Käsitöiden tekemisen onni

Käsityöprojekteja, iloisia ideoita jne.

Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 18 Syys 2014, 23:04

rumaelsa kirjoitti:Esim. Jo van Ammers-Küller kuvasi 20 - 30-luvulla ilmestyneissä emansipaatiohenkisissä hollantilaisromaaneissaan käsityöt lähinnä tyttöjen ja naisten orjuuttamisen muodoksi. 70-lukulaiset feministit ovat osittain samalla kannalla vieläkin; esim. Kaari Utrion en muista koskaan romaaneissaan kuvanneen käsityöstä saatavaa nautintoa, vaikka kautta vuosisatojen monet naiset ovat varmasti myös iloinneet saadessaan työskennellä värien ja materiaalien kanssa ja luoda kauneutta itseään ja läheisiään varten. Käsityöt ovat tarjonneet mahdollisuuden kokoontua yhteen toisten naisten kanssa, ja toisaalta monelle työn raskauttamalle äidille vaikkapa vain sukankutimeen tai parsimistyöhön uppoutuminen illalla lasten nukkuessa on ollut rentouttava hiljainen hetki omien ajatusten parissa.


Tälle ajatukselleni löysin vahvistusta Cecilia Lindqvistin kirjasta "Merkkien valtakunta - kertomus kiinalaisista ja heidän kirjoitusmerkeistään". Lindqvist kertoo köyhistä, lukutaidottomista talonpoikaisnaisista, jotka leikkasivat paperista uskomattoman taidokkaita kuvia luola-asumustensa koristukseksi:

"He pitivät itse käsityöstä ja siitä rauhasta, joka valtasi heidät, kun he istuivat kangenilla leikkaamassa kuviaan [lasten nukkuessa]. Heitä ilahdutti kaunistuminen, kun he liimasivat ne ikkunoihin ja seiniin tai luolan katon korkeimpaan kohtaan, ja se riitti."

Sen sijaan, että käsityö olisi ollut orjuutta, se on päinvastoin tarjonnut hengen vapautta vaikeimmissakin oloissa! Muistan Anne Applebaumin "Gulag"-kirjasta erään tosikertomuksen, miten vankileirin naiset ompelivat vapauteen pääsevälle toverilleen pellavapyyhkeistä paidan ja koristivat sen mitä upeimmilla kirjailuilla... Samoin muistaakseni Kerttu Nuorteva (nimimerkki Irja Niemi) on omaelämäkerrallisessa "Neuvostokasvatti"-teoksessaan kertonut, millaista iloa vangit saivat, kun virkailijat teettivät heillä kirjailutöitä.

Käsitöiden ja erityisesti esim. neulomisen meditatiivisista vaikutuksista on kirjoitettu aika paljonkin. Kaija Juurikkala ylistää "Äitikirjassaan" käsien toistuvan liikkeen mieltä rauhoittavaa vaikutusta, ja Bernadette Murphy on kirjoittanut aiheesta kokonaisen kirjan nimeltä "Zen and the art of knitting - exploring the links between knitting, spirituality, and creativity". Murphy kertoo, että mm. Harvard Medical Schoolin tutkija Herbert Benson uskoo monenlaisten meditaatiomenetelmien, neulominen mukaan lukien, saavan aikaan rentoutumisreaktion eli edullisia muutoksia aivojen toiminnassa.

Kotiäidin työlle on usein tyypillistä se, että varsinaista "tulosta" ei näy: siivoat, tiskaat, pyykkäät, laitat ruokaa ja hoidat lapsia, eikä mikään koskaan tule lopullisesti valmiiksi, vaan samat tehtävät toistuvat loputtomiin. Käsityöllä on selkeä alku ja loppu, ja ahkeruus ja kärsivällisyys palkitaan näkyvästi! Murphyn kirjassa eräs terapeutti kertoo neulomisen olevan hyvä vastapaino psyykkisesti stressaavalle työlle. Kotiäidinkin työstä suuri osa on ihmissuhdetyötä, minkä ainakin itse koen voimia imeväksi - siksi kaipaan iltaisin rentoutuakseni edes pientä omaa hetkeä käsityön parissa!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja annimonni » 10 Joulu 2015, 13:46

Kuplasukkien kutominen on tällä hetkellä käsitöiden tekemisen onneni :)
Tytär, molemmat siskoni ja äiti saavat tänä jouluna hauskat kuplasukat lahjaksi :)
Kiva oppia jotain uutta villasukkarintamalla ;)
annimonni
 
Viestit: 289
Liittynyt: 01 Marras 2013, 07:47

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 26 Loka 2016, 12:21

Rannevaivojen takia käsitöiden tekeminen on jäänyt liian vähälle... Mutta koska minusta tulee ystäväni lähipäivinä syntyvän vauvan "kummi", aloitin eilen pienen mekon neulomisen (toivottavasti ultraaja ei erehtynyt sukupuolesta :lol: ). Kokeilen muutama vuosi sitten keksimääni ideaa: neulon helman poikittain paikkakuntamme kansallispuvun tapaan raidalliseksi, virkkaan yläosan kansallispuvun liivin väriseksi ja ompelen sitten vielä valkoisen, hihallisen aluspuvun.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja Tiina H » 19 Joulu 2016, 10:02

Olen tosi iloinen: suunnittelimme ja teimme lapsen kanssa yhdessä hänen kummitädilleen virkaten mukin alustoja paksuista puuvillalangoista, joita jäi kauan sitten ylitse lapsen raitapuserosta. Lapsi valitsi tuolloin värit puseroonsa itse ja suunnitteli mallin. Lankaa jäi vielä, joten taidamme virkata alustoja kotiinkin.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 19 Joulu 2016, 23:04

Kansallispukuhenkisestä neuleesta ei tullutkaan mekkoa - valmis neule osoittautui liian jäykäksi. Mutta hieman muuntelemalla saan kappaleista itselleni liivin, jota voin käyttää kansanpukutyylisten asujen kanssa.
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja Tiina H » 20 Joulu 2016, 08:33

^ Hyvä, että löytyi sopiva käyttötarkoitus! Liivit ovat muutoinkin monikäyttöisiä vaatekappaleita.
Tiina H
 
Viestit: 1119
Liittynyt: 30 Loka 2013, 12:48

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 19 Tammi 2024, 10:43

Kummityttö muuten sai lopulta nimiäislahjakseen neulomani peitteen, joka oli sen verran iso, että käy nykyään torkkupeitoksi.

Muutama päivä sitten, nuorimman tyttären käydessä luonani, minuun iski pahanlaatuinen neuloosi! :D Jo vuosia olen ajatellut, että haluaisin kutoa itselleni jotain vintage-henkistä, ja nyt ajattelin ryhtyä tuumasta toimeen. Aloitin hartianlämmittimen 1950-luvun käsityölehden ohjeella, mutta sopivanvärinen lanka loppui. Siirryin eilen illalla kutomaan paksummilla puikoilla sinisen, vihreän, turkoosin ja ruskean sävyistä villatakkia ilman sen kummempia ohjeita. Sommittelin värejä yhteen tavoitellen mahdollisimman vapaata vaihtelua ja uppouduin työhön niin, etten malttanut ruveta nukkumaan koko yönä! Kudoin ehkä parikymmentä senttiä takakappaletta, kunnes aamulla totesin, etten pitänyt tuloksesta - neule tuntui liian paksulta ja jäykältä, ja yrityksistäni huolimatta siihen alkoi muodostua raitakuviota, jollaista koetin välttää. Niinpä maanisen urakan tuote päätyi purettavaksi! :lol: On keksittävä olemassa olevista langoista jotain todella kaunista, mitä myös tulee oikeasti käytettyä... Tarvitsen jonkin kutimen senkin takia, että muutaman päivän päästä alkavassa työssäni ruokatunti on täysi tunti ja eväiden syömiseen saan kulumaan ehkä vartin!!!
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27

Re: Käsitöiden tekemisen onni

ViestiKirjoittaja rumaelsa » 27 Tammi 2024, 23:06

Katseltuani käsityölehtiä ja -kirjoja inspiraatioksi ja kaiveltuani sekalaista lankakerävalikoimaani sain lopulta idean neulepuseroksi, jossa on värikäs pohja ja sen "päällä" harmaa, alhaalta ylöspäin tummeneva verkkokuvio. Työ etenee nopeasti, koska kuvio muodostuu silmukoita nostamalla ja yhdellä kerroksella kudotaan vain yhdellä värillä. Olen ihastunut neuleen väreihin - paljon lempivärejäni punaista ja turkoosia! - ja siihen, kuinka äkkiä valmista tulee. Takakappale on jo melkein valmis! Töissä kudon ruokatunnilla ja välillä myös Teams-koulutusten aikana. En malttaisi laskea työtä käsistäni ollenkaan... Neulominen ja virkkaaminen ovat minulle kuin huumetta! :lol:
rumaelsa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 3061
Liittynyt: 21 Loka 2013, 21:27


Paluu Käsitöiden maailma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron