Uuden sadon kimppuun!

Ruokaohjeet ja muu ruokakeskustelu; terveyteen liittyvät ruokavaliot Terveys, kauneus ja hyvä olo -otsikon alla.

Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 15 Huhti 2014, 17:00

Alkaa olla aika syödä pakastin tyhjäksi viimekesäisistä marjoista ja käyttää muutkin viimevuotiset säilykkeet - viherjauheet, yrttiteet jne. - uusi sato on tulossa tarjolle! Kypsiä, sinisiä katajanmarjoja voi kerätä riistan mausteeksi tai keväiseksi puhdistuskuuriksi, koivun mahla-aika rupeaa olemaan käsillä, seinustalta voi löytää ensimmäisiä villivihanneksia, eikä hiirenkorviakaan tarvinne odottaa enää kauan... Tuore voittaa säilötyn maukkaudessa ja ravinnepitoisuudessa; ainoa tietämäni poikkeus on kumina, jonka aromikkuus kuulemma vain paranee ylivuotisena.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja Tiina H » 28 Heinä 2014, 14:57

Jos on pienikin pläntti viljelykelpoista maata, voin suositella mangoldia. Se kasvaa rehevästi melkeinpä millaisena kesänä tahansa - nytkin, vaikka täällä Oulussa oli ensin niin kylmä kesäkuu ja sitten näin kovin kuiva heinäkuu, että on satanut tätä päivää ennen vain kahdesti yhteensä alle 20 mm - ja sitä voi tunkea melkein ruokaan kuin ruokaan. No en nyt ehkä puuroon pistäisi tai jäätelön päälle :D, mutta muuten.
Tiina H
 
Viestit: 1037
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 08 Elo 2015, 18:54

Metsien ja soiden marjasato vaikuttaa ainakin täälläpäin kohtuulliselta: mustikkaa on hyvin, samoin vadelmaa, ja muurainta paremmin kuin vuosiin (mihin ei tosin paljon vaadita; parin litran sato on meillä jo runsas :? ). Lasten mielestä "talvivarastojen kerääminen" (Veikko Huovisen "Hamsterien" innoittamana) on kuulemma "ihanaa"! Se ei tarkoita, etteikö metsään tai suolle hikoilemaan lähteminen hyttysten, paarmojen ja hirvikärpästen syötäväksi vaatisi joka kerta oman mukavuudenhalun voittamista - mutta kun vihdoin ollaan perillä ja astiat alkavat täyttyä, mieli on todella hyvä. Puhumattakaan siitä, miten mukava on seurata pakastimen täyttymistä purkki purkilta!

Kantarelleja on sateisen kesän ansiosta saanut jo joidenkin viikkojen ajan. Nyt, kun on noussut muitakin sieniä, ne eivät enää ole toukkaisiakaan; olen järkeillyt, että toukat hakeutuvat mieluummin pehmeämpiin sieniin, jos niitä vain on tarjolla. :D
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 14 Elo 2015, 15:16

Hyvä marjavuosi näkyy siinäkin, että mesimarjaa, joka ei Etelä-Suomessa juuri marjo, on jonkin verran (ei toki säilöttäväksi asti) ja että olen - ensimmäisen kerran elämässäni! - nähnyt lillukan tekevän kokonaisia marjoja, siis sellaisia muuraimen näköisiä ja melkein kokoisiakin. Muuten täällä etelässä näkee vain yhden, korkeintaan kahden "pallukan" kokoisia lillukoita; en itse asiassa ollut edes tiennyt, että ne muunlaisia voisivat ollakaan...

Kotipihaan on ilmestynyt vadelmapensas, joka on vuosi vuodelta levinnyt. Mukava yllätys! Marjojen kerääminen vain on varsin piikkistä puuhaa, kun pensas rehottaa ruusupuskien keskellä!

Kävin eräänä päivänä muurainsuolla. Meillä on kyllä aivan lähellä pieni suo, mistä poimimme marjat lasten kanssa, mutta kauemmas lähdin yksikseni. Monen tunnin uurastuksen (johon sisältyi pyöräily muutaman kilometrin päähän, metsässä rämpiminen suolle pääsemiseksi ja vähintään yhtä kova rämpiminen suolla) palkkana oli puolisen litraa muuraimia... :? Oikein huvitti ajatella, miltä touhu näyttäisi pohjoissuomalaisen näkökulmasta: meillä lakat ovat niin arvokasta ja harvinaista herkkua, että jokainen yksittäinenkin marja haetaan, vaikka se loistaisi kymmenen metrin päässä muista erillään, ja pikkuruiset "yksipallukkaisetkin" poimitaan tarkoin talteen periaatteella "lisänä rikka rokassa".
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 26 Kesä 2017, 17:20

Jossain jo ehdittiin väittää, että kuusenkerkkäaika olisi tältä kesää auttamattomasti ohi, mutta taisi puhuja asua aivan Etelä-Suomessa! Keski- ja Pohjois-Suomessa kerkkien keruuseen voi vielä ehtiä. Keitin eilen kaksi isompaa ja yhden pienen purkillisen kuusenkerkkäsiirappia - yskänlääkkeeksi, ellei kulu jo sitä ennen jäätelön kastikkeena... :D
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja Tiina H » 25 Elo 2017, 11:50

Näytti olevan uutisoitukin, että kukkakaalia tulee nyt ihan valtoimenaan ja sen hinta on tosi halpa. Kumman kesäsään takia sato kypsyy kerralla. Käykää hakemassa, jos pidätte! Sitä voi pakastaa, kun ryöppää pienehköinä palasina. Tarkempia ryöppäysaikoja löytyy eri vihanneksille esimerkiksi Marttojen sivuilta. Minä hain tänään lisää syötäväksi, hinta oli alle euron kilolta. Isohkon kukkakaalin saa muutamalla kymmenellä sentillä, ja siitä saa jo paljon hyvää ruokaa.
Tiina H
 
Viestit: 1037
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 07 Touko 2018, 17:36

Meidän pihaan kuorikasan viereen ilmaantui yllättäen valtavasti korvasieniä! :o Ainakaan minun aikanani eli yli 20 vuoteen sellaisia ei ole näkynyt, ja muutenkaan en ole tältä paikkakunnalta aiemmin löytänyt kuin kaksi korvasientä. Koska ei kuulemma ole hyvä syödä useita korvasieniaterioita yhteen menoon, pakastin sieni-sipulipaistoksen annoksina; lapset eivät uskaltautuneet maistamaan, eikä mies voi trehaloosi-intoleranssinsa vuoksi syödä sieniä.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja annimonni » 10 Touko 2018, 11:14

eikä mies voi trehaloosi-intoleranssinsa vuoksi syödä sieniä.

Mulla on varmaan myös tuo ja moni muukin sieni-intoleranssi :lol:

Lidlissä huomasin muuten juoman, jossa on koivunmahlaa ja minttua. En tutkinut vielä tarkemmin mitä muuta sisältää.
annimonni
 
Viestit: 273
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 27 Syys 2019, 16:36

Punalehtiruusupensas on muutaman vuoden ikäinen ja teki tänä vuonna ensi kertaa runsaasti marjoja. Innostuin keräämään niitä, mutta tulevina vuosina jätän ne kyllä silmäniloksi pensaaseen - punalehtiruusun marjat ovat varsin pienet ja ohutmaltoiset. Tein aivan täyden työpäivän ruusunmarjoja peratessani, ja palkaksi sain kaksi pakasterasiallista sosetta (tosi hyvää kylläkin) sekä kipeät kädet ja hartiat. Kurtturuusussa olisi runsaasti isoja marjoja! :( Toivottavasti ainakin pensaiden hävittäjät keräävät ensin marjasadon talteen.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Uuden sadon kimppuun!

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 09 Loka 2019, 19:11

Vanhemman pojan pieni perunamaa tuotti pari ämpärillistä perunaa - ihan riittävästi meille, ottaen huomioon, ettei varsinaisia säilytystiloja ole. Säilytän ämpäreitä peitettyinä kuistilla viileässä. Tosi maukkaita ovat perunat näin tuoreeltaan!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 2290
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Seuraava

Paluu Ruoka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron