Meidänkin kuntaan rakennettiin uusi, hieno koulu, ja samalla lapset menettivät nekin vähät pensaikot ja hiekkakuopat, joita vanhan koulun pihassa oli ollut; tilalle tuli muovinen tekonurmi valmiine leikkitelineineen... Näin maaseudulla!!!

Mielikuvitusta ruokkiva ja seikkailuja tarjoava leikkipiha ei vaadi suuria investointeja. Hanke on lähtenyt alulle Varsinais-Suomesta, mutta ajatusta voisi ruveta levittämään ympäri Suomen, aloittaen vaikkapa oman talon pihasta - asumismuodosta riippumatta pihoista voi tehdä luonnonläheisempiä:
"Periaatteina pihojen tekemisessä ovat:
- käytetään vain lähiluonnon- ja kierrätysmateriaaleja
- lähiluonnonmateriaalien (kukat, pajut, marjat) tuominen pihoille, jotta niitä voitaisiin käyttää opetusmateriaaleina
- kaikki toteutettavat asiat tehdään lasten kanssa yhdessä
- pienimuotoisuus, tehdään pienin askelin prosessinomaisesti vuosien aikana
- yhteistyöverkostojen luominen koulujen ja päiväkotien ympärille (yhdistykset auttavat, lähialueen ihmiset lahjoittavat materiaaleja, pidetään talkoita...)
Pihojen rakentaminen perustuu ajatukselle, mikä löytyy läheltä, luonnosta ja ilmaiseksi on paras ratkaisu. Pihoissa käytettävä materiaali kerätään esimerkiksi lahjoituksina. Leikkipiha-projekti vaatii sitoutumista koulujen ja päiväkotien henkilökunnalta, sillä pihojen on tarkoitus rakentua vuosien myötä Leikkivallankumous-periaatteilla yhä laajemmiksi ja laajemmiksi. - - Toiveiden määrittely helpottaa suunnittelua. Pihan ominaislaatu, maasto ja olemassa olevat rakennetut elementit tarjoavat lähtökohdat suunnittelulle. Käyttäjät sitoutuvat pihan vaalimiseen varmimmin, kun he ovat alusta asti mukana pihan ideoinnissa ja perustamisessa.
- - Pihoja rakennetaan pienimuotoisilla toimenpiteillä yhdessä lasten, opettajien, ympäristöalan ammattilaisten sekä mahdollisten yhteistyötahojen (esim. vanhempain-, kotiseutu- tai luonnonsuojeluyhdistys) kanssa kasvillisuuden ja lähiluonnon elementtien avulla pihoista leikkiin, liikkumiseen ja havainnointiin innostavia pikku keitaita. Lasten leikkipihoille teemme mm. polkuja, labyrinttejä, majoja sekä kasvi- ja kukkamaita. Projektin kautta kehitetään pihoja myös oppimisympäristöinä ja tutkitaan mahdollisuuksia esim. leikki- ja käsityömateriaalien kasvatukseen. - - Kasvit valitaan siten, että ne mm. houkuttelisivat pihoille eläimiä ja hyönteisiä (kuten perhosia). Pihoilla huomioidaan samanaikaisesti myös nykyiset turvallisuusmääräykset.
Lapset tarvitsevat vapaan toimimisen kenttiä tiuhaan rakennetussa ja säädellyssä arkiympäristössään. Arkiympäristössä jylläävät suoraviivaisuuden, tehdastuotetun ja kliinisyyden normit. Niiden rinnalla luonto on villi, epämääräinen ja sotkuinen. Ekologinen lastenkulttuuri auttaa lasta katsomaan lähelle ja huomaamaan siellä luonnon tuottaman kauneuden. Pihoilla panostetaan itse tekemiseen ja löytämiseen. Ne tarjoavat mahdollisuuksia rakentaa majoja, omia omituisia rakennelmia, purkaa ja muuttaa ratkaisuja. Leikki on prosessi, ei ole koskaan valmis, vaan alati mielikuvituksen mukaan laukkaava. Tätä eivät nykyiset leikkipihojen suunnittelijat useinkaan muista."
Sivustolla on pieni opas täynnä ideoita leikkipihan luomiseksi, niin sanottu Leikkipiha-kortisto.