David Jonssonin "Vatsan viisaus ja suoliston salat - Hyvinvointi alkaa ravinnosta" kertoo aika havainnollisesti, mitä tällä hetkellä tiedetään suolistobakteereista, niiden hoivaamisesta ja niiden vaikutuksesta terveyteen.
Tutkimukset antavat tietenkin osittain ristiriitaisia tuloksia. Etenkin johtopäätösten vetäminen tilastojen perusteella ja ihmisten ruokavalion selvittäminen kyselytutkimuksin on varsin epävarmaa; silti esimerkiksi lihan ja eläinrasvan haitallisuutta on usein perusteltu tutkimuksilla, jotka ovat perustuneet vaikkapa viimeksi kuluneen vuoden ruokavaliota koskeviin yksityiskohtaisiin kysymyksiin! Olen huomannut, että syömisiään on vaikea arvioida realistisesti edes yhden päivän ajalta, pitemmästä aikavälistä puhumattakaan.
Terveystietoisimmille kirja ei anna kovin paljon uutta, mutta lopun reseptiosiossa on kivoja ideoita ja muun muassa ohjeet vihannesten hapattamiseen.