muu), joka olisi juuri sitä teillä olevaa uunia joskus käyttänyt tai nähnyt käytettävän ja jolta voisi kysyä neuvoja? Tai sitten ehkä jos löytyisi netistä jokin keskusteluryhmä, jossa olisi vanhoista rakennuksista juttua, ja sinne voisi liittää kuvia uunistanne ja kenties saisi neuvoja.

Re: Ruisleivän leipominen

09 Syys 2014, 23:15

Ruisleipä vaatii aika kovan lämmön, joten uunia täytyy lämmittää kai ainakin kahtena päivänä peräkkäin riittävän kuumuuden aikaansaamiseksi. Mutta jälkilämpöäkin sitten tosiaan riittää esim. ruokien kypsentämiseen (jos jaksaa ottaa monta projektia yhtä aikaa; useimmat laatikot ja muut vaativat melkoisesti valmistelua, vaikka ne sitten voikin jättää hautumaan kypsiksi).

Olen huomannut ruisleivän leipomisessa yhden huonon puolen, mutta se onkin sitten niin huono, että joudun todennäköisesti lakkaamaan leipomasta tai harventamaan sitä huomattavasti, vaikka mielelläni tarjoaisin etenkin lapsille omatekoista leipää... Leivästä tulee niin herkullista, että syön sitä itse holtittomasti! Viljatuotteiden syönti näkyy nykyään aina seuraavana aamuna peilistä: silmien alla on pussit. Mutta pahempaa on, että vaikka ajattelisin vain hieman herkutella vasta uunista otetulla leivällä, pienikin pala synnyttää kovan hiilihydraattihimon. Minun on paras pysyä kokonaan erossa leivästä, koska sen syönti ei pysy kohtuudessa ja koska se herättää vanhan, uinuvan makeanhimon (olen täysi sokerinarkomaani: pystyn vaikeuksitta syömään puoli kiloa kaupan sokeripommihilloa suoraan purkista) - lisäksi nälkäkin tulee nopeammin uudelleen ja sorrun napostelemaan.

Re: Ruisleivän leipominen

08 Elo 2015, 18:59

Toiseksi vanhin tytär pyysi ruisleivän juuren, ja hän on miesystävänsä kanssa leiponut jo kahdesti. Mukavasti on kuulemma onnistunut; tosin vähän erilaista tuli kummallakin kerralla, mutta sehän kuuluu asiaan.
Lähetä vastaus